StoryEditor

Tajomstvo podvedomia. Prečo niektoré veci robíme, aj keď nechceme

03.02.2019, 10:30
Prečo konáme skratovo? Prečo niekoho iracionálne neznášame? A prečo opakujeme tie isté chyby a padáme do rovnakých (nefungujúcich) vzťahov? Odpoveď možno nájsť na jedinom mieste: v našom nevedomí, či v reči laikov – podvedomí.

Nepřítel v mém pokoji. Tak znie český preklad jednej z kníh Yorama Yovella, renomovaného izraelského psychoanalytika a psychiatra. Keďže ide o experta na dušu, dá sa dovtípiť, koho má pod tým nepriateľom na mysli. Pochopiteľne, nás samých. Či presnejšie: naše neprijaté časti.

Einstein v psychológii
„Odvalil kameň. A spod neho začali vyliezať chrobáky.“ Týmito slovami opísal pre Hospodárske noviny revolučný čin Sigmunda Freuda psychológ a psychoterapeut Ľudovít Beleš. Kameňom bolo presvedčenie, že ľudská duša je totožná s vedomým ja. A chrobákmi zas vytesnené, rokmi nahromadené krivdy a potlačené túžby, ktoré ako neviditeľní bábkoherci ťahajú za nitky našich zdanlivo racionálnych pohnútok.

„Jednoducho povedané, dokázal existenciu konkrétnych nevedomých impulzov, ktoré zásadným spôsobom ovplyvňujú všetko, čo človek robí,“ objasňuje expert na Freuda Jiří Adamec. Za domov tých impulzov označil rakúsky psychiater nevedomie – ako dovtedy neobjavenú súčasť ľudskej psychiky, v ktorej sa (minimálne) od narodenia ukladajú všetky naše spomienky, zážitky... a traumy.

​V skutočnosti sa možnou existenciou skrytej, nepoznanej časti našej duše už dávno pred Freudom zaoberali viacerí filozofi: Leibniz, Schelling, Nietzsche či Schopenhauer. A v istom zmysle dokonca aj Platón. No až Freudovi sa jej existenciu podarilo skutočne dokázať.

A meštiaci z prelomu 19. a 20. storočia ho za tento objav takmer ukameňovali. Zvlášť po tom, čo namieril svoje vedecké reflektory na ich prudérne naškrobené spodničky a bezostyšne vyhlásil (a navyše tvrdošijne odmietol odvolať), že hybná páka nášho duševného života má korene priamo pod nimi. A obrátil svoju bádateľskú pozornosť na to, o čom sa v tom čase kŕčovito mlčalo aj v tej najosvietenejšej elite spoločnosti: ľudskú sexualitu. Presnejšie povedané, na potlačené sexuálne túžby, skryto „šarapatiace“ v našom nevedomí.

„Podľa mňa urobil pre dušu to isté, čo Einstein pre fyziku. Aj z tohto dôvodu mám jeho portrét pod sklom svojho pracovného stola dodnes. Každý, kto si jeho dielo chytí rúk, musí byť fascinovaný príbehmi, ktoré sa takmer vždy začínajú oslovením – ,Vážení páni a dámy‘,“ s úsmevom komentuje Ľudovít Beleš.

Poklad alebo votrelec?
Dnes už vieme, že potlačené sexuálne túžby tvoria z nášho nevedomia len určitú časť. A vôbec, najnovšie objavy o tejto oblasti našej psychiky, ktorej existenciu po...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-28 11:30:00 - Feat.: - Title: Nočné mory môžu poriadne potrápiť. Vedci ich rozdelili do dvanástich kategórií, pozri sa, ktorá ťa v noci budí zo spánku 02 - Modified: 2023-12-23 11:09:40 - Feat.: - Title: Predsavzatia by nemali byť nereálne, ale malé a jasné: Takto sa vám ich podarí konečne dodržať 03 - Modified: 2023-12-29 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vynašli spôsob, ako čítať sny. Budeš si ich tak môcť prehrať znova, pomáha aj umelá inteligencia 04 - Modified: 2023-09-15 08:35:56 - Feat.: - Title: VIDEO Vedcom sa podaril husársky kúsok. Pieseň, ktorú počuješ vo svojom sne, môžeš konečne preniesť do skutočného sveta 05 - Modified: 2023-05-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Sníva sa vám o nahote, lietaní, smrti či vražde? Vyznajte sa v snoch aj v tom, čo vám chcú povedať
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 09:01