Pixabay
StoryEditor

Periodická tabuľka prvkov oslávi 150 rokov

04.02.2019, 10:38
Autor:
TASRTASR
Periodická tabuľka chemických prvkov oslávi v tomto roku 150 rokov.

Tento rok sa ponesie aj v duchu stého výročia od založenia Medzinárodnej únie čistej a aplikovanej chémie (IUPAC). Informoval o tom Milan Drábik zo Slovenskej akadémie vied (SAV). 

"Periodický zákon a základy Periodickej tabuľky chemických prvkov, tieto unikátne prostriedky umožňujúce vedcom predpovedať existenciu a vlastnosti hmoty na Zemi, ako aj vo vesmíre pred 150 rokmi nezávisle na sebe sformulovali D. I. Mendelejev a L. Mayer," uviedol Drábik. Pripomenul, že Valné zhromaždenie OSN a UNESCO vyhlásili rok 2019 za Medzinárodný rok Periodickej tabuľky chemických prvkov. 

Drábik poznamenal, že pri príležitosti týchto dvoch výročí sa vo svete organizuje viacero podujatí. Od júla 2018 až do júla tohto roku sú postupne nominovaní a vyberaní 118 mladí chemici a chemičky z celého sveta. Cieľom je vytvoriť periodickú tabuľku s menami a profilmi mladých chemikov, a poukázať tak na široké spektrum kariér, tvorivosti, výsledkov a odhodlania mladých potenciálnych lídrov v celosvetovej chemickej komunite pre aktuálne storočie.

Ako doplnil Drábik, Slovenská chemická spoločnosť pri SAV predložila komisii IUPAC na posúdenie dva návrhy. "Jeden z nich bol prijatý a na Slovensku máme laureátku prvku platina. Druhý návrh s menom a profilom nášho mladého kolegu je medzi tými, ktoré sú posudzované pre zostávajúce prvky periodickejtabuľky," povedal Drábik. 

Druhou aktivitou je kvíz, ktorý je celosvetovo zameraný predovšetkým na mladých študentov. "Kvíz IUPAC o Periodickej tabuľke chemických prvkov vám predloží 15 náhodne vybraných otázok o chemických prvkoch. Je v angličtine, ak máte problém porozumieť niektorým otázkam resp. obsahu odpovedí, ktoré máte na výber, môžete používať on-line prostriedky na preklad," povedal Drábik.

Dodal, že dva týždne po celosvetovom začatí kvízu bolo zo Slovenska zaregistrovaných sedem účastníkov. Účastník, ktorý odpovie správne na deväť a viac otázok, dostane zo sekretariátu IUPAC certifikát o svojom výsledku a získava právo zúčastniť sa aj druhej časti kvízu nazvanej "Nobelium Contest".

01 - Modified: 2018-06-07 12:29:41 - Feat.: 0 - Title: Fakty o legendárnom ruskom chemikovi: Vylepšil vodku a na svoj najväčší objav prišiel vo sne
01 - Modified: 2019-03-07 11:27:04 - Feat.: - Title: Mendelejevovi vraj s tabuľkou pomohli pasians a vážna hudba 02 - Modified: 2018-06-07 12:29:41 - Feat.: - Title: Fakty o legendárnom ruskom chemikovi: Vylepšil vodku a na svoj najväčší objav prišiel vo sne
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 07:46