Hoci má upokojujúce vlastnosti mlieka, obsahuje aj tyramín a aminokyseliny. Práve tyramín pôsobí na mozog stimulačne, to znamená, že mozog sa preberie k životu. Okrem toho môže u niektorých ľudí spôsobiť aj bolesti hlavy.Pixabay
StoryEditor

Keď sa syr zmení na jedovatú potravinu. Lekárka radí, ako sa chrániť

17.02.2019, 23:01
Čím viac prídavných látok v potravinách, tým horšie, hovorí lekárka. Treba sa vyhýbať polotovarom? Sú umelé sladidlá bezpečné? A kedy môžu predstavovať plesňové syry riziko?

Lekárka a vedecká pracovníčka Biomedicínskeho centra SAV MUDr. Adela Penesovová, PhD odpovedala v rozhovore pre HN Magazín, kde na nás číhajú jedy.  

Čítate etikety na potravinách?
Áno. Všímam si krajinu pôvodu, aké ingrediencie obsahuje výrobok, kalorické zloženie, koľko obsahuje saturovaných tukov, vlákniny, soli, cukru a aký cukor je použitý.

Čo tam nerada vidíte?
Palmový olej, príliš veľa soli, ideálny nie je ani glukózovo-fruktózový sirup a priveľa prídavných látok, dochucovadiel, zvýrazňovačov chutí, stabilizátorov, konzervantov a pod. Čím viac ich je, tým to na mňa pôsobí odpudivejšie. Odborníci na výživu radia kupovať čo najviac tzv. primárnych potravín (ako sú múka, mäso, strukoviny, vajíčka, surové ovocie a zelenina atď.) a pripravovať/variť si jedlo doma z nich.

Jednoducho povedané, čo najviac sa vyhnúť polotovarom a konzervovaným jedlám. Dnes je trend radšej si doma piecť aj vlastný chlieb, pečivo, koláče, ako kupovať napr. keksy, kde sú použité sušené vajcia (obvykle neznámeho pôvodu a spôsobu chovu sliepok), palmový alebo palmo-jadrový tuk, glukózovo-fruktózový sirup, farbivá, dochucovadlá, konzervanty a pod.

Treba sa báť aj glutamátu sodného (E621)?
Kyselina glutámová je aminokyselina, je súčasťou bielkovín všetkých rastlín a živočíchov. Glutamát sodný je z chemického hľadiska soľ kyseliny glutámovej. Najviac voľného glutamátu obsahuje parmezán, huby, paradajky, hrášok,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-02-17 05:49:21 - Feat.: 0 - Title: Jedy v jedle. Ako nám škodí aj obyčajný čaj 02 - Modified: 2018-06-29 13:10:14 - Feat.: 0 - Title: Biele jedy. Ako na nás vplývajú mlieko, múka a cukor 03 - Modified: 2018-01-19 14:07:33 - Feat.: 0 - Title: Oblečenie ako toxická nálož. Aké jedy máme v skrini?
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 14:53