Flickr/2il org
StoryEditor

Známy miliardár usporiadal vedeckú expedíciu, v hlbinách modrej diery objavila záhadné stopy

20.02.2019, 10:17
Autor:
redred
Tím na misiu vyrazil minulý rok v decembri. K dispozícii mal dve ponorky, ktoré mu pomohli vytvoriť unikátnu trojrozmernú mapu.

Tím vedcov vrátane miliardára Richarda Bransona preskúmal koncom roka takzvanú veľkú modrú dieru. Cieľom misie bolo celý objekt podrobne prebádať a zmapovať. Vďaka snímkam vytvoril unikátnu trojrozmernú mapu. Veľmi ich prekvapilo, že za celú dobu prieskumu takmer nenarazili na v oceáne inak všadeprítomné odpadky.

Modrá diera je zatopený závrt vo vodách honduraského zálivu pri pobreží Belize. Podľa CNN vznikla počas dôb ľadových, kedy hladina mora bola výrazne nižšia ako v súčasnosti. V roku 1971 preskúmal túto lokalitu Jacques-Yves Cousteau. Pri svojej výprave tu objavil a zdokumentoval krasové útvary, ktoré vznikali počas dôb ľadových, kedy jama ešte nebola pod morskou hladinou.

Od čias prvej Cousteauovej misie sa z Veľkej modrej diery stala lokalita, ktorá je veľa navštevovaná potápačmi z celého sveta. Teraz tím vedcov, vrátane Cesteauovho vnuka a miliardára Richarda Bransona, hlbiny diery podrobne preskúmal. Podľa CNN priviezol z prelomovej výpravy dovnútra zatopeného morského závrtu na pobreží stredoamerického Belize celý rad nových poznatkov.

Unikátna trojrozmerná mapa

Na misiu vyrazil minulý rok v decembri. K dispozícii mal dve ponorky, ktoré pomohli tímu vytvoriť unikátnu trojrozmernú mapu.

"Na celej misii ma veľmi zaujali doposiaľ nevidené podmorské kvaple, ktoré sa nachádzali na dne jamy," povedala členka tímu - oceánografka Erika Bergmanová. "Bolo to veľmi vzrušujúce, pretože predtým ich ešte nikto nezmapoval ani neobjavil," dodala pre CNN.

Žiadny kyslík

Zaujímavé na Veľkej modrej diere je tiež to, že sa pri jej dne nevyskytuje takmer žiadny organický život. Voda je podľa denníka anoxická, čo znamená, že neobsahuje stopy kyslíka, ktorý k životu potrebujú aj vodné živočíchy.

Vďaka sonaru s vysokým rozlíšením sa tímu podarilo preskúmať rad prekvapivých detailov. Nie všetky úkazy sa im však podarilo identifikovať. Na dne jamy tím podľa CNN narazil na neidentifikovateľné stopy.

"V hĺbke 90 metrov začína vrstva jedovatého sírovodíka. Vďaka nej je v hlbinách závrtu úplná tma," vysvetľuje Bergmanová. "Prídete o všetko karibské slnko a nastane úplná tma," opisuje svoje zážitky z ponoru oceánografka.

Celý tím podľa Bergamonovej tiež príjemne prekvapil fakt, že sa vo vodách Veľkej modrej diery nenachádzal takmer žiaden odpad. "Na našej planéte sú miesta, ktoré vyzerajú rovnako ako pred tisíckami rokov," dodala výskumníčka.

01 - Modified: 2024-04-16 11:30:00 - Feat.: - Title: Chystá sa najväčšie pátranie po lochnesskej príšere všetkých čias. Pomôcť by mohla aj NASA 02 - Modified: 2024-03-31 09:00:00 - Feat.: - Title: Podarilo sa im to, čo nikdy nikomu. Otec so synom pokorili Point Nemo, najizolovanejšie miesto na zemi 03 - Modified: 2024-03-18 10:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Nový druh kreviet či organizmus, ktorý vyzerá ako karfiol. Expedícia na dne oceánu odhalila stovku neznámych tvorov 04 - Modified: 2023-12-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Od pólu k pólu na elektromobile? Nissan sa stal vôbec prvým autom, ktoré to zvládlo 05 - Modified: 2023-06-19 16:28:07 - Feat.: - Title: Pri vraku Titaniku sa stratila turistická ponorka
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 12:55