Slaná alchýmia. Oplatí sa priplatiť si za luxusnú soľ?

Kamenná, morská, vákuovaná, technologicky upravená, rafinovaná alebo radšej panensky prírodná? Kto túži po tom, aby si posypal svoj pokrm niečím lepším, môže si vybrať ešte aj ružovú himalájsku, diamantovú, ajurvédsku zázračnú soľ alebo čiernu, vulkanickú, ktorá sa v Indii volá namak a chutí podobne ako síra.

Jedna z najdrahších solí sveta pochádza z Južnej Kórey. O niekoľkokrát praženej alebo pečenej bambusovej soli sa hovorí, že obsahuje osemdesiat minerálov a stopových prvkov, pomáha udržiavať v tele vyrovnané pH a je omnoho zdravšia ako tá morská. Vzniká v dutom bambusovom stvole, ktorý sa upchá ílom a následne zahrieva na veľmi vysokú teplotu, proces pečenia a zrenia trvá takmer tri roky. Íl údajne zo soli vytiahne nečistoty, bambus ju obohatí o minerály a vôňu jej dodá borovicové drevo, nad ktorým sa zahrieva. A koľko zaplatíte za kilogram tmavej zázračnej bambusovej soli so sladkastou, až údenou chuťou? Na Amazone sa dá zohnať už za 260 dolárov.

Supersoľ, alebo iba NaCl?
So všetkými druhmi (nielen) bieleho slaného prášku sa môžeme stretnúť pri domácom varení aj v špičkových reštauráciách. Mnohé sa predávajú cez e-shopy v oddeleniach superpotravín. „Himalájska soľ patrí k najčistejším druhom, a preto ňou aj solím. Ale superpotravina? Stále ide z 97 až 100 percent iba o NaCl, teda chlorid sodný,“ komentuje túto údajne zdravú soľ výživový špecialista Petr Havlíček, známy z programu Rozum v rúre, ktorý sa špecializuje na mýty o zdravých potravinách.

Aj pri tej najviac výberovej soli podľa Havlíčka platí, že by sme sa na ňu nemali pozerať ako na zázračnú ingredienciu a absolvovať dobrovoľné soľné kúry. Nemali by sme ju konzumovať v príliš veľkých množstvách. Internistka a špecialistka v oblasti výživy Hana Mojžišová k tomu dodáva: „Môžeme experimentovať a sami posúdiť výsledok. Ochutnať soľný kvet, fleur de sel alebo maldónsku soľ. Odporúčam hlavne pestrosť v celej strave. Doma však solím bežnou kamennou soľou obohatenou o jód alebo morskou soľou. Vyskúšala som aj špeciálnu kamennú hrubozrnnú soľ, himalájsku soľ a údenú soľ. Nie som veľký odborník na to, ako dokáže štipka soli vytiahnuť chuť upravovanej potraviny, ako uvádzajú niektorí šéfkuchári. Skôr experimentujem s bylinkami alebo s korením. Myslím si, že druh soli vplýva na naše zdravie iba minimálne.“

Lekárka upozorňuje, že ak by sme mali brať soľ ako zdroj minerálov, a to by mal byť dôvod na špeciálne druhy, musela by táto potravina pokryť aspoň 15 percent dennej potreby daného minerálu.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.