StoryEditor

Čo sa stane, keď vysadíme mäso: Znížime riziko chorôb alebo nám budú chýbať vitamíny?

23.03.2019, 23:01
S bezmäsitou stravou experimentuje čoraz viac ľudí, desiatky miliónov sa vzdávajú aj vajec a mlieka. A nemálo z nich k tomu vedie i svoje deti. Čo na to lekári a veda? Aké benefity či riziká nám prináša jedálniček bez mäsa?

Nie je to tak dávno, čo ich mala väčšina za čudákov. Prípadne askétov, suchárov, precitlivených idealistov. Vegetariáni boli proste podozriví – prinajmenšom tak ako abstinenti. Karta sa však pomaly – a v kruhoch dvadsiatnikov či tridsiatnikov aj pomerne rýchlo – obracia. Až tak, že s trochou zveličenia sa dá konštatovať, že byť vegetariánom je dnes v určitých kruhoch podozrivé opäť. Len z opačného dôvodu: že ste ešte stále nevypustili aj vajíčka a mlieko. Inými slovami: že nie ste vegánom.

Nárast čisto bezmäsitej stravy potvrdzujú aj štatistiky. „Podľa britského denníka Independent za minulý rok pribudlo len v Spojených štátoch 51 percent podnikov, kde sa ponúkajú vegánske pokrmy. Podľa štúdie, ktorú článok cituje, narástol tiež za posledný rok o 79 percent počet fotiek s čisto zeleninovou stravou na sociálnych sieťach a viac ako polovica takzvaných influencerov, vplyvných osobností z YouTubu alebo Instagramu, si objednáva vegánske menu. A ďalšie čísla: samotných vegánov v Spojených štátoch pribudlo o 300 percent a biznis s produktmi pre nich určenými vzrástol o 13 percent,“ cituje Stanislava Pecková, spolupracovníčka Lidových novín.

Počet ľudí na bezmäsitej strave bol podľa portálu veganskehody.sk jednou z tém prieskumu nákupných trendov na Slovensku v roku 2016, ktorý realizovala renomovaná agentúra Nielsen Admosphere. Vtedy sa ukázalo, že u nás žije jedno percento vegánov, dve percentá vegetariánov a takmer jedenásť percent ľudí znižuje svoju spotrebu mäsa. A je viac ako isté, že každé z týchto čísel odvtedy podrástlo.

Z hľadiska hospodárskych zvierat, trvalej udržateľnosti planéty, ale aj celkovej výživy ľudstva je to rozhodne výhra. Čo na to však ľudské telo? Čo sa s ním v skutočnosti udeje, keď vysadíme mäso? Naozaj platí – ako presviedčajú stránky propagujúce vegetariánstvo či vegánstvo – že určite ozdravieme?

Menej rakoviny aj cukrovky
Najstručnejšia odpoveď znie: vysoko pravdepodobne áno.

Dospievajú k tomu prakticky všetky súčasné vedecké štúdie, porovnávajúce zdravie vegetariánov/vegánov a všežravcov. Vrátane detí. To však vôbec neznamená, že vzdať sa mäsa je cesta bez rizík.

Zrejme najhodnovernejšie informácie týkajúce sa benefitov ponúka štúdia, ktorá vyšla v roku 2017 v prestížnom vedeckom časopise Critical Reviews in Food S...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 16:18