StoryEditor

Diagnóza: chýbajúci dotyk. Objatia majú vplyv aj na naše IQ

Nezanedbateľná časť obyvateľstva trpí nedostatkom dotykov. Síce sa môže zdať, že sa bez pohladenia, bozku alebo rukou okolo ramien pokojne zaobídeme, ale nie je to tak. Ľudia bez osobného kontaktu s druhými môžu trpieť depresiami a úzkosťami. Pritom na to, by sa im pri ťažkostiach uľavilo, stačí tak málo: keby ich každý deň na chvíľu niekto objal.

Viac ako jeden druhého sa dotýkame displejov tabletov a mobilných telefónov. Doba navyše osobným kontaktom nepraje, môžu byť vnímané ako niečo nepatričné. Chýbajúce dotyky však nielenže prehlbujú pocit osamelosti a depresie, ale vedú aj k zdravotným ťažkostiam. Ak chcete teda dať svojim blízkym naozaj užitočný darček, venujte im každodenné vrelé objatie.

Apatické deti
Aj úplne bohumilý a zdanlivo neškodný zámer vedie k zhubným dôsledkom, ak to ľudia s jeho realizáciou preženú. Na počiatku všetkého stála jedna z najtragickejších osobností v histórii vedy, maďarský lekár Ignác Semmelweis, pôvodom uhorský Nemec (1818 – 1865), ktorý ako prvý objavil súvislosť medzi smrtiacou horúčkou šestonedieľok rodiacich žien a nízkou úrovňou hygieny, ktorá v polovici 19. storočia v pôrodniciach panovala.

Povinné umývanie rúk chlórovým vápnom, ktoré zaviedol, zachránilo život tisícom rodičiek. Semmelweisovi však jeho agresívne obviňovanie ostatných kolegov, že rodičky vraždí, nakoniec vynieslo vyhadzov z pôrodnice. Naďalej zúfalo bojoval za uznanie svojho objavu, ale to viedlo len k nútenej hospitalizácii v psychiatrickej liečebni a zrejme aj k jeho predčasnej smrti. Budúcnosť Semmelweisovi dopriala veľkolepú posmrtnú satisfakciu.

Objav baktérií priniesol teoretické zdôvodnenie jeho postupov. Zásadou lekárskej práce sa stalo ochrániť pacienta pred fatálnym vystavením choroboplodným zárodkom. Osobitná pozornosť patrila deťom. Ťažko si predstaviť zraniteľnejšie stvorenie, než je novorodenec. Preto boli na mnohých pediatrických oddeleniach nemocníc zavedené prísne pravidlá.

Deti boli umiestnené v oddelených priestoroch, personál dbal na hygienu a snažil sa s bábätkami manipulovať čo najmenej.

K fľašiam s výživou bol prida...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 02 - Modified: 2024-03-24 11:00:00 - Feat.: - Title: Toxická pozitivita nemá s optimizmom nič spoločné. Čo robí s naším duševným zdravím a ako si s ňou zdravo poradiť? 03 - Modified: 2024-03-24 09:00:00 - Feat.: - Title: Keď si voči strachu celkom bezmocný: Panický atak ťa môže paralyzovať. Čo robiť, keď príde záchvat 04 - Modified: 2024-03-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Niekedy už jednoducho nevládzeme. Cítiš, že máš low social battery? Tieto tipy ti pomôžu dobiť energiu 05 - Modified: 2024-02-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Písanie môže spustiť osobnú revolúciu: Prečo a ako slová na papieri liečia?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 02:50