Wikimedia Commons/Mark Conlin
StoryEditor

Žraloky smerujú k vyhynutiu, vrátane toho najrýchlejšieho. Kvôli polievke

31.03.2019, 13:09
Autor:
highig
Až sedemnásť druhov žralokov sa na základe merania ich populácií po novom objavilo na zozname ohrozených zvierat. Je medzi nimi aj najrýchlejší zo všetkých, žralok mako. Ani on totiž nedokáže uniknúť zvýšenému dopytu ľudskej populácie po týchto tvoroch.

Od zhruba prvej polovice 80. rokov minulého storočia sa populácia žralokov musí vyrovnávať so zvýšeným rybolovom, za ktorý môže dopyt po žraločích produktoch, prevažne po plutvách a mäse.

Aj keď sa v moriach a oceánoch tejto planéty pohybujú takmer štyristo miliónov rokov, zvýšenému tempu a efektivite rybárskych lodí žraloky nedokážu kvôli svojej pomalej reprodukciu odolávať. Rastú totiž príliš pomaly, dospievajú neskoro a majú len malé množstvo mláďat, uvádza iDNES.cz.

A ako ukázalo posledné meranie organizácie Shark Specialist Group pri Medzinárodnom zväze ochrany prírody, môžu byť početné stavy žralokov ešte menšie, než sa vôbec kedy predpokladalo. Organizácia totiž skúmala päťdesiat osem rôznych druhov žralokov a sedemnásť z nich bolo po novom zapísaných do Červeného zoznamu ohrozených druhov IUCN.

U šiestich druhov je situácia vyslovene kritická, traja sa na zozname ohrozených druhov objavili vôbec prvýkrát. Jedenásť bolo označených za ohrozené alebo zraniteľné.

"Naše výsledky sú alarmujúce," hovorí Nicholas Dulvy, ktorý predsedá skupine 174 expertov z päťdesiatpäť rôznych krajín. "Najohrozenejšie sú žraloky, ktoré dospievajú pomaly, existuje po nich najväčší dopyt a nie sú chránené proti nadmernému rybolovu."

"Na druhej strane to nie je prekvapujúce, pretože žraloky sú predurčené k tomu, že vo svete, kde je vrcholovým predátorom človek, sa mať dobre nebudú," okomentoval výsledky Martin Čech z oddelenia ekológie rýb a zooplanktónu Hydrobiologického ústavu AV ČR.

Ukážkovým príkladom je žralok mako, najrýchlejší žralok sveta, ktorý dokáže vyvinúť rýchlosť až 70 km/hod. Ten je spoločne so svojím príbuzným žralokom východným považovaný za delikatesu najmä v čínskej a ázijskej kuchyni. "Práve mako patrí v medzinárodných vodách medzi najčastejšie lovené. A tiež medzi tie najmenej chránené," tvrdí Nicholas Dulvy.

Svetový fond na ochranu prírody (WWF) odhaduje, že každým rokom je v moriach a oceánoch zabitých 100 miliónov žralokov, 70 percent z nich kvôli žraločej polievke.

"Polievka zo žraločích plutiev je statusový symbol pre ľudí z Číny, Kórey alebo Japonska. Je to ale rovnaké ako napríklad pri rohoch nosorožcov. Polievke sa síce prisudzujú rôzne medicínske účinky ako napríklad liečba rakoviny alebo povzbudzovanie sexuálneho apetítu, ale nič z toho nie je dokázané. Naopak sa ukazuje, že pri veľkej konzumácii výrazne poškodzuje zdravie," tvrdí v rozhovore pre Českú televíziu Martin Čech.

Podľa neho ale výborne zafungovala mediálna kampaň "Povedzte nie žraločej polievke", ktorá mala veľký ohlas najmä v Číne, kde je jej ambasádorom populárny bývalý čínsky basketbalista Jao Ming. Práve vďaka nemu sa dopyt po žraločej polievke znížil za posledných desať rokov zhruba o osemdesiat percent. "Pamätajte, keď ju prestanete kupovať, skončí aj zabíjanie," hovorí v klipe pre kampaň Jao Ming.

01 - Modified: 2024-02-07 08:42:34 - Feat.: - Title: Sem na dovolenku radšej nechoď. Počet smrteľných útokov žralokov sa v roku 2023 zdvojnásobil 02 - Modified: 2024-01-31 12:29:09 - Feat.: - Title: Obrovský, desivý a štíhly. Odborníci prehodnocujú tvar megalodona 03 - Modified: 2023-12-28 18:12:14 - Feat.: - Title: Dráma v Austrálii: Žralok zabil len 14-ročného chlapca 04 - Modified: 2023-09-11 09:43:26 - Feat.: - Title: VIDEO Nechutný trend na Novom Zélande. Ľudia režú hlavy zvieratám, ľudia sa vozili na mŕtvom žralokovi po pláži 05 - Modified: 2023-09-11 08:50:59 - Feat.: - Title: Jazdili na mŕtvole žraloka. Z Nového Zélandu hlásia prípady, kedy ľudia odťali hlavu chráneným zvieratám
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 10:09