Pixabay
StoryEditor

Odhalili sme záhadu terakotovej armády, tvrdia vedci

09.04.2019, 13:32
Autor:
ČTKČTK
Britskí vedci vyvrátili teóriu, že známa čínska terakotová armáda z tretieho storočia pred naším letopočtom je prvým dokladom použitia antikoróznej ochrany.

Proti hrdzi mali byť podľa dlho platnej teórie chránené bronzové zbrane vojakov strážiacich hrobku cisára Čchin Š'-chuanga. Vedci však teraz dokázali, že chróm na oštep, kopijach či mečoch je zvyškom ozdobného laku a uchoval sa skôr vďaka dobrému zloženiu pôdy.

Archeológovia, ktorí v minulosti odhaľovali Terakotovú armádu, našli na zbraniach stopy chrómu a domnievali sa, že zbrojári prvého čínskeho cisára poznali techniku ​​chrómovania, teda nanášania chrómu na kovové predmety v snahe zabrániť ich hrdzaveniu.

Podľa štúdie, ktorú teraz zverejnil prestížny časopis Scientific Reports, sa ale zbrane terakotových vojakov nezachovali do dnešných dní v tak dobrom stave vďaka tomu, že by na ne bol zámerne nanášaný chróm. Zvyšky tohto kovu totiž pochádzajú z laku, ktorým boli ozdobené rúčky zbraní.

"Lak bol zjavne nechceným zdrojom chrómu na bronze a nie prastarou antikoróznou ochranou," uviedli vedci z univerzity v Cambridge pod vedením Marcosa Martinon-Torresa.

Dobrý stav bronzových častí terakotových sôch má podľa britských vedcov na svedomí skôr zloženie pôdy, v ktorej sa armáda ukrývala. Na rozkladný proces má vplyv okrem iného jej kyslosť či zásaditosť, podiel v nej obsiahnutých organických častí aj miera, do akej prepúšťa vzduch.

Predpokladá sa, že zmyslom armády, ktorá má podľa odhadov 8000 bojovníkov, bolo brániť cisára v posmrtnom živote. Bronzové zbrane, ktoré mali sochy pri sebe, boli plne funkčné. Armádu objavili roľníci, ktorí v roku 1974 hĺbili studňu; v roku 1987 bol nález zapísaný na listinu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Cisár Čchin Š'-chuang sa stal prvým zjednotiteľom Číny, keď dokázal pokoriť okolité kráľovstva. V krajine tiež zaviedol jednotný písaný jazyk, jednotný systém mier i menu a tiež jednotný právny poriadok a daňový systém. Dal tiež vybudovať rozsiahlu dopravnú infraštruktúru, predovšetkým dômyselný systém ciest a kanálov.

01 - Modified: 2024-04-26 08:44:26 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 02 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 05 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 11:08