Z kvalitných potravín sa neprejete

Aký najväčší výživový nezmysel sme podľa vás prijali za svoj?
Hovorím tomu najväčší omyl modernej výživy, a to je potravinová pyramída, ktorá určuje, čo máme jesť, v akom pomere, koľko bielkovín, tukov, sacharidov, a viaže sa k tomu aj tvrdenie, že potrebujeme jesť často malé porcie. Som presvedčená, že neexistuje jediný ideálny pomer živín alebo kalórií pre všetkých ľudí na svete a vo všetkých ročných obdobiach. Tieto veci sú veľmi individuálne a môžu byť ľudia, ktorí prospievajú na úplne iných pomeroch, než hovorí potravinová pyramída. Dnes je napríklad veľmi populárne nízkosacharidové stravovanie s vysokým množstvom tukov, keď je pyramída úplne zrútená, pritom to však mnohým ľuďom vyhovuje a prospieva. Podstatou zdravej stravy nie sú žiadne jednoznačne dané pomery živín, gramy, sledovanie kalórií, žiadna kvantita, ale kvalita.

Keď budem jesť kvalitné potraviny, ale nebudem sa pozerať na množstvo, nepriberiem?
Keď budete jesť kvalitné a skutočné potraviny, nebudete sa prejedať. Nikto z nás nebude jesť len vajíčka, tvaroh, biely jogurt, brokolicu, ovsené vločky. To sú všetko potraviny, ktoré jeme v prirodzenom množstve. Rôzne ich kombinujeme, ale neprejedáme sa nimi, preto nemusíme nič kontrolovať. Podľa mňa je najväčší omyl hovoriť ľuďom, aby sa strážili, počítali kalórie, jedli diétne produkty. Toto nás doviedlo k diétam, ktoré aj tak po čase porušujeme, k stresu z jedla, zlému pocitu a strachu z neho. Dnes je väčšina ľudí na diéte, po diéte, pred diétou, ale stále to nefunguje, máme tu epidémiu obezity a chorôb, ktoré s ňou súvisia.

Čo teda hovoríte ľuďom, keď chcú schudnúť?
Učím ich zabudnúť na akékoľvek meranie, váženie, počítanie a stavať len na kvalite a z toho vychádzať. Navyše keď jedia len skutočné základné potraviny, ktoré sú minimálne priemyselne spracované, o nejaký čas začnú vnímať svoje telo, uvedomia si, čo im prospieva a čo potrebujú. Či je to napríklad viac mäsa, alebo je to skôr fazuľa, či im robí dobre teplá strava alebo studená. Keď jeme prechutenú, vysoko priemyselne spracovanú stravu, nie sme toto schopní zistiť. Nevnímame prirodzené chute.

Aké sú teda prirodzené potraviny?

Nedozvedeli ste sa všetko?

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.