Flickr/Dave Haygarth
StoryEditor

Zabudnutá choroba sa drží. Epidémia osýpok prepuká po celom svete

06.06.2019, 00:01
Svetová zdravotnícka organizácia plánovala elimináciu osýpok vo svete do roku 2020. Epidémia prepukajúca po celom svete svedčí o tom, že uskutočnenie plánu viazne.

Horúčka, kašeľ, nádcha, zápal spojiviek, a navyše červenofialová vyrážka - tak vyzerajú osýpky. Choroba, na ktorú sme už skoro zabudli, sa vracia. Na Ukrajine, Filipínach, vo Venezuele alebo v Brazílii počítajú pacientov na desaťtisíce. Spojené štáty vyhlásili už v roku 2000, že sa osýpok zbavili, a tento rok sa tam počet potvrdených prípadov rýchlo blíži k tisícke. Európske krajiny si dali za úlohu eliminovať osýpky do roku 2015, ale neuspeli. Je vízia vykorenenia osýpok vôbec reálna?

Ľudstvo sa zatiaľ dokázalo zbaviť jedinej infekčnej choroby, keď v roku 1979 odstránili pravé kiahne. Kampaň, ktorá si kladie za úlohu vymazať z povrchu zemského detskú obrnu, beží už od roku 1988, a zatiaľ stále zlyháva v krajinách, ako je Pakistan alebo Nigéria.

Tím vedený americkým Epidemiology Justinom Lesslerem z Bloombergovej fakulty verejného zdravia Univerzity Johnsa Hopkinsa v Baltimore prezentoval na stránkach popredného vedeckého časopisu Science analýzu, z ktorej vyplýva, že eliminácia osýpok je reálna, ale cesta k nej nebude jednoduchá. Mnohé krajiny sa očkovaním zatiaľ ani nepriblížili situácii, kedy epidémiu dostanú pod kontrolu. Iné prechádzajú na ceste k eliminácii zlomovým obdobím, keď napriek stúpajúcej zaočkovanosti populácie počty nakazených ľudí na prechodnú dobu prudko stúpajú.

Žiadna banalita
Ochorenie osýpkami vyvoláva jeden z najnákazlivejších ľudských vírusov. Chorý je zdrojom infekcie už niekoľko dní pred nástupom typických príznakov choroby, takže prevencia je obtiažna. Každý tretí prípad ochorenia osýpkami sprevádzajú vážnejšie zdravotné komplikácie. Niekedy trpí chorý silnou hnačkou a následne čelí ťažkej dehydratácii organizmu. Inokedy sa ku osýpkam pridajú ušné zápaly alebo zápaly pľúc. Výnimkou nie sú ani zápaly mozgu. Osýpky vyčerpávajú imunitný systém, a na niekoľko ďalších rokov tak u detí zvyšujú riziko nákazy ďalšími infekčnými chorobami.

Ročne si osýpky vo svete vyžiadajú viac ako stotisíc obetí na životoch. V Demokratickej republike Kongo tento rok zomrelo na osýpky viac ako tisíc ľudí. Toľko obetí na životoch si tam zatiaľ nevyžiadala ani práve zúriaca epidémia eboly. Prípady úmrtia na komplikácie spojené s touto chorobou sa nevyhýbajú ani ekonomicky vyspelým krajinám, kde je pacientom k dispozícii adekvátna lekárska starostlivosť. Na osýpky sa umiera vo Francúzsku, Spojenom kráľovstve alebo Nemecku. Súčasná medicína nedisponuje liekom proti pôvodcovi osýpok. Má však proti nemu účinnú očkovaciu látku.

Analýza Lesslerovho tímu dokazuje, že v určitých fázach boja s osýpkami sa populácia dostáva celkom zákonite do situácií, keď jeden rok je prípadov ochorenia málo, a vzápätí počty chorých prudko letia nahor. V tomto zlomovom bode sa populácia ocitá, keď sa očkovacími kampaňami podarí stlačiť výskyt ochorenia pod päť prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

Mnohé štáty, ako napríklad Kongo alebo Madagaskarská republika, sa zatiaľ tomuto bodu ani nepriblížili. V týchto krajinách musia počítať s tým, že ako bude zaočkovanosť populácie narastať, bude síce absolútne chorých so osýpkami ubúdať, ale zároveň budú v počte chorých nastávať veľké medziročné výkyvy. Jeden rok bude nákazová situácia neuveriteľne dobrá, čo môže zvádzať k optimistickým víziám. A hneď vzápätí môže počet chorých významne narásť, čo v žiadnom prípade nemožno interpretovať ako systémové zlyhanie očkovacej kampane. Dôležité je, aby bolo zdravotníctvo danej krajiny na tieto prudké výkyvy pripravené a v očkovaní nepoľavovali.

Škodí strach z vakcín
Pre krajiny, ktoré očkovaním stlačili výskyt osýpok pod hranicu päť chorých na 100-tisíc obyvateľov, sa ukazuje ako veľmi rizikový aj pomerne malý pokles v zaočkovanosti populácie. Ten sa neprejaví nejakým pozvoľným vzostupom v počte chorých. Populácia skĺzne späť do "divokého" zlomového obdobia, kedy počty chorých prudko kolíšu - jeden rok sú zanedbateľné a hneď vzápätí prudko rastú. To so sebou nesie nárazové záťaže zdravotníctva, pretože s prudkým nárastom nakazených skokovo rastú aj počty ľudí, ktorí musia byť hospitalizovaní s vážnymi zdravotnými komplikáciami.

Práve do tejto situácie sa dostali Spojené štáty. Tie síce na svojom území vírus osýpok eliminovali, ale vzhľadom k veľkej mobilite ľudí nedokážu zabrániť importu vírusu z iných krajín. Nakazení ľudia tam privážajú vírus osýpok napríklad z Filipín, Izraela alebo Ukrajiny. Za posledných desať rokov klesli ročné počty chorých na 55, aby vzápätí vyskočili na 667 prípadov, potom opäť poklesli na 87 a znova vyleteli na 750 chorých za rok. Podobne ako Spojené štáty "skĺzava" do kritickej zóny veľkých medziročných výkyvov v počtoch chorých Európa.

Nákaza má veľkú šancu na uchytenie medzi ľuďmi, ktorí odmietajú očkovanie. Epidemiológovia považujú za bezpečnú situáciu, keď viac ako 95 percent populácie dostalo dve dávky vakcíny proti osýpkam.

Rad ľudí sa ale očkovanie obáva. Často argumentujú britskou štúdiou z roku 1998, ktorá dávala očkovanie proti osýpkam do priamej súvislosti so zvýšeným rizikom autizmu u detí. Táto štúdia sa ale ukázala ako sfalšovaná. Rad následných štúdií akúkoľvek spojitosť medzi očkovaním a autizmom vyvrátil. V Spojenom kráľovstve napriek tomu mnoho rodičov pod jej vplyvom odmietlo očkovanie svojich detí. Výsledkom bola epidémia osýpok s tisíckami chorých.

Podobné korene má aj newyorská epidémia osýpok, ktorá je považovaná za najhoršiu za posledné dve desaťročia. Postihla predovšetkým rodiny ortodoxných židov. Tí odmietali očkovania, pretože sa medzi nimi rozšírili dezinformácie, podľa ktorých vakcíny obsahujú kravské sérum, prasaciu DNA alebo bunky z ľudských embryí, teda komponenty, ktoré nie sú kóšer a judaistická viera ich zakazuje.

01 - Modified: 2018-07-17 13:10:40 - Feat.: 0 - Title: Odmietate očkovanie? Zvážte to, osýpky môžu byť aj smrteľné, odkazuje epidemiologička 02 - Modified: 2018-03-19 13:37:53 - Feat.: 0 - Title: Osýpky sa vracajú. Choroba začína ako viróza, ale môže skončiť smrťou
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti 05 - Modified: 2024-04-10 21:21:51 - Feat.: - Title: Europarlament predlžil pravidlá boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí online, pomôže platformám ho odhaliť
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 01:11