Nedostatok vody v organizme sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi, od tých banálnych až po závažné. Zvlášť rizikovým obdobím je práve sparné leto, kedy navyše vypotíme veľa tekutín. Človek môže pociťovať únavu, slabosť, nesústredenosť a bolesti hlavy. Lekári preto radia, aby sme práve v lete dbali na dostatočný pitný režim a vodu popíjali pravidelne počas celého dňa. "Optimálny objem tekutín, ktoré by sme mali denne vypiť, je 0,3 litra tekutín na 10 kilogramov hmotnosti. V lete a pri námahe však toto množstvo môžeme zvýšiť aj na dvojnásobok," hovorí doktorka Irena Sobotková z pražského Lekárskeho domu.Pixabay
StoryEditor

Chcete si byť istí, že pijete dostatočné množstvo vody? Spoznáte to jednoducho

22.06.2019, 13:15
Keď už v lete siahneme po alkohole, v druhej ruke by mala byť fľašu s vodou na zapitie. Predtým by sme sa mali dobre najesť. Nie všetko tekuté je prospešné a ľudia si súslovie pitný režim vykladajú rôzne.

Nutričná terapeutka Kateřina Čamková, ktorá pôsobí na Prírodovedeckej fakulte Masarykovej univerzity v Brne, sa podľa serveru Lidovky.cz často stretáva s tým, že niektorí ľudia prijímajú príliš málo tekutín.

"Či už preto, že na tekutiny zabúdajú, alebo sa im cielene vyhýbajú, aby ich nemuseli veľmi často vylučovať - ​​napríklad vodiči alebo predavači. Pritom optimálny príjem tekutín je 30 mililitrov na kilogram telesnej hmotnosti, teda pre človeka vážiaceho 70 kilogramov je to 2,1 litra tekutín za deň. Pri fyzickej záťaži alebo v letných mesiacoch je to ale aj 35 až 40 mililitrov na kilogram," hovorí Kateřina Čamková. Najväčšou chybou podľa nej je, ak základ pitného režimu netvorí obyčajná voda. Druhým kameňom úrazu je, ak ľudia holdujú konzumácii alkoholu, predovšetkým piva.

"Niektorí ho majú ako súčasť pitného režimu a vôbec si neuvedomujú napríklad jeho veľkú energetickú hodnotu," dopĺňa. Že pijeme dostatočne, sa podľa nej spozná jednoducho - podľa farby moču. Tá má byť správne číra či svetlo žltá.

Kto zostane pri jednom pohári?
Alkohol si môžeme dovoliť, ale skutočne s mierou. "Keď v priebehu dňa budeme dopĺňať tekutiny, potom by odporúčané dávky alkoholu, napríklad jedno pivo denne pre mužov a malé pivo u žien, nemali mať na organizmus negatívne účinky. Ale kto zostane len pri jednom pohári? V tomto prípade je potom naozaj na rade vínny strik, ktorý vám navýši počet pohárov, alebo desať- či jedenásťpercentné pivo, ktoré má menej alkoholu. Nezabúdajte ale na nadbytočný príjem prázdnej energie, ktorú konzumácia alkoholu prináša, a na efekt, ktorý na látkovú premenu v tele má. Alkohol je pre telo nežiaduci, takže sa ho v pečeni snaží čo najrýchlejšie zbaviť. Lenže na úkor toho "pozastavuje" ďalšie procesy látkovej premeny, akou môže byť napríklad oprava svalových vlákien či ich nárast po športovaní," hovorí Kateřina Čamková.

O pive sa tiež s obľubou hovorí, že je bohaté na vitamíny, zvlášť na "béčka". "Tie tam síce sú, ale nie v takej miere, aby sme rovnicu "náklady = výnosy" mali vyrovnanú. S ovocím, obilninou alebo orechmi pivo v tomto prípade jednoducho porovnávať nedá. Druhé obľúbené tvrdenie o pive je, že je to dobrý iontový nápoj. To asi áno, ale má to háčik. Aby sa vám ióny črevnou stenou vstrebali, musí prejsť tzv. sodno-draselnou pumpou. V pive ale sodík chýba, takže ióny sa nemajú ako vstrebať. Riešenie? Áno, prosté, soľ. Pivo si ale soliť nikto nebude, takže sa musí prijať v potrave a hrozí prekročenie jej denného limitu," pokračuje Katarína Čamková.

Nealko pivo áno. Jedno
Osviežiť nás ale môžu aj rôzne sladené nealkoholické pivá alebo cider. "U tých nealkoholických pív je obsah alkoholu nízky alebo v nich nie je, ale doháňa to ochucujúcou zložkou. Tú vo väčšine prípadov tvoria cukry, sú ale aj výnimky nealko pív s neenergetickými sladidlami. Všeobecne jeden taký nápoj nikoho nezabije, vzhľadom k chýbajúcemu alkoholu to bude iste lepší variant, ale už si po ňom asi zmrzlinu nedávajte," varuje pred veľkým energetickým prísunom brnenská nutričná terapeutka.

Aj podľa jej slov by mala byť základom pitného režimu čistá voda, pretože napríklad v litrovom džúse máte 100 gramov cukru, čo je 22 kociek. "To je taká fúra energia, ktorú sedením pri počítači nevypotíte."

Koktail a džbán vody
V lete tiež ľudia vyhľadávajú najrôznejšie mixy, kokteily a podobne. "Lenže tieto drinky väčšinou obsahujú tvrdý alkohol a veľmi rýchlo sa s nimi dostanete za bezpečnú dávku a odporúčané množstvo energie. Druhou vecou sú džúsy, kola a smotana, ktoré sa v týchto nápojoch objavujú. Tu je naozaj namieste dať si maximálne jeden drink či koktail a objednať si džbánik vody k tomu. Samozrejme záleží na tom, aký má človek cieľ. U športovcov alebo osôb v redukčnom režime by som tento variant každý piatok na grilovačke neodporučila," hovorí Kateřina Čamková.

Brnenská nutričná terapeutka by v lete zaháňanie smädu alkoholom jednoducho neradila. "Sme opäť pri individuálnej znášanlivosti a vytrénovanosti jedinca. Každý má inú aktivitu alkoholdehydrogenázy, enzýmu, ktorý alkohol odbúrava. Muži v tomto majú bezpochyby výhodu. Keď teda alkohol konzumujeme, je určite dobré sa najesť, nech dochádza k jeho pomalšiemu vstrebaniu. Mali by sme byť dobre hydratovaní vodou a po návrate domov či ráno sa opäť dobre napiť vody - alkohol totiž odvodňuje," radí Katarína Čamková.

01 - Modified: 2019-06-10 07:39:23 - Feat.: 0 - Title: Vyhnite sa kolapsom z horúčav. Čo a ako treba vtedy piť? 02 - Modified: 2018-08-01 12:29:09 - Feat.: 0 - Title: Vedci spochybňujú staré mýty: Aké nebezpečenstvá skrýva voda a pitný režim? 03 - Modified: 2018-07-12 13:29:43 - Feat.: 0 - Title: Lekári sa sporia o pitný režim. V jednej veci sa však zhodujú 04 - Modified: 2018-06-24 19:44:07 - Feat.: 0 - Title: Keď pitný režim škodí. Koľko vody naozaj potrebujeme?
01 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 02 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 03 - Modified: 2024-03-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Vo vašom pitnom režime by okrem vody nemali chýbať aj iné nápoje. Vďaka niektorým dokonca schudnete 04 - Modified: 2024-02-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Koľko pohárov vody by si mal denne vypiť a akú farbu má mať tvoj moč? Máme pre teba všetky odpovede o pitnom režime 05 - Modified: 2024-02-01 09:26:09 - Feat.: - Title: Leto bez máp v podpazuší a nepríjemného zápachu? Dáme vám návod, ako bojovať s potením
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 21:18