Väčšina ľudí potrebuje k tomu, aby sa dobre vyspali, zababušiť sa poriadne pod perinu. Niektorým jedincom sa dokonca najlepšie zaspáva a spí s hlavou skrytou pod dekou či pod vankúšom. Takéto zakuklenie môže byť samozrejme veľmi príjemné, nielenže sa dokonale zahrejete, ale pomôže vám to tiež zmierniť účinky svetla a hluku vo vašom okolí. Bohužiaľ tak zároveň významne znižujete prívod kyslíka, ktorý je nevyhnutne dôležitý pre správne fungovanie mozgu. A čím menej čerstvého vzduchu do pľúc dostanete, tým viac zhoršíte mozgové funkcie. Spanie s hlavou pod perinou tiež vedie k zvýšenému príjmu oxidu uhličitého, čo znamená, že hrozí riziko poškodenia mozgových buniek.Pixabay
StoryEditor

Ani ranné vtáča, ani nočná sova? Zistili ďalšie dva typy ľudí podľa spánku

23.06.2019, 13:11
Autor:
sansan
Na prelome 20. storočia si vplyvný nemecký psychiater Emil Kraepelin všimol medzi svojimi pacientmi zvláštny vzor. Niektorí radi vstavali skoro a chodili skoro spať, zatiaľ čo iní zistili, že boli produktívnejší, ak zostali dlho hore a spali na druhý deň.

Vychádzajúc z rokov systematického klinického výskumu, psychologických experimentov a štúdií spánku, on a jeho študenti boli prví, ktorí opísali, čo sa teraz stalo takmer univerzálnym konceptom: v tomto svete existuje rozdelenie nočných sov a ranných vtáčat. Dnes nazývame tieto dve preferencie chronotypmi, ale nedávne dôkazy naznačujú, že existujú aspoň dve ďalšie.

Zatiaľ čo väčšina ľudí spadá na obe strany spektra „ráno-večer“, rozsiahly prieskum teraz identifikoval niekoľko ďalších kategórií, ktoré existujú niekde medzi nimi. "Driemajúci" a "popoludňajší" typ sú vlastným špeciálnym druhom, uvádzajú autori štúdie publikovanej v Personality and Individual Differences.

Popoludňajší sú vo všeobecnosti ospalí ráno a večer, pričom ich bdelosť vyvrcholí niekde medzi poludním a večerom. Na druhej strane, driemajúci sú všeobecne ospalí od 11 do 15-tej hodiny, a bdelí ráno a večer.

Psychológovia sa už roky snažia odstrániť zložitosť tohto spektra a je tu stále viac dôkazov, ktoré naznačujú, že medzi ľuďmi sú tri alebo dokonca štyri hlavné chronotypy.

Výsledky posledných štúdii sa získali pomocou online odpovedí od 1 305 ľudí, z ktorých prevažná väčšina boli ženy a relatívne mladé. Účastníci poskytli základné kariérne a osobné informácie vyplnením šiestich dotazníkov na určenie ich základných ranných a večerných preferencií, denného rytmu, kvality spánku a ich predpovedanej bdelosti v náhodných časoch počas dňa. Každá z týchto otázok ďalej predpokladala normálny nočný spánok a čas budenia od 7:30 hod.

Pomocou štatistických analýz výskumníci tieto odpovede rozdelili do štyroch širokých chronotypov s vlastnými dennými variáciami ospalosti. "Dá sa jednoznačne rozpoznať rozdelenie účastníkov štúdie do ranných, večerných a dvoch ďalších typov," píšu autori vo svojom príspevku.

Výskum sa na prvý pohľad môže zdať ako revolučný, má niekoľko zásadných obmedzení a výhrad. Jednou z najväčších je absencia údajov porovnávajúcich subjektívnu a objektívnu ospalosť. Ďalšou je nerovnaké zastúpenie veku a pohlavia.

Autori pripúšťajú, že ďalší výskum bude musieť overiť tieto štyri odlišné krivky ospalosti a zistiť, aké biologické, genetické, psychosociálne alebo environmentálne faktory môžu ovplyvniť ich vývoj. Štúdie napríklad ukázali, že nočné sovy môžu odolať svojim prirodzeným cirkadiánnym rytmom, aby si uľahčili rána, ale mohlo by to isté fungovať aj pre popoludňajšie typy?

01 - Modified: 2019-06-14 14:52:47 - Feat.: 0 - Title: Spanie pri zapnutej televízii alebo monitore sa nevypláca. Pridá kilá aj roky 02 - Modified: 2019-06-04 14:55:52 - Feat.: 0 - Title: Desať návykov, ktoré ničia váš spánok 03 - Modified: 2018-11-02 07:40:41 - Feat.: 0 - Title: Krátky poobedňajší spánok je lepší ako dlhé vyspávanie 04 - Modified: 2018-08-14 09:10:34 - Feat.: 0 - Title: Teplo ľuďom ničí spánok, potvrdil odborník. Ako sa tomu brániť?
01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku 04 - Modified: 2024-04-03 13:20:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 09:33