Pixabay
StoryEditor

Zdravé opaľovanie neexistuje. Prečo slnko škodí a ako sa chrániť?

25.06.2019, 00:01
Napriek všetkým varovaniam zostáva obľúbenou disciplínou letných dovoleniek vyprážanie tela na slnku. Po návrate od mora chcete od známych a kolegov počuť, ako senzačne ste opálení a ako veľmi vám to pristane. Lenže závidieť nie je čo, opaľovacím šialenstvom riskujete zdravie.

Zdravé opaľovanie neexistuje. "Je dokázané, že UV žiarenie výrazne zvyšuje riziko vzniku kožného nádoru," hovorí rezolútne pre magazín Rodina DNES dermatologička Anna Jiráková z pražskej Perfect Clinic.

Vôbec najčastejším kožným problémom súvisiacim s opaľovaním sú podľa nej spáleniny. A tie sú nielen veľmi nebezpečné z hľadiska zdravia, ale ruka v ruke s nimi prichádza aj rýchlejšie starnutie takto poškodenej kože. "Niekto si mylne myslí, že vďaka opáleniu vyzerá pokožka zdravšie, ja však po lete vidím u klientiek vysušenú, dehydrovanú pleť s vráskami, niekedy aj s tmavými škvrnami," konštatuje kozmetička Iveta Koukalová z pražských Modřan.

Ak sa aj tento rok chystáte chytať bronz pri mori, pripravte na to pokožku už doma. Zvýšte prísun beta-karoténu, s pomocou ktorého bude ľahšie zlatnúť a opálenie jej dlhšie vydrží. Beta-karotén je obsiahnutý napríklad v mrkve, vo forme výživového doplnku je k dostaniu v lekárňach. Pokožku je tiež dobré ošetrovať kvalitným mliekom určeným k používaniu pred opaľovaním, dodá telu ochranné látky.

"Ak chcete zabrániť spáleniu na prvom slnku, môžete absolvovať aj niekoľko ošetrení svetloliečbou na kožnom pracovisku," dopĺňa dermatologička. Alebo sa môžete pokojne natierať aj samoopaľovacím krémom, rozhodne nechoďte do solária, ktorého ultrafialové žiarenie je karcinogénne.

A pozor, bežné určite nie je, pokiaľ sa každoročne celé leto vyprážate na slnku a po zvyšok roka sa nezaobídete bez solária, pretože si inak pripadáte škaredí. Môžete totiž trpieť psychickou poruchou menom tanorexia.

Ako si slnkom neublížiť
Neskazte si dovolenku tým, že sa hneď prvý deň spálite. "Opaľovacím prípravkom sa namažte minimálne tridsať minút pred vystavením sa slnečnému žiareniu a aplikáciu opakujte každé dve hodiny. Aj v prípade, že máte vodeodolný prípravok," odporúča kožná lekárka Jiráková.

Inak si koledujete o popáleniny, ktoré často vznikajú potom, čo nepripravenú a zle chránenú kožu naraz vystavíte slnku. A keď na ňom ešte zostanete oveľa dlhšie, než by práve pre vás bolo vhodné, je poškodenie kože prakticky tutovkou. "Pri spálení ide vždy o akútny neinfekčný zápal kože, ktorý podľa fototypu jedinca a času expozície môže byť prvého, druhého a tretieho stupňa," upresňuje dermatologička.

Pri mori by sme spočiatku mali zostať na slnku iba krátko a veľmi pozvoľna túto dobu predlžovať, aby si koža na slnko privykla. Uvedomte si, že v južných štátoch býva intenzita slnečného žiarenia mnohonásobne vyššia ako doma pri rybníku. Spáliť sa navyše môžete kedykoľvek, aj mimo priameho slnka, jeho lúče totiž opaľujú aj cez mraky. Ak teda vyrazíte v podmračenom počasí na výlet, nezabudnite sa natrieť rovnako poctivo, ako keby ste mierili na pláž.

Pred slnečným žiarením sa musia obzvlášť starostlivo chrániť malé deti a pacienti s mnohopočetnými a takzvanými atypickými pigmentovými névami. Opatrní by mali byť aj svetlejší jedinci s ryšavými alebo blond vlasmi a modrými či modrozelenými očami. Ľudia s fototypom I a II sa na slnku spália prakticky vždy, takže by mali rovnako ako deti a atopici používať čo najkvalitnejšie opaľovacie prípravky s vysokým ochranným faktorom. Po pobyte na slnku je vhodné kožu pretierať kvalitným hydratačným prípravkom. Pravidelné pretieranie totiž zabraňuje vysychaniu pokožky a udržuje ju pružnú.

Veľmi obozretní by mali byť pri pobyte na slnku seniori, ľudia s chronickým ochorením srdca, diabetici a tehotné ženy. Veľké teploty a intenzívne slnečné žiarenie predstavujú pre ich organizmus zvýšenú záťaž. Zdržujte sa teda skôr v tieni, vyhnite sa väčšej fyzickej aktivite aj dlhodobému státiu a dbajte na správny pitný režim.

Na dovolenku si do cestovnej lekárničky radšej pribaľte tiež upokojujúce prípravky s panthenolom a antihistaminiká. Ak trpíte na opary, hodiť sa môžu aj antivirotiká vo forme tabliet alebo krému. Atopici a ekzematici by nemali zabudnúť na kortikoidné krémy či masti pre prípad zhoršenia ich ťažkostí.

Rakovina kože
Slnečné UV žiarenie patrí medzi najvýznamnejšie faktory, ktoré môžu za chronické a nezvratné zmeny na koži. Narušuje tiež naše imunitné funkcie a podieľa sa na vzniku zhubných kožných nádorov, ktorých výskyt je na vzostupe. "Malígny melanóm sa čím ďalej častejšie objavuje u mladších vekových skupín a výskytu bohužiaľ pribúda," upozorňuje Jiráková.

K vzniku nádoru veľmi prispieva prudké ožiarenia kože s jej spálením. Najviac sú rakovinou ohrození tí, ktorí sa na slnku spálili už opakovane. Skrátka, čím viackrát sa na slnku spálite, tým vyššie je riziko vzniku rakoviny kože.

Pamätajte na to, že UV žiarenie je kvôli stenčenie ozónovej vrstvy stále intenzívnejšie. Chráňte seba i svojich blízkych kvalitnými opaľovacími prípravkami a priamemu slnku sa skôr vyhýbajte, najmä ak ste rizikovým svetlým fototypom. Zmeny na koži nikdy nepodceňujte, melanóm má schopnosť veľmi rýchlo metastázovať do ostatných tkanív a orgánov, pričom laik väčšinou začínajúci zhubný nádor kože nerozpozná.

Kedy vyraziť k lekárovi

  • Akonáhle sa na koži objaví niečo, čo tam predtým nebolo
  • Nový kožný útvar rastie, svrbí, mení farbu
  • Vredovatie alebo krváca

01 - Modified: 2018-07-13 11:53:56 - Feat.: 0 - Title: Jedovaté slnko. Aké sú riziká opaľovania a čo všetko si koža pamätá? 02 - Modified: 2018-07-04 19:27:35 - Feat.: 0 - Title: Rýchla pomoc na spálenú pokožku: Toto treba vyskúšať, keď to preženiete so slnkom 03 - Modified: 2018-04-30 12:27:55 - Feat.: 0 - Title: Slnko môže predĺžiť život o dva roky. Musíte sa však riadiť týmito pravidlami
01 - Modified: 2024-03-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Soláriá sú stále populárne, hoci zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože. Ich negatívny vplyv bagatelizuje aj Kim Kardashian 02 - Modified: 2024-02-05 08:44:22 - Feat.: - Title: V nemeckých nemocniciach klesá počet pacientov s rakovinou 03 - Modified: 2024-01-15 14:32:21 - Feat.: - Title: Šupiny na koži nepodceňujte. Môže to byť rakovina, varujú lekári 04 - Modified: 2023-11-12 09:30:00 - Feat.: - Title: 14-ročný americký vedec šokoval starších kolegov. Vynašiel mydlo, ktoré doslova zmýva rakovinu kože 05 - Modified: 2023-10-24 16:59:19 - Feat.: - Title: Prekvapivé zistenie: Najsmrteľnejšia forma rakoviny kože nie je melanóm
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 16:27