Pixabay
StoryEditor

Cestujete do exotiky? Ľadu v nápojoch sa tam radšej vyhnite, radí lekárka

27.06.2019, 00:01
Ak ideme do exotického zahraničia, mali by sme sa radšej vyhýbať ľadu a nekonzumovať neprevarené nápoje. A mať dobre vybavenú lekárničku, hovorí Hana Tkadlecová, lekárka zlínskeho Centra cestovnej medicíny Avenier.

Rozhovor s lekárkou Hanou Tkadlecovou o tom, čomu sa vyhýbať na exotickej dovolenke, priniesol server Lidovky.cz.   

Rozhodli sme sa odcestovať. Počas cesty by sme určite mali dodržiavať pitný režim. Musíme si vyberať pitie podľa dopravného prostriedka?
Určite áno. Nejde len o množstvo, ktoré si napríklad môžete vziať do lietadla. Základom je dostatok tekutín a nezostávať len pri obyčajnej vode. V lietadle je pri dlhších letoch dôležitý pravidelný prísun tekutín, alkohol len v obmedzenom množstve. Za letu dochádza k výkyvom tlaku a hlavne citlivejší jedinci s nízkym tlakom môžu mať sklon k mdlobám. Pri dlhodobom sedení je nielen u chronicky chorých tendencia k flebotrombóze - zápalu žíl na nohách - a prípadný nedostatok tekutín ju môže podporiť. Opatrní by sme mali byť aj na kávu, za danej situácie platí pravidlo, že na jednu kávu by sme mali vypiť jeden pohár vody.

Aké pitie by sme na cestu mali zvoliť pre dospelých a aké pre deti?
Základom je obyčajná voda, ktorú môžeme prestriedať s minerálkami u dospelých alebo zriedenými ovocnými šťavami u detí.

Sme v cieli, napríklad pri mori. Na čo si dávať pozor pri výbere pitia v rôznych destináciách?
Základom je vyhnúť sa ľadu v nápojoch. Niekedy je ťažké v horúčave odolať a veľa klientov nám po návrate povie, že vedeli, že si ten ľad nemajú dávať, ale že si v tom teple jednoducho nemohli pomôcť. Subjektívne nám ľadové nápoje síce robia dobre, ale pre skutočné zavodnenie a zahnanie smädu sú ideálne vlažné tekutiny, napríklad vychladnutý ovocný alebo zelený čaj. Je to pre naše telo oveľa šetrnejšie a nehrozia ťažkosti v podobe škrabania v hrdle a nachladnutia z pitia ľadových nápojov.

Vľúdni domorodci nám ponúkajú nimi osobne vytvorené nálevy, je slušné prijať a ochutnať? Alebo radšej odmietnuť?
Do cudziny jazdíme aj za poznaním miestnych kultúr. A k tomu ochutnávanie miestnych špecialít patrí. Riziko je určite menšie, pokiaľ ide o horúci prevarený nálev. U studených nálevov, kde by odmietnutie znamenalo spoločenské znemožnenie alebo priamo urážku, po požití možno preventívne užiť črevné dezinficiens alebo čierne uhlie, čím sa riziko prípadných ťažkostí zníži.

A čo urobiť, ak sme prijali a cítime sa nedobre?
Nečakať, až sa ťažkosti zhoršia. Pri vracaní a kŕčoch v bruchu je dobré hneď rozhrýzť tablety čierneho uhlia a zapiť. Prípadné toxíny sa na čierne uhlie naviažu. Ak prevažujú bolesti brucha a hnačka, potom hneď nasadiť črevné dezinficiens, ktoré sú vhodné do trópov a sú na lekársky predpis. U detí do šiestich rokov sa podávajú iné lieky, ktoré poradí pediater alebo v lekárni. Tie zabraňujú veľkým hnačkám a rozsiahlejším stratám tekutín.

Čo by som mal mať vo svojej cestovnej lekárničke, keby som sa dostal do problémov kvôli potravinám či pitiu?
Črevné dezinficiens na lekársky predpis, čierne uhlie, špeciálne probiotiká s kultúrou vhodnou pre cestovateľov (Saccharomyces boulardii- pozn. red.) A iontový nápoj v sáčkoch alebo rozpustných tabletách, pretože za pomoci týchto roztokov je rehydratácia, teda zavodnenie oveľa účinnejšie. Zavodňovanie je v prípade hnačkových ochorení základom liečby aj za hospitalizácie. Je ale treba vedieť, že dolievať sa len čistou vodou jednak nie je také účinné, a na druhej strane môže spôsobiť ďalšie problémy, napríklad bolesti hlavy. Pri hnačke nestrácame totiž len vodu, ale aj dôležité ióny a minerály, ktoré treba tiež dopĺňať.

Z čoho býva cestovateľom najčastejšie zle a na akých miestach?
Najčastejšie to býva voda, ľad, zmrzlina, surové nakrájané ovocie a zelenina, ktoré si sami nepripravili a ktorých sa dotýkali cudzie ruky a ktoré boli umyté úžitkovou vodou. Nemusí to byť len na rôznych trhoviskách, stáva sa to aj v päťhviezdičkových hoteloch. Rizikové sú aj nepasterizované mliečne výrobky.

Stáva sa to často?
Hnačkové ťažkosti infekčného pôvodu patria vôbec medzi najčastejšie importované nákazy. Pokiaľ viem, že idem do rizikových oblastí, akými sú Afrika, indický subkontinent, juhovýchodná Ázia a ďalšie, ktoré sú týmito problémami vyhlásené, je dobré sa pripraviť dopredu. Zháňať s hnačkovými ťažkosťami lekáreň a lieky proti hnačke nie je ideálne. V niektorých lepších hoteloch vám nejaké lieky predajú na recepcii. Otázkou ale je, či sa na takéto riešenie spoliehať. Nie nadarmo sa hovorí "kto nemal v Indii hnačku, ako by tam ani nebol".

Čo teda na cesty a pobyt v zahraničí poradíte?
Vybaviť si dopredu lekárničku. Snažiť sa konzumovať len dobre tepelne spracované potraviny - bezpečnejšie sú potraviny, z ktorých sa fajčí. Ovocie a zeleninu konzumovať len takú, ktorú si môžem opláchnuť pitnou vodou a olúpať, alebo len tepelne spracované. Nedávať si ľad do nápojov a dôkladne popremýšľať, akým spôsobom si zabezpečiť v priebehu pobytu pitnú vodu - či už využijem spoľahlivé filtre, alebo skôr originálne balenú pitnú vodu.

01 - Modified: 2019-06-24 10:32:47 - Feat.: 0 - Title: Chcete si byť istí, že pijete dostatočné množstvo vody? Spoznáte to jednoducho 02 - Modified: 2019-06-10 07:39:23 - Feat.: 0 - Title: Vyhnite sa kolapsom z horúčav. Čo a ako treba vtedy piť? 03 - Modified: 2018-08-01 12:29:09 - Feat.: 0 - Title: Vedci spochybňujú staré mýty: Aké nebezpečenstvá skrýva voda a pitný režim? 04 - Modified: 2018-07-31 15:28:46 - Feat.: 0 - Title: Pitný režim v lete je dôležitý. Ale netreba to s ním preháňať 05 - Modified: 2018-07-12 13:29:43 - Feat.: 0 - Title: Lekári sa sporia o pitný režim. V jednej veci sa však zhodujú 06 - Modified: 2018-06-24 19:44:07 - Feat.: 0 - Title: Keď pitný režim škodí. Koľko vody naozaj potrebujeme?
01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu? 05 - Modified: 2024-03-20 17:17:36 - Feat.: - Title: V cenách potravín sme najhorší spomedzi všetkých krajín V4, tvrdí hnutie Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 21:28