Pixabay
StoryEditor

Ponuka výrobkov z marihuany v EÚ rastie, upozorňujú experti

26.06.2019, 12:51
Autor:
TASRTASRsansan
Výrobky z marihuany dostupné na európskom trhu sú čoraz rozmanitejšie. Preto je dôležité podrobne skúmať ich účinky a možný vplyv na zdravie ľudí.

Vyplýva to zo správy s názvom "Vývoj európskeho trhu s marihuanou", ktorú v utorok zverejnilo Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA).

Táto správa, publikovaná deň pred Medzinárodným dňom proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi, popisuje viacero faktorov, ktoré vplývajú na zvýšenú rozmanitosť produktov z marihuany. Spomína sa napríklad zmena politík, vývoj metód produkcie a extrakcie, ako i zmena preferencií konzumentov. Inováciou pri výrobe nových produktov z marihuany je i vytvorenie legálnych rekreačných trhov s marihuanou mimo EÚ.

"Dynamická povaha súčasného trhu s marihuanou a rozšírenie ponuky účinných kanabisových produktov prinášajú výrazné zmeny. Nové výrobky z marihuany, ako aj ich vyšší počet môžu mať na zdravotný stav ľudí, ktorí ich užívajú, veľký vplyv," uviedol riaditeľ EMCDDA Alexis Goosdeel. 

Monitorovanie a porozumenie novým trendom v tejto oblasti je preto podľa jeho slov dôležité pre diskusiu o otázkach súvisiacich s politikou a reguláciou marihuany. 

Marihuana je aj naďalej najčastejšie užívanou nelegálnou drogou v Európe. Spomedzi členských štátov EÚ ju podľa odhadov vlani užilo približne 17,5 milióna mladých Európanov vo veku 15-34 rokov. Zhruba jedno percento ľudí vo veku 15-64 rokov je jej každodennými alebo takmer každodennými konzumentmi. V roku 2017 nastúpilo na protidrogové liečenie v súvislosti so závislosťou na marihuane 155-tisíc ľudí, z toho 83-tisíc tak urobilo po prvý raz.

Občianske združenie u nás likviduje tisíce striekačiek

Každý rok 26.6. sa OZ Odyseus zapája do Medzinárodnej kampane Support don't punish, ktorej cieľom je upriamovať pozornosť na drogovú politiku, v ktorej sa kladie dôraz na zdravie a ľudské práva tých, ktorí užívajú drogy. Tento rok OZ Odyseus organizuje upratovanie ľudí z komunity a pracovníčok OZ Odyseus na známom sídlisku vo Vrakuni "Pentagon" a stretne sa s obyvateľmi a obyvateľkami tohto sídliska. 

Ohrozenie prichádza podľa Európskej správy o drogách pre rok 2019 z nových psychoaktívnych látok, ktoré sa dajú kúpiť cez internetové stránky a ktoré sú nebezpečné z dôvodu nedostatočných skúseností a informácií ľudí nielen o účinkoch, rizikách ale aj o samotnej liečbe. "Ohrozenie je opodstatnené, hlavne, ak hovoríme o mladých ľuďoch z marginalizovaných rómskych komunít na Slovensku, resp. o ľuďoch, ktorí žijú na hranici chudoby alebo žijú na ulici. Nové psychoaktívne látky sú lacnejšie a účinnejšie ako drogy, na ktoré sú ľudia zvyknutí," hovorí koordinátorka programu výmeny injekčných striekačiek Miriama Hrehová.

OZ Odyseus každý rok bojuje o prežitie, napriek tomu, že v roku 2018 sa im podarilo zlikvidovať viac ako 218-tisíc kusov použitých injekčných striekačiek. Sociálne pracovníčky však denne riešia to, že nemajú kam distribuovať ďalej klienta alebo klientku. Nie sú tu vybudované denné centrá, nocľahárne, útulky, krízové zariadenia, nemocnice a ani sociálne služby v takom množstve, aby pokryli dopyt ľudí o tieto služby.

Je načase, aby vlády po celom svete v tento deň, ktorý je aj Medzinárodným dňom boja proti drogám a obchodovaniu s nimi prestali hovoriť o výsledkoch, ktoré dosiahli donucovacími a represívnymi opatreniami. "Je dôležité, aby jednotlivé vlády začali financovať opatrenia, ktoré sú zamerané na znižovanie škôd a ochranu verejného zdravia. Trest smrti za drogové trestné činy v niektorých krajinách je absolútnym nepochopením a nezvládnutým krokom, ktorý si vyžiada niekoľko tisíc životov ročne. Je to zároveň jasné porušenie medzinárodného práva v oblasti ľudských práv," hovorí riaditeľka organizácie Dominika Jašeková.

Alkohol je u mladistvých často štartérom k iným drogám

Alkohol je u mladistvých často "štartérom" smerom k iným drogám. Vyvoláva tiež psychické a iné zdravotné problémy, upozornil psychoterapeut Josef Šedivý.

Obdobie dospievania je časom, kedy mnohí mladí ľudia začínajú experimentovať s alkoholom. Spúšťačom je obvykle viacero faktorov – povzbudiť k pitiu ich môže nastavenie rodinného prostredia, nadmerný stres, ale aj prvé vzťahové otrasy, snaha zapadnúť do kolektívu, ambícia cítiť sa zrelšie či zvedavosť.

Na organizmus vo vývoji môže alkohol pôsobiť silnejšie ako u dospelých. Mladým chýbajú tiež skúsenosti. "Mladiství po požití alkoholu neraz skúšajú jazdu autom, prípadne riskujú neplánované tehotenstvo alebo pohlavnú chorobu. Z dlhodobého hľadiska môže mať konzumácia alkoholu negatívny vplyv na prospech v škole, spoločenský život, vzťahy v rodine či s priateľmi. Alkohol tiež často je štartérom smerom k iným drogáma vyvoláva psychické a iné zdravotné problémy," uviedol psychoterapeut Šedivý.

Odborníci preto upozorňujú rodičov, aby svoje deti varovali pred negatívnymi účinkami alkoholu, povzbudzovali ich k zmysluplnému využitiu času a sledovali, s akými ľuďmi sa ich deti stretávajú.

01 - Modified: 2024-04-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát pred štyrmi rokmi dekriminalizoval tvrdé drogy. Experiment zlyhal, situácia je katastrofálna a neudržateľná 02 - Modified: 2024-04-06 09:22:42 - Feat.: - Title: Briti zhabali v Karibiku drogy za takmer 20 miliónov eur 03 - Modified: 2024-03-28 23:05:38 - Feat.: - Title: Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog. K zodpovednosti sa prihlásili islamisti 04 - Modified: 2024-03-28 21:04:53 - Feat.: - Title: Dílerov sťahujú z ulíc. Francúzska polícia počas rozsiahlych protidrogových razií zadržala 1357 osôb 05 - Modified: 2024-03-27 14:09:19 - Feat.: - Title: Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Pôvodne ho odsúdili na 10 rokov za marihuanu na vlastnú spotrebu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 21:35