Twitter.com/Lego Lost At Sea
StoryEditor

Oceán vyplavuje topánky Nike na pláže Atlantiku. Všetky majú identické dátumy výroby

26.06.2019, 15:35
Autor:
JABJAB
Neobvyklý úkaz sa cez rok objavuje na najrôznejších ostrovoch po celom Atlantiku. Príčinou je pravdepodobne náklad, ktorý unikol pri búrke do oceánu z nákladnej lode Maersk Shanghai.

Nenosené topánky značky Nike vyplavuje more na pláže Bermúd, Bahám, ale aj Írska, juhozápadného Anglicka alebo na pobreží škótskeho súostrovia Orkneje, píšu Lidovky.cz.

Vlani v septembri si čistič pláže Gui Ribeiro na odľahlom ostrove v súostroví Azory v Atlantiku začal všímať predmety, ktoré zostávali na brehu. Išlo o obuv značky Nike. Najskôr si myslel, že ide o niekoľko kusov - bežný odpad, ktorého sú oceány plné. V nasledujúcich mesiacoch Ribeiro takto našiel asi 60 kusov topánok. Išlo o tenisky, žabky a ďalšie druhy obuvi, avšak všetky boli rovnakého typu. Na všetkých pároch sú navyše našité identické dátumy výroby a nevyzerajú obnosene.

Ako sa vzápätí ukázalo, túlavé topánky zamierili aj do iných častí sveta. O sedem mesiacov neskôr začala pozorovať vo viac ako 2000 kilometrov vzdialenom britskom Cornwalle rovnakú vec Tracey Williamsová. "Kamarát z Írska sa ma pýtal, či som náhodou nenašla nejaké topánky. Druhý deň som šla von a niekoľko som ich skutočne našla, "povedala pre BBC Williamsová, ktorá každý deň chodí upratovať miestnu pláž od odpadkov.

Topánky priplávali pravdepodobne z USA
Ďalšie exempláre sa našli na Bermudách, na Bahamách, Írsku, na škótskom súostroví Orkneje či Normanských ostrovoch severozápadne od Francúzska. Zdá sa, že za inváziou značkovej obuvi stojí jediná loď. "Všetko naznačuje, že topánky pochádzajú z kontajnerov, ktoré spadli do mora z nákladnej lode Maersk Shanghai," tvrdí Ribeiro.

Na jar minulého roka sa plavila loď Maersk Shanghai z Norfolku vo Virgínii po východnom pobreží USA do Charlestone v Južnej Karolíne. Večer 3. marca však loď schopnú prepravovať viac ako 10-tisíc prepravných kontajnerov zastihli pri pobreží Severnej Karolíny búrky a niekoľko naložených kontajnerov sa prevrhlo cez palubu. Letecké zábery potvrdili potopenie najmenej siedmich kontajnerov do mora. Napriek tomu nejde s istotou povedať, že všetky topánky pochádzajú z tohto nákladu. Prevádzkovateľ pravidla, spoločnosť Zodiac Maritime, aj firma Nike prípad odmietli komentovať, píše BBC.

Topánky sa rozložia na mikroplasty a ohrozia morské živočíchy

"Či už sa potopia na dno alebo vyplávajú na plážach - bude to mať nepriaznivý vplyv na more a život v ňom," uviedla Lauren Eylesová z neziskovej organizácie chrániacej morské prostredie Marine Conservation Society. Topánky sa počas rokov rozpadnú na mikroplasty, čo bude mať vplyv na voľne žijúce živočíchy v mori.

Podľa odhadov Svetovej námornej rady (The World Shipping Council) z 218 miliónov prepravených kontajnerov ich asi tisíc skončí v mori. Spoločnosti navyše nemusia takéto nehody hlásiť, ak stratené kontajnery nepredstavujú významnú prekážku pre ostatné plavidlá či pokiaľ sa nejedná o únik toxických chemikálií. Medzinárodná námorná organizácia (The International Maritime Organization) uznáva, že je potrebné zlepšiť identifikáciu a hlásenie stratených kontajnerov. Pomôcť má prijatie akčného plánu pre riešenie morského plastového odpadu z lodí.

Kam topánka pripláva? Rozhoduje tvar
Aj napriek negatívnemu vplyvu na životné prostredie má udalosť pre vedcov prínos. Výskyt topánok totiž ukazuje, ako sa pohybujú morské prúdy. Vplyv na to, kde topánka vypláva má aj jej tvar. "Ľavé a pravé tenisky plávajú na rôzne miesta kvôli orientácii na vietor. Takže na niektorých plážach máte tendenciu dostať ľavú tenisku a na ostatných zase pravú," opísal oceánograf Curtis Ebbesmeyer.

01 - Modified: 2019-06-12 18:31:12 - Feat.: 0 - Title: Ľudia skonzumujú týždenne v priemere päť gramov plastu 02 - Modified: 2019-06-07 10:57:01 - Feat.: 0 - Title: Američania ročne skonzumujú 50-tisíc plastových mikročastíc, zistila štúdia 03 - Modified: 2019-06-05 13:17:41 - Feat.: 0 - Title: Nie všetky bio plastové tašky sa skutočne rozložia, zistili vedci 04 - Modified: 2019-05-18 21:18:25 - Feat.: 0 - Title: Až 99 percent plastov v moriach je neviditeľných. Kam miznú?
01 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov 02 - Modified: 2024-03-18 11:40:31 - Feat.: - Title: Prelomové zistenia: mikroplasty prispievajú k infarktu a asi urýchľujú rakovinu. Bunky si s nimi neporadia 03 - Modified: 2024-03-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Oceánske dno sa mení na obrovské svetové smetisko. Jedinečný ekosystém ničia mikroplasty, ale aj tony rádioaktívneho odpadu 04 - Modified: 2024-03-02 12:32:49 - Feat.: - Title: Vedci prišli na to, ako vodu zbaviť mikroplastov. Tento návod zvládne doma úplne každý hneď a bez akejkoľvek investície 05 - Modified: 2024-01-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Vo vode je stokrát viac nanočastíc plastu, ako sa myslelo
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 09:12