StoryEditor

Vedci skúmali papagája z virálneho videa. Ovláda najmenej 14 tanečných pohybov, zistili

10.07.2019, 10:05
Autor:
ČTKČTK
Papagáj so žltým chocholom menom Snowball, pohojdavajuci sa v rytme hudby, zaujal publikum na serveri YouTube už pred desaťročím, teraz sa ale stal predmetom seriózneho vedeckého bádania.

Štúdia, zverejnená v americkom časopise Current Biology, "prvýkrát dokazuje, že iný živočíšny druh skutočne tancuje podľa ľudskej hudby, spontánne a bez výcviku, jednoducho na základe vlastného vývoja a sociálnych interakcií", povedal agentúre AFP spoluautor štúdie Aniruddha Patel. Bádatelia u slávneho papagája napočítali prinajmenšom 14 tanečných variácií.

Patel, pôsobiaci ako výskumník v oblasti psychológie na univerzitách Tufts a na Harvarde, v rovnakom časopise pred desaťročím publikoval prvú štúdiu o Snowballovi, ale vtedy tancujúci kakadu dokázal len kývať hlavou a zdvíhať pazúry. Tieto gestá sa spájajú aj s rituálmi dvorenia.

Čoskoro potom si ale papagájova majiteľka Irena Schulzová z vtáčej rezervácie v Duncan v Južnej Karolíne všimla, že kakadu je stále kreatívnejší. V záujme vedy Patel a ďalší bádatelia trikrát prehrali hity z 80. rokov - Another One Bites the Dust a Girls Just Want to Have Fun - a natočili výsledok.

Detailné preskúmanie natočeného materiálu záber po zábere umožnilo určiť 14 rôznych pohybov - podľa denníka The Guardian dokonca 16 - vrátane impozantného hádzanie hlavou, hodného rockového koncertu.

"Ide o zložité pohyby, z ktorých väčšina nie je súčasťou prirodzeného správania papagájov," povedal Aniruddha Patel. "Je mi ľúto, že nedokážem tancovať tak ako Snowball," dodal. Kritici pred rokmi o Snowballovi a ďalších, podobne obdarených jedincoch zo zvieracej ríše, tvrdili, že v relácii StarDance...keď hviezdy tancujú, by asi neohromili. Zdá sa však, že niektoré vtáky skutočne majú zmysel pre rytmus.

Podľa The Guardian sa kakadu v zajatí dokážu dožiť až osemdesiatky - a Snowball je teraz vo veku približne 20 rokov, takže má ešte veľa času sa v tanci zdokonaliť.

01 - Modified: 2024-03-15 14:09:00 - Feat.: - Title: Dáte si kura? Pred päťdesiatimi miliónmi rokov by vás hrôzovták z Antarktídy zhĺtol ako malinu 02 - Modified: 2023-12-02 14:14:37 - Feat.: - Title: Identifikovali stopy neznámeho prehistorického tvora. Ide o úplne nový druh, ktorý v tej dobe nemal existovať 03 - Modified: 2023-11-03 15:12:11 - Feat.: - Title: Boje proti rasizmu a mizogýnii gradujú. Premenujú desiatky vtákov v USA 04 - Modified: 2023-10-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Bez škrečkov či papagájov. Európska únia chce v domácnostiach obmedziť chov exotických zvierat 05 - Modified: 2023-10-09 09:21:20 - Feat.: - Title: Scéna ako z apokalyptického filmu. Z oblohy padalo tisíc mŕtvych vtákov, dôvod ťa prekvapí
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 03:17