Archív lekára
StoryEditor

Rakovinu môže vyvolať aj rizikový pohlavný styk, upozorňuje gynekologička

12.07.2019, 00:01
Autor:
jobjob
Okrem HIV patrí medzi ľuďmi k najobávanejším pohlavným chorobám kvapavka a syfilis. "Ale čo nás lekárov najviac trápi a s čím sa najčastejšie stretávame, sú chlamýdiové infekcie a papilomavírusy," povedala gynekologička Oľga Dubová. Ľuďmi často podceňované HPV môže spôsobiť rakovinu.

"Baktérie a vírusy nie sú vidieť, v tom je ten problém," varovala lekárka pre server iDNES.cz"Na tom človeku to nespoznáte. A aby sme si nechali otestovať partnera predtým, než s ním máme pohlavný styk, to nikto nerobí. Nikto nie je taký uvedomelý a ani nie sme od prírody takto nastavení."

Z tohto pohľadu je podľa lekárky každý pohlavný styk s novým partnerom rizikový. Ale ak sa žena chová promiskuitne, strieda partnerov, tak je riziko, že infekciu získa, omnoho väčšie.

Chlamýdie si môžete priniesť aj zo sauny
Veľkým problémom sú podľa gynekologičky Oľgy Dubovej práve chlamýdiové infekcie. "Až zo 70 percent prebiehajú bez príznakov, ale v tele dokážu vyvinúť rôzne komplikácie. Medzi najzávažnejšie patrí sterilita alebo mimomaternicové tehotenstvo," uviedla doktorka Dubová.

Môžu sa prejaviť zápalom krčka maternice, krvácaním pri pohlavnom styku (to je aj prejav nádoru) alebo zápalom močovej trubice. Chlamýdiové infekcie však nie sú prenosné len pohlavným stykom, ale môžete ich chytiť tiež na kúpaliskách, v saune a podobne.

Strašiak menom HPV
Čo sa týka HPV vírusu, ten sa tiež neprejavuje v akútnom štádiu, ale až v odstupe niekoľkých rokov. A to na krčku maternice v podobe nádoru maternice, nádoru vulvy a iných častí tela, konečníka, koreňa jazyka a mandlí. "Štatistika je alarmujúca, v roku 2008 začal dramaticky stúpať výskyt týchto nádorov," uviedla Oľga Dubová. Spomenula v tejto súvislosti aj fakt, že rakovinu môže vyvolať rizikový orálny sex. 

Ako sa chrániť? "Nemať rizikový pohlavný styk," radí gynekologička. "Dôležité sú preventívne prehliadky, ideálne raz za rok by ženy mali navštíviť svojho gynekológa, k prevencii patrí cytologické vyšetrenie a ak sa tam nachádzajú zmeny na krčku maternice, tak sa ďalej kontrolujú," dodala.

Lekárka v relácii Rozstrel zmienila tiež očkovanie, ktoré je hradené zo zdravotného poistenia a je ideálne pre mladé dievčatá aj chlapcov, ktorí ešte nezačali pohlavne žiť. "U nás bohužiaľ toto očkovanie nie je povinné, čím zaočkovanosť klesá," dodala gynekologička, podľa ktorej sa preventívny efekt prejaví až napríklad o dvadsať rokov.

Leto je rizikové nielen pre pohlavné choroby
Leto je tu, slnko svieti, pláž je plná ľudí, more láka na vyvádzanie, ulice sú rozpálené rovnako ako telá turistov, ktorí si užívajú koktaily a zaslúžené voľno. Keď k tomu pripočítame oblečenie, ktoré viac odhaľuje než zakrýva, a pohodu vyplývajúcu z toho, že máme všetci voľno, zdá sa byť logické, že nikto nemyslí na to, čo bude, až sa zase vrátime do reality. Chceme si skrátka užívať leto a život.

Lenže niekedy to s užívaním trochu preženieme a riskujeme viac, než je zdravé. Je síce ľudské prehliadať riziká a nemyslieť na následky, avšak lekári o tom vedia svoje. 

Akonáhle skončia prázdniny, začnú sa čakárne venerologických či gynekologických ambulancií plniť pacientmi, ktorí doplatili na svoju letnú ľahkovážnosť. "Ak došlo na dovolenke k rizikovému sexu, je samozrejme možné nechať sa po návrate otestovať, a to aj anonymne," uviedla lekárka.

Ak sa nejedná o riziko infekcie, ale o nechcené tehotenstvo, je podľa nej ideálne sa chrániť pomocou rôznych druhov antikoncepcie alebo kondómom, ale tiež sú tu preparáty, ktoré sa podávajú jednorazovo a zabránia vzniku tehotenstva. "Je to však hormonálna bomba, dá sa využiť len sporadicky, nenahrádza antikoncepciu," upozornila Oľga Dubová.

01 - Modified: 2019-06-24 07:10:56 - Feat.: 0 - Title: Rakovina hrubého čreva patrí medzi najčastejšie prípady. Odborník radí, ako jej predchádzať 02 - Modified: 2019-04-08 21:22:02 - Feat.: 0 - Title: Prevratné novinky v liečbe rakoviny. Čo vedci objavili za posledný rok? 03 - Modified: 2018-12-25 08:35:53 - Feat.: 0 - Title: Osem skorých príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať 04 - Modified: 2018-09-04 14:08:12 - Feat.: 0 - Title: Šesť príznakov jedného z najzákernejších typov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
01 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. apríl 2024 08:44