Pixabay
StoryEditor

Ochorenia pečene sú rastúcou hrozbou. Rozsiahla štúdia zistila, čo ju ochráni

14.07.2019, 00:01
Sú čím ďalej tým častejšie a čoraz viac ľudí na ne zomiera. Ochorenia pečene sú rastúcou hrozbou. Tým pozitívnejšie je zistenie, že sa proti nim dá bojovať fyzickou aktivitou. Stačí chôdza, ideálne kombinovaná so silovým tréningom. Tvrdí to naozaj rozsiahla americká štúdia.

"O zdravotných prínosoch cvičení sa vie dlho. Avšak jeho dopady na úmrtnosť kvôli cirhóze a rakovine pečene neboli v takej miere nikdy preskúmané," zhŕňa na serveri Eurekalert Tracey Simonová z lekárskej fakulty Harvardskej univerzity, ktorá výskum viedla. Uvádza to server Xman.cz.

Záber jej tímu bol pritom naozaj veľkorysý, po celých dvadsaťšesť rokov, od roku 1986 do roku 2012, sledovali presne 68 449 žien a 48 748 mužov. Každé dva roky im respondenti museli predkladať veľmi presné informácie ohľadne svojej fyzickej aktivity, o jej frekvencii, intenzite, type. To vedcom umožnilo sledovať súvislosť medzi fyzickou činnosťou a chorobami pečene nielen na veľmi rozsiahlej vzorke ľudí, ale tiež počas dlhého časového úseku.

Výsledná analýza dát potom priniesla sľubné zistenie, fyzická aktivita sa vypláca. "Naše závery ukazujú, že ako chôdza, tak silový tréning prispievajú významne k zníženiu rizika úmrtia kvôli cirhóze," zdôrazňuje Simonová.

Vedci totiž uznali, že účastníci dlhodobého pokusu, ktorí toho nachodili za týždeň najviac, mali o 73 percent nižšie riziko, že zomrú na ochorenie pečene, než najsedavejší respondenti. Ešte lepšie na tom pritom boli tí, ktorí vychádzky kombinovali so silovým cvičením, uvádza server Medical Daily.

Vedúci výskumu zdôrazňuje, že zistenia sú enormne dôležité s ohľadom na problém, ktorý ochorenia pečene predstavujú. "V Spojených štátoch úmrtnosť kvôli cirhóze pečene dramaticky rastie a očakáva sa, že sa jej miera do roku 2030 strojnásobí," pripomína Simonová na serveri Science Daily. Jej výskum by mal viesť k ďalším prácam, ktoré by definovali optimálny typ a intenzitu fyzickej aktivity, ktoré by sa pacientom, ktorým pečeňové choroby hrozia, predpisovali.

Po tréningu si doprajte kávu alebo zelený čaj
Pred pečeňovými ochoreniami sa môžete chrániť aj v kuchyni, pripomína potom denník The Guardian. Jeho zoznam vítaných potravín začína kávou, s odkazom na magazín Liver International píše, že šálka kávy denne chráni pred rizikom chronických ochorení pečene, stukovatenia pečene, rakoviny pečene.

Štúdia, ktorá vyšla v roku 2014 v časopise Journal of Clinical Gastropenterology, potom vysvetľuje, že ochranný účinok nápoja spočíva v tom, ako ovplyvňuje enzýmy v pečeni. Pomáha im zbavovať telo rakovinotvorných látok, znižuje hromadenie tuku v pečeni a posilňuje ochranné antioxidanty.

Neoľutujete však ani v prípade, keď si šálku naplníte zeleným čajom, aj ten totiž pomáha redukovať tuk, bojovať proti oxidačnému stresu a všeobecne redukuje známky nealkoholickej tukovej choroby pečene. The Guardian poznamenáva, že sa oplatí dať prednosť pitiu zeleného čaju pred konzumáciou jeho extraktov, pretože niektoré z nich samy k ochoreniu pečene prispievajú.

Pomocníkmi sú aj oriešky, ryby

Výpočet prospešných potravín chváli aj ovsenú kašu. Obsahuje totiž betaglukány, ktoré sú podľa magazínu International Journal of Molecular Sciences v tele veľmi aktívne, pomáhajú formovať imúnny systém pre boj so zápalmi, môžu byť organizmu špeciálne nápomocné pre potieranie obezity a cukrovky. Aj tu však server odporúča vyhnúť sa prefabrikovaným zmesiam, ktoré môžu obsahovať múku alebo cukry, ktoré telu nemusia poslúžiť.

Stimulácii pečene prospeje aj cesnak, pretože pomáha znižovaniu objemu tuku a hmotnosti, a takisto bobule ako maliny, brusnice, čučoriedky. Obsahujú totiž antioxidanty nazývané polyfenoly, ktoré dokážu pečeň chrániť pred poškodením. Pravidelná konzumácia takýchto bobúľ dokáže tiež stimulovať imunitný systém.

Antioxidanty, ktoré pečeni pomáhajú, nájdeme tiež v hrozne a ich semienkach. Prospešné antioxidanty naringín a naringenín potom ponúka grapefruit, znižujú zápaly a chránia bunky, posilňujú enzýmy, ktoré v pečeni spaľujú tuky.

Pečeň chráni tiež konzumácia opuncie, avokáda, banánov, brokolice, melónu, radosť urobia výskumy aj milovníkom rýb s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré udržujú hladinu enzýmov v pečeni a bránia tvorbe tuku. Nenasýtené mastné kyseliny, vitamín E a antioxidanty zase telo čerpá z orieškov, ako sú vlašské orechy alebo mandle, pozor však na množstvo, pretože obsahujú veľa kalórií. Pečeni prospieva aj olivový olej.

Medzi nepriateľov pečene patrí naopak cukor, soľ, tučné jedlá a pokrmy s vysokým obsahom škrobu. A samozrejme alkohol.

01 - Modified: 2019-10-31 10:53:57 - Feat.: 0 - Title: Signály, že je vaša pečeň vo veľkom ohrození
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 20:02