Pixabay
StoryEditor

Energetické nápoje klamú telo. Aké nebezpečné môžu naozaj byť?

15.07.2019, 17:00
Po odznení stimulačných účinkov sa môže vrátiť pocit veľkej únavy, úzkosti alebo objaviť porucha spánku. Pitím energetických nápojov sa snažíme len podviesť svoje telo. To sa ale nedá a falošná hra so zdravím sa nám môže vypomstiť.

Internistka Fakultnej nemocnice Brno Miroslava Navrátilová pre Lidovky.cz prezradila, ako energetické nápoje pôsobia na telo a aké riziká skrývajú.

Prečo sa energetické nápoje v takej veľkej miere pijú?
Je uponáhľaná doba. Ľudia podávajú stále väčšie výkony a prekračujú svoje medze. Pramení z toho únava, telo im hovorí, že niečo nie je v poriadku. Namiesto aby si oddýchli, snažia sa únavu prekonať. Varia niekoľkokrát denne silnú kávu, ďalším variantom je pitie energetických nápojov, z ktorých väčšina obsahuje práve kofeín. Dvesto mililitrov energetického nápoja zodpovedá obsahom kofeínu zhruba jednej šálke kávy.

Kávu pijeme takmer všetci...
V energetických nápojoch je denná dávka kofeínu často prekračovaná. Navyše kofeín by sme mali konzumovať iba v prirodzenej forme, napríklad vo forme spomínané kávy, a nie nalačno.

Energetické nápoje lákajú aj na obsah vitamínov a minerálov...
Energetické nápoje sa "tvária" veľmi prívetivo tým, že obsahujú rôzne extrakty z byliniek, vitamíny alebo minerály. Môžu obsahovať až dva gramy organickej kyseliny taurínu. Ten býva v žlči, má významnú úlohu pri vstrebávaní tukov v tenkom čreve. Pri dlhšom užívaní energetických nápojov a prekračovaní dávok taurínu nad päť gramov môže dôjsť k postihnutiu centrálnej nervovej sústavy a poruchám pamäti, koordinácie, ale aj k hnačkám. Vždy hovorím, že ľudský organizmus má dokonalé mechanizmy, ako si o tieto látky povedať a získať ich prirodzenou cestou z potravy. Preto nie som týmto nápojom naklonená, riešia problém neprirodzene - odstraňujú pocit únavy tým, že ju potláčajú, namiesto toho, aby sa riešila jej príčina.

Naozaj môžu byť až také nebezpečné?
Únava, rovnako ako bolesť, sú signály tela, ktoré treba rešpektovať. V prípade bolesti by sme mali pátrať po jej príčine, nie ju potláčať. Rovnako tak pri výskyte únavy by sme mali pátrať po jej príčine a odstrániť ju, napríklad výdatným spánkom, telesnou alebo duševnou relaxáciou, celkovým odpočinkom. Energetické nápoje iba potláčajú symptómy únavy, ako je porucha koncentrácie, nervozita, porucha koordinácie pohybov, bolesti hlavy alebo arytmia. Tak vlastne "prebíjajú" varujúce príznaky, bez toho aby ich riešili. Ďalším nepriaznivým faktorom je, že tieto nápoje konzumujú spravidla mladší ľudia a väčšina z nich vo väčšom množstve. Hrozí tiež návykovosť. Konzumenti si veľakrát ani neuvedomujú, že už bez nich nemôžu byť. Rozhodne by sme teda nemali zaháňať bolesť či únavu energetickým nápojom. Hrozí totiž, že vo chvíli, keď účinok energetického drinku vyprchá, budeme ešte unavenejší.

Prečo to nastane?
Telo sa vráti do stavu pred konzumáciou nápoja. Veľmi nebezpečné je to napríklad u vodičov, ktorí energetické nápoje používajú namiesto spánku, navyše bez dostatočného odpočinku. Po odznení týchto stimulačných účinkov môže dôjsť k "prepadu" a náhlemu pocitu veľkej únavy, úzkosti alebo poruchám spánku. U vodičov sa po odznení účinku nápoja môže tiež dostaviť mikrospánok, pri ktorom je len krôčik k dopravnej nehode. A ľuďom hrozí aj odvodnenie.

Čím to je?
Kofeín vyvoláva vyššiu potrebu močiť. Ku káve by sme si preto vždy mali dať napríklad pohár vody alebo minerálky, aby bolo kompenzované množstvo kofeínu v nej.

Ako energetické nápoje pôsobia na naše srdce?
Nezdravo ich stimulujú k vyššiemu výkonu, tým zaťažujú koronárne cievy, zvyšuje sa spotreba kyslíka srdcovým svalom. Hrozí vyššie riziko infarktu u predisponovaných osôb, zvyšuje sa krvný tlak. Subjektívne to môže byť vnímané ako prechodné zmiernenie či odstránenie únavy. Navyše kofeín, taurín a ďalšie látky v energetických nápojoch stimulujú okrem srdca i mozog. Človek má potom pocit menšej únavy. V skutočnosti sú ale len prekrývané signály, ktoré telo vysiela, a ktoré hovoria: odpočiň si.

Ako pôsobí kombinácia alkoholu a energetických nápojov?
To už nie je vôbec v poriadku. Spomenuli sme, že v energetických nápojoch býva často obsiahnutý kofeín. A miešanie alkoholu s kofeínom skutočne nemáva dobré následky. Táto kombinácia je bohužiaľ často podávaná najmä u mladých ľudí na diskotékach a podobných zábavách. Väzba alkohol-kofeín je nebezpečná, zhoršuje vnímanie alkoholu, človek potom úplne stráca mieru, koľko alkoholu ešte môže "bezpečne" vypiť. A bohužiaľ nebýva ani výnimkou kombinácie s omamnými látkami, vrátane drog.

V energetických nápojoch tiež býva veľa cukru...
Pre organizmus je cukor vlastne čistá energia. Napríklad Red Bull obsahuje 11,3 gramu sacharidov na 100 ml - takmer šesť kociek cukru - a 32 mg kofeínu na 100 ml. Takže si predstavte, keď si dáte túto čistú energiu a kofeín. Zrazu sa cítite skvele, môže odznieť aj bolesť hlavy. Ale je to podfuk na prirodzený mechanizmus, ktorým nám telo dáva poznať, že by sme mali prestať pracovať a odpočinúť si. Naviac konzumácia tejto formy cukrov nepriaznivo ovplyvňuje zubnú sklovinu a je predispozíciou vzniku zubného kazu. Ak dodržiavate životosprávu, spánok a pitný režim, nebudete potrebovať žiadny energetický nápoj a prospejete nielen svojmu telu, ale aj peňaženke.

01 - Modified: 2024-01-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Čo všetko sa deje v tele po vypití energetického nápoja? Prinášame rozbor minútu po minúte, ďalšiu plechovku si možno rozmyslíte 02 - Modified: 2023-12-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Boj proti energeťákom graduje: V Česku ich čoskoro kúpiš už len s občianskym, v Poľsku až od 18-tich. Pridá sa aj Slovensko? 03 - Modified: 2023-06-09 14:44:56 - Feat.: - Title: Chemická látka taurín dokáže predĺžiť dĺžku života myší, tvrdia vedci z USA 04 - Modified: 2023-05-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Chceš spomaliť vypadávanie vlasov? Má ho spôsobovať aj táto jedna vec, ktorú môžeš úplne obmedziť 05 - Modified: 2023-02-28 07:00:00 - Feat.: - Title: Muž za desať minút vypil 12 energeťákov. Najväčšia chyba v živote, jeho pankreas začal požierať sám seba
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 08:19