Ovocie a zeleninaPixabay
StoryEditor

Viac zeleniny a ovocia znižuje depresie, zistili vedci

22.07.2019, 00:01
Autor:
ČTKČTK
Ak zjeme o štyri porcie ovocia a zeleniny denne viac, môže to zlepšiť náš psychický stav natoľko, že to zníži najmenej o polovicu negatívne dopady rozvodu a z jednej tretiny aj citové útrapy zo straty zamestnania. Píše o tom taliansky denník La Repubblica.

Vedci z britskej Warwickej univerzity vykonali výskum, ktorého sa zúčastnilo 7108 dobrovoľníkov a ktorý sa začal v roku 2001. Cieľom bolo študovať súvislosť medzi jedlom (zvlášť potom ovocím a zeleninou) a psychickou pohodou.

Účastníci výskumu mali uviesť, či v roku 2007 u nich bola diagnostikovaná depresia či úzkosť a aké sú ich stravovacie návyky a životný štýl. Vedci potom s postupom rokov zisťovali, či sa tieto poruchy vyvíjali.

Výsledky ukázali súvislosť medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a depresiami či úzkosťami: čím viac ovocia a zeleniny účastníci jedli, tým nižšia bola pravdepodobnosť, že u nich bude v nasledujúcich rokoch diagnostikovaná niektorá psychická choroba.

"Ak ľudia zvýšia denný prísun ovocia a zeleniny z nuly na osem porcií, majú o 3,2 percenta menšiu pravdepodobnosť, že budú v nasledujúcich dvoch rokoch trpieť depresiou alebo úzkosťou," uvádza autor štúdie Redzo Mujcic.

"To sa môže zdať chabým výsledkom, ale nie je tomu tak. Ak zjeme sedem až osem porcií ovocia a zeleniny denne, duševná stimulácia má rovnakú silu v pozitívnom smere, akú môže mať rozvod, ktorý vedie k depresívnym stavom, v smere negatívnom," dodávajú vedci.

Tiež strata zamestnania môže mať zničujúci vplyv na duševné zdravie človeka tým, že zvyšuje riziko depresie a úzkosti. Vedci však zistili, že sa konzumáciou siedmimi až ôsmimi porcií ovocia a zeleniny denne toto riziko znižuje o polovicu.

Iné štúdie sa zaoberali súvislostí medzi jedlom a duševným zdravím. Napríklad nedávno britskí vedci porovnávali údaje o osobách, ktorých strava bola bohatá na ovocie a zeleninu, s údajmi o tých, ktorí jedli veľa saturovaných tukov a cukrov.

Experti vysvetľujú, že existuje zjavný vzťah medzi kvalitou toho, čo jeme, a naším duševným zdravím. Zo 41 štúdií, ktoré boli realizované už skôr, vybrali štyri, ktoré sa zaoberali súvislosťou medzi stredomorskou stravou a depresiami. Na základe údajov o 36 556 osobách vyšlo najavo, že stredomorská strava môže skutočne znížiť riziko vzniku depresie, a to o 33 percent.

Ako ovocie a zelenina pôsobí na naše duševné zdravie? Pomáha znižovať zápal. "Existuje stále viac štúdií, ktoré zdôrazňujú súvislosť medzi zápalom a depresiou, čiže niektoré depresívne poruchy sú možno dôsledkom chronického neurozápalu," vysvetľuje lekár Eugen Luigi Iorio.

Ďalším faktorom je rast oxidačného stresu, teda nerovnováhy biochemického systému, ktorá nám bráni kompenzovať produkciu voľných radikálov. "Ovocie a zelenina zadržujú molekuly, ktoré kontrolujú oxidačný stres a zápal, pretože sú bohaté na polyfenoly, ktoré sa nachádzajú vo všetkom červenom a fialovom ovocí a v listnatej zelenine," uvádza Iorio.

Iné výskumy sa zaoberali súvislosťou medzi nedostatkom vitamínov skupiny B, najmä kyseliny listovej a vitamínu B 6, a depresiami. Japonská štúdia preukázala súvislosť medzi úrovňou týchto dvoch vitamínov v krvi a depresívnymi poruchami: čím nižšia bola úroveň kyseliny listovej a B 6, ktoré sú obsiahnuté v listnatej zelenine a celozrnných potravinách, tým výraznejšie boli príznaky depresie, a naopak.

01 - Modified: 2019-07-17 08:26:19 - Feat.: 0 - Title: Nebezpečné ovocie a zelenina. Ako nás ohrozujú jablká či uhorky 02 - Modified: 2018-06-07 13:17:51 - Feat.: 0 - Title: Sociálne siete a depresia. Vedci zistili, aké správanie s ňou súvisí 03 - Modified: 2017-11-06 13:37:31 - Feat.: 0 - Title: Útok duševnej poruchy: Sedem príznakov, že trpíte niečím horším ako len stresom
01 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 02 - Modified: 2024-03-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Vegetácia je popredu o dva až tri týždne. HN sa pozreli, ako farma rieši čerstvú hrozbu mrazov (+ video) 03 - Modified: 2024-03-31 08:00:00 - Feat.: - Title: Trpíš sociálnou úzkosťou? Vedci zistili, že to môžu spôsobovať naše črevá 04 - Modified: 2024-03-05 13:36:01 - Feat.: - Title: Zuzana Smatanová otvorene o svojich trinástych komnatách, depresii a uzdravení 05 - Modified: 2024-02-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Niektoré ti privodia hypoglykemický šok, iné podráždia ústa a pažerák. Tieto exotické plody ťa na dovolenke môžu zabiť
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. apríl 2024 17:07