Pitný režimPexels
StoryEditor

Aquaholizmus je nevinná narkománia. Veľa vody vás môže zabiť, hovorí nefrológ

06.08.2019, 10:58
Že budú krajší či zdravší - aj to sú niektoré z mýtov spojených s nadmerným pitím vody, ktoré internetom kolujú. Ľudia sa pritom prehnaným prijímaním tekutín paradoxne vystavujú riziku poškodenia orgánov. "U zdravého človeka je to navyše zákerné tým, že poškodenie orgánov vôbec nemusí byť vidieť," načrtáva možné riziká nefrológ Vladimír Teplan.

Rozhovor s nefrológom Vladimírom Teplánom o rizikách nadmerného pitia vody pripravil server iDNES.cz

Čo je to aquaholizmus?
Je to závislosť na väčšom príjme tekutín, predovšetkým vody. Máte určité nutkanie viac piť s pocitom, že vám to robí dobre a že si tým zdravotne prospejete. Aquaholici postrádajú fyziologickú potrebu piť. Pijú, aj keď nemajú smäd. Je to ako keď niekto pije pivo. Tiež ho nepije kvôli objemu, ale kvôli chuti. Ten dúšok mu prispeje k nejakému vnútornému príjemnému pocitu. A v prípade aquaholizmu je to rovnaké.

Ako môže nadmerné prijímanie tekutín človeka ohroziť?
Keď má človek zdravé obličky, je schopný to do určitej miery zvládnuť. Ale dlhodobo môže nadmerné prijímanie tekutín poškodiť obličky, srdce, obehový aparát. U zdravého človeka je to navyše zákerné tým, že poškodenie orgánov vôbec nemusí byť vidieť. Napríklad u obličiek to až do neskorého štádia nespoznáte, pretože sa stále nejako prispôsobujú. A k základným funkciám vám postačí ešte 10 percent funkcie obličiek. Ale človeku, ktorému už obličky dobre nefungujú a on napriek tomu nadmerne prijíma tekutiny, môže napríklad zlyhať srdce, môžu sa objaviť dýchacie ťažkosti.

Koľko tekutín už je veľa?
Ak pijete štyri, päť, šesť litrov, je to príliš. Nepotrebujete to a nemá to žiadny zdravotný význam.

Ako môžem aquaholika spoznať?
Väčšinou so sebou nosí veľké fľaše vody, nech ide kamkoľvek. Zdôvodňuje to tým, že potrebuje doplniť tekutiny a vysvetľuje, čo všetko robí, že sa veľa potí a tak ďalej. Ale je tam závislosť. Aquaholizmus je taká "najnevinnejšia narkománia".

Ako lekár spozná, že človek trpí práve aquaholizmom?
Najskôr je potrebné vykonať testy, či nejde o medicínsky problém. Mal som opakovane pacientov, ktorí mali veľké množstvo moču. A veľa pili. Čiže otázka znela: je to aquaholizmus, alebo majú poruchu antidiuretického hormónu, ktorý riadi koncentračnú schopnosť obličiek? A potom je otázka, či človek veľa močí a potom pije, alebo či veľa pije a potom močí.

Čo ľudí k nadmernému pitiu vedie?
Ľudia tým často hľadajú východisko z nejakej situácie. Veria, že im to pomôže. Buď psychicky, alebo že budú krajší či zdravší. Mal som napríklad pacienta, ktorý si nemohol nájsť zamestnanie, a tak hľadal nejakú "únikovú cestu". Zistil, že keď sa napije, je to lepšie, že to na neho toľko nedolieha. Odvtedy začal zvýšene piť. Nakoniec pil až desať litrov tekutín denne.

Ako ste ho liečili?

Pri vyšetrení sme zistili, že netrpí syndrómom neprimeranej sekrécie antidiuretického hormónu, ale že ide o psychogénnu záležitosť. Tam pacientom vysvetlíme, že to je zbytočné a snažíme sa prijímanie tekutín krok za krokom znižovať. Aby nepil desať litrov, ale postupne sa dostal na približne 3 litre denne, ktoré už sú celkom prijateľné. Ak nadmerne pil dlhšiu dobu, je to ťažké. Pacient môže mať recidívu. Keď zase príde stres, môže sa k tomu vrátiť.

Ak však nadmerný príjem tekutín netrval dlho, obličky sa opäť prispôsobia. Keď to však trvá dlhšiu dobu, môže klesnúť ich koncentračná schopnosť a pacient musí postupovať postupne. Ten dotyčný sa navyše musí zbaviť nutkania, aby pil, a presvedčenie, že to má väčší význam. Uvedomiť si, že si tým skôr môže ublížiť.

Aký starý fenomén aquaholizmus je?
Už dlho existuje pojem potománia, ktorý značí zvýšený príjem vody ako taký. Termín aquaholizmus je taká až módna vlna posledných približne dvadsiatich rokov.

Akí ľudia k aquaholizmu inklinujú?
Skôr ženy a senzitívni ľudia, introverti, ktorí v tom hľadajú nejakú lepšiu budúcnosť. Spravidla ľudia v nejakej záťaži. Množstvo aquaholikom osciluje podľa toho, kto niekde na webe zverejní, že mu prehnané pitie vody urobilo dobre, že je to výborné, že to všetkým odporúča. Ale určite to neodporúčajú nefrológovia.

Keď má niekto podozrenie, že trpí aquaholizmom, čo by mal robiť?
Mal by zistiť, či nie je chorý. Mal by zájsť k lekárovi a nechať si vyšetriť koncentračný schopnosť obličiek, či nemá poruchu a či jeho smäd nie je daná nejakou inou chorobou. Môžu to byť problémy s obličkami, ale napríklad aj cukrovka. Ak nie, tak je to otázka psychologická.

Je teda lepšie piť viac, alebo menej?
Samozrejme je lepšie piť o niečo viac ako menej. Keď ľudia pijú málo, ohrozuje je dehydratácia, stratu tekutín. Tá môže skončiť až obehovým zlyhaním.

Koľko tekutín by mal človek denne vypiť?
Denný obrat tekutín je u zdravého človeka rádovo okolo troch litrov. Príjem by mal byť štandardne okolo dvoch až dvoch a pol litra. V nápojoch máme totiž denne vypiť približne 1,5 litra, asi jeden liter je v jedle a asi 500 mililitrov je metabolická voda. Keďže je ale obsah vody v jedle rôzny, mali by sme denne vypiť okolo dva až dva a pol litra tekutín.

Aké tekutiny by ľudia mali piť?
Ideálnymi tekutinami sú voda, čaj alebo minerálna voda, ktorá obsahuje určité množstvo elektrolytov. Tá ale nie je nutná, pretože soľ i živiny prijímame z jedla. Nemali by to ale byť tekutiny sladené alebo energizujúce, pretože tie v sebe majú iný náboj, tie majú za cieľ stimulovať organizmus a nie doplniť tekutiny.

A čo pivo?
Pivo je harmonický nápoj, má v sebe minerály a malé množstvo alkoholu. Teda určité malé množstvo piva nie je na škodu. Ale nemala by sa z toho stať závislosť. Pretože pijani ho nepijú kvôli smädu, ale pre chuť.

Škodlivosť aquaholizmu môže byť demonštrovaná aj na pivára. Keď pije veľké množstvo piva, napríklad päť litrov, tak potom má veľké srdce. Hovorí sa tomu pijanovo srdce a môže umrieť na zlyhanie srdca. To voda síce len tak neurobí, pivo má navyše soľ, ale veľké množstvo môže dlhodobo viesť k poškodeniu srdcového svalu.

01 - Modified: 2019-07-01 11:06:23 - Feat.: 0 - Title: Zabudnite na kávu aj pivo a nebojte sa prepitia. Toto je šesť pravidiel pre horúce dni 02 - Modified: 2019-06-24 10:32:47 - Feat.: 0 - Title: Chcete si byť istí, že pijete dostatočné množstvo vody? Spoznáte to jednoducho 03 - Modified: 2018-08-01 12:29:09 - Feat.: 0 - Title: Vedci spochybňujú staré mýty: Aké nebezpečenstvá skrýva voda a pitný režim? 04 - Modified: 2018-07-12 13:29:43 - Feat.: 0 - Title: Lekári sa sporia o pitný režim. V jednej veci sa však zhodujú 05 - Modified: 2018-06-24 19:44:07 - Feat.: 0 - Title: Keď pitný režim škodí. Koľko vody naozaj potrebujeme?
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Po kríze začal opäť vynášať biznis s vodou. V Bratislave na nej zarobili milióny, v Trnave ich zase stratili 02 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát 03 - Modified: 2024-04-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Kde sa má stavať studňa a ako skontrolujete kvalitu vody? (prehľad) 04 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode 05 - Modified: 2024-03-22 14:19:20 - Feat.: - Title: OSN vyzýva na spoluprácu a zdieľanie vodných zdrojov pri budovaní mieru
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 02:40