Pixabay
StoryEditor

Veľké ústa. Aké sú podľa vedcov ideálne pery?

12.08.2019, 00:01
Autor:
ČTKČTK
Aké sú podľa vedcov ideálne a príťažlivé pery? Podľa výskumu amerických plastických chirurgov sa maximálny tvar dosiahne tak, ak šírka dolnej pery je dvojnásobkom šírky vrchnej pery. Príliš veľké pery už nie sú považované za pekné, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Vedci z Kalifornskej univerzity ukázali študentom vo veku od osemnásť do dvadsaťpäť rokov fotografie žien, ktoré sú považované za pekné, ale majú rôzne rozmery pier. Na prvé miesto sa dostala tá, ktorá mala spodnú peru dvakrát tak širokú čo vrchnú. Zhodlo sa na tom najviac študentov.

Na druhé miesto sa dostala žena, ktorá mala spodnú peru trikrát takú veľkú čo vrchnú. Na ďalšom mieste sa umiestnila žena, ktorej spodná pera bol rovnako veľká ako tá vrchná. Na poslednej priečke potom bola tá, ktorá mala vrchnú peru väčšiu ako spodnú.

"Štúdia trochu odporuje klasickému pravidlu stanovujúcemu harmóniu ťahov tváre," hovorí člen Talianskej spoločnosti pre plastickú a estetickú chirurgiu (SIPRI) Cesare Azzolini. "Je to princíp, ktorý platí, ak hovoríme o architektúre (napríklad aténsky Parthenón), prírode alebo ľudskom tele," dodáva.

Toto pravidlo hovorí, že harmónia medzi časťami je daná pomerom jedna ku 1,62. Platí to pre ľudské telo? "Zoberme si oči. Za pekné možno oči považovať vtedy, keď vzdialenosť medzi nimi a rozmer každého oka sú v pomere jedna ku 1,62," hovorí Azzolini.

Donedávna bolo toto pravidlo rešpektované aj pri hodnotení pier. Harmonické pery by teda mali byť také, keď je vrchná pera k spodnej v pomere jedna ku 1,62. Nová americká štúdia to však nepotvrdzuje a ponúka nový pomer, ktorý by mohol zmeniť aj prístup estetickej chirurgie.

"Je však potrebné vziať do úvahy aj ďalšiu štúdiu na túto tému, realizovanú v 35 krajinách. Jej výsledky ukázali, že mladší ľudia považujú pery za príťažlivé, keď je spodná pera dvakrát tak veľká čo vrchná. To potvrdzuje zistenie amerických vedcov. Avšak dospelí vo veku od 60 do 70 rokov považujú za zvodnejšie ženy, ktoré majú obe pery rovnako široké," uvádza Azzolini.

Skrátka krása je dynamický koncept, ktorý závisí na dobe, tradíciách, geografii, na vplyve médií aj na osobnom vkuse. V Taliansku je situácia taká, že polovica žien chce od plastických chirurgov rovnako veľkú vrchnú aj spodnú peru, zatiaľ čo druhá polovica chce spodnú peru väčšiu.

Hebkosť bozku
Za chirurgmi často prichádzajú pacientky s fotografiami svojich idolov, ktorým sa chcú podobať. Americká herečka Taylor Swiftová je napríklad vzorom pre pery jedna k jednej. Modelka Kylie Jennerová je zase ikonou pre pomer jedna ku dvom. "Metódy zákroku sú rôzne. Aby sme dosiahli prirodzený efekt, snažíme sa udržať takzvaný Kupidov oblúk, teda podobu do V u vrchnej pery," uvádza Azzolini. V mnohých prípadoch chcú ženy ešte čosi viac: opuchnuté pery. Nie je to teda chyba chirurga. Takzvané kalifornské pery sú osobnou voľbou žien.

Pri tvarovaní pier môžeme začať od rúžu. Rúže na báze škorice, feferónky alebo mentolu pery iritujú a môžu ich na niekoľko hodín nafúknuť. Avšak ten, kto chce zvýšiť ich objem viacmenej trvalo, sa môže uchýliť k ďalším trikom, ako je modelácia pier kyselinou hyalurónovou alebo vlastným tukom. Vo svete tieto prostriedky využíva tri milióny ľudí ročne.

Existuje aj možnosť injekcií buniek pacienta či zavedenie silikónovej protézy, čo má trvalý efekt. Cieľom chirurga je dodať perám objem, ale tiež definovať ich hranice. A zabezpečiť hebkosť bozku, najmä pre toho, kto ho dostáva.

01 - Modified: 2024-03-21 11:28:13 - Feat.: - Title: Hanychová sa rozhodla pre skrášľujúci zákrok. Doktorka jej dala okmažitú stopku! 02 - Modified: 2024-03-21 13:00:00 - Feat.: - Title: Už počas jari by ste mali používať balzam na pery, ktorý obsahuje túto dôležitú zložku 03 - Modified: 2023-04-26 12:38:54 - Feat.: - Title: Kontroverzná červená: Páči sa mužom, alebo je už príliš? 04 - Modified: 2022-12-05 11:14:45 - Feat.: - Title: Táto žena sa pýši najväčšími perami na svete. Podstúpila neuveriteľný počet injekcií! 05 - Modified: 2022-07-16 13:00:00 - Feat.: - Title: Letná ochrana pre pery. Nepodceňujte SPF a hydratáciu, inak vám zmizne úsmev z tváre
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 19:50