Pixabay
StoryEditor

Záhada vyriešená? Prečo mačky žerú trávu

15.08.2019, 15:15
Autor:
sansan
Jednou z najzvláštnejších vecí, ktoré mačky robia, je konzumovanie trávy. Teraz, asi po storočiach tejto záhady, si vedci myslia, že vedia prečo.

Vedci skúmali na internete viac ako 1 000 majiteľov mačiek, ktorí trávili najmenej 3 hodiny denne pozeraním a posedením so svojím miláčikom. Ako mnohí majitelia predpokladali, jedenie rastlín je extrémne bežné správanie: Sedemdesiatjeden percent mačiek prichytili počas života najmenej šesťkrát, zatiaľ čo iba u 11 percent to nikdy nespozorovali, uvádza časopis Science.

Mnoho online vysvetlení pre jedenie trávy predpokladá, že toto správanie pomáha mačkám zvracať, keď sa cítia zle. Zvracanie trávy však bolo pozorované iba asi u štvrtiny mačiek a 91 percent respondentov uviedlo, že ich mačka sa pred konzumáciou trávy nezdala chorá.

Vedci tvrdia, že zvracanie je iba občasným vedľajším produktom jedenia trávy, nie cieľom. Konzumácia rastlín je inštinktívna a prináša evolučný úžitok pre mačkovité šelmy - alebo prinajmenšom to bývalo zvykom, uviedli v správe na výročnom dohovore Medzinárodnej spoločnosti pre aplikovanú etológiu v nórskom Bergene.

Ich teória - založená na výskume šimpanzov a iných voľne žijúcich živočíchov - je, že žúvanie trávy pomáha zvieratám vylúčiť črevné parazity zvýšením svalovej aktivity v tráviacom trakte. Lenže dnešné mačky tieto parazity už pravdepodobne nemajú. Autori tvrdia, že stratégia sa pravdepodobne najskôr vyvinula v ich vzdialenom predkovi. (Vedci netestovali ďalší spoločný predpoklad: že jesť trávu pomáha mačkám zvracať chumáče chlpov.)

Takto znie rada vedcov pre majiteľov mačiek: Kúpte alebo vypestujte si doma trávu pre domáce zvieratá, aby ju mohli žuť. To im poskytne šancu na vyskúšanie tohto vrodeného správania s bezpečným zdrojom nejedovatej rastliny. A ak ju vaša mačka potom vyvracia, aspoň si môžete uvedomiť, že to nebolo úmyselne...pravdepodobne.

01 - Modified: 2024-04-05 10:46:51 - Feat.: - Title: Mýtus menom mačka: Čo by ste sa mohli OD NICH NAUČIŤ? 02 - Modified: 2024-03-31 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena zaplatila obrovskú sumu za dva identické klony zosnulej mačky. Firma vytvorila pomocou DNA genetické dvojča zvieraťa 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:00 - Feat.: - Title: Úrady varujú pred mačkou, ktorá sa namočila v toxickej chemikálii. Ide o karcinogénnu látku, spôsobuje vyrážky a zápaly 04 - Modified: 2024-02-27 10:13:31 - Feat.: - Title: Žena, ktorá zabíjala ako v seriáli na Netflixe, pozná svoj trest. Pred vraždou inžiniera hodila mačiatko do mixéru 05 - Modified: 2024-02-04 10:16:50 - Feat.: - Title: Osem z desiatich psov si užíva sledovanie televízie. Poznáme najobľúbenejšie programy aj hudbu, ktorá ich zaručene uvoľní
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 12:46