pexels.com
StoryEditor

Koža si pamätá letné hriechy. Aké kroky treba po tomto ročnom období podniknúť?

03.09.2019, 16:00
Pri letnom cestovaní pokožku väčšinou veľmi nešetríme. Okrem slnka sa na nej veľa podpisujú najmä zmeny klímy pri výpravách do exotických končín. Na cestách so sebou často nemávame ani prípravky, ktorými sa o pleť inak bežne staráme. Po lete sa nám preto koža neraz pripomenie.

Ak to počas dovolenky sa slnením raz ľahko preženiete, najskôr vám nič dramatické nehrozí. Koža má našťastie opravné mechanizmy a s drobnejšími prehreškami si dokáže sama celkom dobre poradiť. Ak to však so slnkom preháňate opakovane, musíte počítať s nepríjemnými dôsledkami.

"Na koži sa začnú prejavovať príznaky predčasného starnutia. Zároveň sa zvyšuje aj riziko kožných nádorov," hovorí pre Lidovky.cz profesorka Jana Hercogová, prednostka Dermatovenerologickej kliniky 2. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Nemocnici Na Bulovce a Kliniky preventívnej dermatológie v Prahe.

Vďaka lepšej osvete v súčasnosti našťastie už ubudlo skalných milovníkov opaľovania, ktorí sú ochotní kvôli tmavému odtieňu pleti preležať celé dni na pláži. Múdrejší bývajú v tomto smere najmä ľudia v strednom a staršom veku, ktorí si viac uvedomujú možné riziká.

Častejšie ako predtým sa profesorka Hercogová vo svojej ordinácii stretáva s pacientmi, ktorí si po lete nechávajú skontrolovať novovzniknuté pigmentácie. A mnohí z nich si zvykli chodiť pravidelne na preventívne prehliadky, hoci na koži nič nové práve nemajú. Zďaleka nie všetci ale k svojej koži pristupujú tak zodpovedne.

Peeling ako prvá pomoc
Letné prehrešky dokáže dermatológ pomerne ľahko odhaliť. "Po dlhšom oslnení koža zhrubne," uvádza Jana Hercogová. "Ak ju ultrafialovému žiareniu vystavujeme dlhodobo, začnú pribúdať vrásky, objavujú sa aj poruchy pigmentácie."

V týchto prípadoch však našťastie existujú celkom spoľahlivé metódy, ako sa nevítaných letných suvenírov zbaviť. Zhrubnutú kožu treba ošetriť mastnejšími krémami a dodať jej tak chýbajúcu hydratáciu. Vhodný býva tiež mechanický či chemický peeling. K dostaniu sú dnes najrôznejšie prípravky pre domáce použitie, navštíviť však môžeme aj pracoviská estetickej dermatológie.

Peeling sa používa aj pri odstraňovaní pigmentových škvŕn, ďalšou možnou metódou je potom kryoterapia, čiže liečba zmrazením. Na odstránenie nežiaducej pigmentácie, ale aj nerovností, vrások či jazvičiek po akné sa využívajú aj moderné lasery. "Akné, ktoré netrápia iba teenagerov, ale aj starších ľudí, sa pritom v mnohých prípadoch v lete zlepší," dodáva lekárka Helena Michalíková z dermatovenerologického oddelenia kliniky EUC Premium v ​​Prahe. "Výnimočne však môže dôjsť aj k jeho zhoršeniu zrejme v súvislosti so zvýšenou teplotou spojenou s potením či s vyššou vlhkosťou vzduchu."

Tiež nevhodne zvolený fotoprotektívny prípravok môže podľa jej slov spôsobiť vyrážku pripomínajúcu akné, ktorá vyžaduje lokálnu liečbu.

Slnko kontra solária
Slnku sa počas dovolenky asi len málokto z nás vyhne. Môže koži uškodiť aj prospieť. "K tomu, aby sa v koži vytvoril aktívny vitamín D, potrebujeme práve ultrafialové žiarenie," hovorí profesorka Hercogová. "Zároveň nám pomáha napríklad pri liečbe psoriázy, atopického ekzému a niektorých ďalších kožných chorôb."

Pri pobyte na slnku by sa však ľudia mali riadiť zásadou "všetko s mierou". Inak povedané k tomu, aby sa v koži vytvorilo dostatočné množstvo vitamínu D, nemusíme preležať celý deň na pláži, stačí sa pohybovať na slnku päť minút. Milovníci opaľovania si však hocikedy chcú leto ešte predĺžiť pobytom v soláriu. Jeho návštevu by však profesorka Hercogová nikomu neodporúčala. Jedinou výnimkou sú podľa nej liečebné prístroje používané na oddeleniach dermatológie pri terapii niektorých kožných chorôb. Bežné solária totiž produkujú ultrafialové žiarenie inej vlnovej dĺžky, než má slnečné žiarenie. K tvorbe vitamínu D nijako neprispieva a koži môže skôr uškodiť ako prospieť.

"Majitelia komerčných solárií by navyše mali nechať pravidelne kontrolovať trubice a sledovať dávku žiarenia," dodáva doktorka Michalíková. "Ale nie všetci tieto zásady v praxi dodržiavajú." Ľahko sa tak podľa jej slov človek môže v podobnom zariadení spáliť.

Ako odhaliť škaredé káčatko
Obzvlášť opatrní na svoju kožu by mali byť ľudia, ktorí patria k fototypu 1 a 2. Obvykle mávajú nápadne svetlú pleť, svetlé, či ryšavé vlasy a veľké množstvo pieh. Pri pobyte na slnku sa takmer vždy spália, opália sa len do červena a ich koža nezhnedne.

V priebehu života sa tiež na ich pokožke často objavujú početné nezhubné kožné útvary, takzvané pigmentové névy. Spomínaným prejavom by mali títo ľudia venovať zvýšenú pozornosť. "Ak si v zrkadle všimnete to, že niektorý z pigmentových prejavov vyzerá inak ako všetky ostatné, určite by ste mali zamieriť na kožné," radí profesorka Hercogová. "Hovorí sa tomu príznak škaredého káčatka."

Rovnako tak by ste nemali s návštevou ordinácie otáľať ani vo chvíli, keď zaznamenáte, že niektoré zo znamienok zmenilo veľkosť, pigmentáciu či tvar. V takom prípade totiž hrozí vznik kožných nádorov. Starostlivo by svoju kožu mali sledovať aj tí, v ktorých rodine sa už toto onkologické ochorenie vyskytlo, ale aj pacienti po transplantácii trvalo užívajúci lieky ovplyvňujúce imunitný systém, takzvané imunosupresíva. Zvýšené riziko kožných nádorov ale hrozí aj tým, ktorí to s pobytom na slnku preháňajú.

Sledujte zmeny včas
Práve nedávno mala profesorka Hercogová vo svojej ordinácii pacientku, ktorá všetky varovania nasledovala slovami: "Keď mňa ale slnko nabíja, ja bez neho nemôžem byť." V lete sa s chuťou opaľovala, dvakrát počas zimy jazdila k moru a keď trochu vybledla, vybrala sa do solária.

"Odporučila som jej teda aspoň to, nech príde na vyšetrenie celotelovým skenerom, ktorý dokáže nasnímať všetky pigmentové prejavy a uložiť ich do pamäte počítača," hovorí Jana Hercogová. "Pri kontrolnom vyšetrení tento celotelový skener s digitálnym dermatoskopom sám porovná prípadné zmeny v čase." Vzhľadom na to, že sa dáta digitalizujú, je toto porovnanie oveľa presnejšie ako samotný pohľad dermatológa.

Spomínané vyšetrenie svojim klientom odporúča tiež doktorka Michalíková. Ak sa o svoju kožu starajú lepšie ako spomínaná pacientka, postačí, keď na preventívnu prehliadku zájdu raz ročne. Optimálne práve po letných dovolenkách, keď sa na koži neraz objavia nové pigmentové prejavy.

"Najprv skontrolujeme pohľadom celé telo," priblíži priebeh prehliadky lekárka. "A ak sa nám niektoré znamienko nezdá byť v poriadku, zväčšíme si ho pomocou dermatoskopu, ktorý nám umožní preskúmať ho do väčších podrobností." Vďaka tomu môže potom dermatológ ľahšie posúdiť nakoľko je znamienko rizikové.

01 - Modified: 2019-06-26 11:50:32 - Feat.: 0 - Title: Zdravé opaľovanie neexistuje. Prečo slnko škodí a ako sa chrániť? 02 - Modified: 2018-07-27 12:20:37 - Feat.: 0 - Title: Týchto 5 potravín ochráni vašu pokožku pred slnkom 03 - Modified: 2018-07-13 11:53:56 - Feat.: 0 - Title: Jedovaté slnko. Aké sú riziká opaľovania a čo všetko si koža pamätá?
01 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 02 - Modified: 2024-04-08 09:37:23 - Feat.: - Title: Na severoamerickom kontinente bude o pár hodín možné sledovať úplné zatmenie Slnka 03 - Modified: 2024-04-10 08:45:47 - Feat.: - Title: Blíži sa úplné zatmenie Slnka. A mohlo by vyriešiť zvláštnu záhadu 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 05 - Modified: 2024-03-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Soláriá sú stále populárne, hoci zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože. Ich negatívny vplyv bagatelizuje aj Kim Kardashian
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 18:09