Fajčiari oveľa častejšie trpia pálením záhy, pretože fajčenie uvoľňuje ventil medzi pažerákom a žalúdkom. Obsah žalúdka sa tak môže vracať do pažeráka a práve to spôsobuje nepríjemné pálenie záhy. Cigarety vám "prihrajú" tiež zápal žalúdka. Výskum vykonaný medzi viac ako štyrmi tisíckami ľudí zase odhalil, že u fajčiarov hrozí takmer dvakrát väčšie riziko, že sa u nich objavia žalúdočné vredy. A ak vyfajčíte dvadsať cigariet za deň, pravdepodobnosť, že sa u vás rozvinie rakovina žalúdka, je vyššia o tridsať percent.Pixabay
StoryEditor

Zlé a dobré parazity. Ktoré sú nebezpečné a ako môžu pomôcť

05.09.2019, 13:25
Nepatria práve k fotogenickým objektom a väčšina z nás sa ich štíti. Parazity sú však súčasťou našich tiel oddávna. Ktoré sú nebezpečné a ako nám, naopak, môžu pomôcť? Ako sa ich zbaviť a odkiaľ si týchto neželaných cudzopasníkov najčastejšie prinesieme?

Čo sa hmýriš, ako by ťa mrle žrali, tak nás kedysi okrikovali rodičia, keď sme nevedeli takpovediac chvíľu obsedieť na jednom mieste. A bolo to viac ako trefné prirovnanie. Práve mrľa ľudská je jedným z parazitov, s ktorými sa u nás stretol azda už každý. Intenzívne svrbenie spôsobujú oplodnené samičky, ktoré nadránom vyliezajú z konečníka a kladú vajíčka do kože v jeho okolí.

Veľmi časté sú medzi deťmi, najmä v kolektívoch, no sú v podstate neškodné a dajú sa ľahko odstrániť. Prevencia je tiež nenáročná – starostlivé umývanie rúk a dodržiavanie základnej osobnej hygieny. Kedy sa však treba mať na pozore? A môžu byť parazity napriek tomu, že pri pomyslení na ne väčšinu z nás striasa, aj zdraviu prospešné? Alebo dokonca liečiť? Poďme sa ponoriť hlbšie medzi tieto „potvorky“ a trochu sa im pozrieť na zúbok.

U nás iba percentá
Na začiatok len pripomeňme, že ak hovoríme o parazitoch, nemyslíme tým len tie, ktoré sa ukrývajú v útrobách nášho tráviaceho systému. Organizmy, ktoré na nás cudzopasia, môžeme nájsť aj v iných vnútorných orgánoch, tie obzvlášť nepríjemné (a zväčša aj nebezpečné) si nájdu cestu cez naše tkanivá, kožu alebo dokonca oči.

​Skôr, ako sa vystrašíte, vedzte, že tu s nami žijú odpradávna. Mnohé dokonca tak dlho, že sa stali akousi našou prirodzenou súčasťou. Počas existencie ľudí ako samostatného druhu sme sa podľa odhadov stali hostiteľom asi 300 druhov parazitárnych červov a 70 druhov prvokov. Samozrejme, nie naraz, ale postupne. Aj to svedčí o tom, že sme veľmi úzko prepojení. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie viac ako 880 miliónov detí na celom svete by potrebovalo liečbu v súvislosti s ťažkosťami spôsobenými parazitmi.

Kým tieto čísla vyznievajú hrozivo, treba hneď dodať, že sa to týka najmä oblastí rozvojových krajín s nízkym hygienickým štandardom.

Naopak, v takzvanom vyspelom svete sú mnohé parazity na ústupe a vedci čoraz častejšie upozorňujú na to, že to pre nás a naše fungovanie nemusí byť zase až taká dobrá správa. Ako sme na tom na Slovensku? Ako upozorňuje popredný slovenský odborník venujúci sa práve humánnej parazitológii František Ondriska, vo výskyte črevných parazitov sme porovnateľní s krajinami vyspelej Európy.

„Aj keď nám chýba objektívna štatistika na území celého Slovenska, z výsledkov vyšetrení v diagnostických laboratóriách i z niektorých publikovaných štúdií vyplýva, že výskyt parazitov v celkovom meradle je skôr sporadický. V našich podmienkach máme parazity, ktorých počet objektívne klesol,“ vysvetľuje pedagóg Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity, externý pedagóg na Prírodovedeckej fakulte UK a Zvolenskej zdravotníckej univerzity a parazitológ a laboratórny diagnostik na oddelení parazitológie v spoločnosti Medirex.

Ide najmä o takzvané črevné helminty ako škrkavka či tenkohlavec alebo parazitického črevného prvoka Giardia intestinalis. Aby sme to ešte rozmenili na drobné, počas dvoch rokov zaznamenali napríklad v Bratislave 45 nálezov škrkaviek, čo je naozaj neveľké číslo. V tomto ohľade môžeme byť pokojní. Patria totiž u nás k bežným parazitom, ktorých prítomnosť v organizme vieme bez problémov riešiť.

Cestujúce riziko
„Vážnu hrozbu pre zdravie človeka však predstavujú parazity, ktoré sa v posledných rokoch vplyvom globálnych zmien objavili na Slovensku ako nové alebo novodiagnostikované. Teda pravdepodobne sa u nás vyskytovali, ale neboli diagnostikované,“ upozorňuje profesor Ondriska...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-08-23 12:26:51 - Feat.: 0 - Title: Červy ako suvenír. Z dovolenky si vozíme aj nebezpečné parazity 02 - Modified: 2019-05-20 11:03:09 - Feat.: 0 - Title: Ploštice žili na Zemi už v dobe dinosaurov. Krv im ale pravdepodobne nepili 03 - Modified: 2018-11-05 08:07:39 - Feat.: 0 - Title: Parazitologička: S hygienou to už preháňame 04 - Modified: 2017-10-06 12:58:12 - Feat.: 0 - Title: Vedci zistili, čím priťahujeme ploštice. Pozrite sa, čomu nevedia odolať 05 - Modified: 2017-09-14 14:38:18 - Feat.: 0 - Title: Klimatická zmena môže zabiť tretinu všetkých parazitov na Zemi
01 - Modified: 2024-03-05 13:00:00 - Feat.: - Title: Proti parazitom, všiam aj obyčajnej chorobe zaberú len tie najsilnejšie zbrane! Niečo musí putovať rovno do koša 02 - Modified: 2023-12-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezvaní návštevníci našich útrob. Kedy parazity spôsobujú problémy 03 - Modified: 2023-08-14 13:53:45 - Feat.: - Title: Vedci rozrezali 200 miliónov rokov staré vajíčka parazitov. Miesto, kde ich našli, ťa určite prekvapí 04 - Modified: 2023-07-13 08:22:51 - Feat.: - Title: Plavcov v jazere napádajú paraziti. Priamo do kože im vnikajú larvy motolice 05 - Modified: 2023-02-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Po pravých kiahňach môže ľudstvo odstrániť druhú chorobu v dejinách
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
14. apríl 2024 14:01