Jednoduché sacharidy (medzi ktoré patria najbežnejšie používané formy cukru) sú preukázateľne spojené s hladinou "odmeňovacieho" hormónu dopamínu, ale predovšetkým serotonínu, ktorý je zodpovedný za pocity šťastia a dobrú náladu. Ľudia, ktorí trpia niektorou z foriem depresie, majú serotonínu nedostatok, a častejšie tak siahnu po sladkostiach, ktoré jeho hladinu na chvíľu zvýšia. Ale naozaj len na chvíľu. Hladina serotonínu sa drží vysoko hodinu dve po tom, čo si sladké doprajeme, potom padá prudko dolu. Nasledujú ešte horšie pocity, ďalšia túžba po rýchlych cukroch - a tak stále dokola. Čo s tým: Ak sa objavujú u vás okrem nezvládnuteľnej chuti na cukor i ďalšie (a závažnejšie) príznaky depresie alebo iného psychického ochorenia, vyhľadajte čo najskôr pomoc psychiatra. Ak už sa s depresiami liečite, ale radi by ste chute obmedzili, skúste sladkosti nahradiť zložitými sacharidmi alebo si častejšie dopriať jedlá, ktoré hladinu serotonínu vylepšujú postupne a pozvoľna. Patria medzi ne banány, oriešky a semienka, losos, morčacie mäso, vajcia alebo tofu.Pixabay
StoryEditor

Depresia môže spôsobiť až 20 nesúvisiacich chorôb, ukazuje nová štúdia

05.09.2019, 16:01
Autor:
sansan
Ak máte gény, ktoré vás vystavujú riziku depresie, môžete sa stať náchylnými aj na iné rôzne choroby, ktoré s ňou často zdanlivo nesúvisia. Podľa nového výskumu by to mohlo zahŕňať koronárne srdcové choroby a dokonca aj bakteriálne infekcie.

V novej štúdii publikovanej v časopise Molecular Psychiatry sa hodnotili genetické rizikové faktory veľkej depresívnej poruchy v súvislosti s viac ako 900 inými chorobami, výskumný tím zistil, že zlé duševné zdravie nie je vždy dôsledkom vážneho ochorenia - môže byť zaň priamo zodpovedné.

„Údaje ukazujú, že ľudia trpiaci vážnymi duševnými chorobami, ako je depresia, majú oveľa vyššiu mieru fyzickej choroby ako bežná populácia,“ hovorí genetický epidemiológ Anwar Mulugeta z University of South Australia.

Predchádzajúci výskum ukázal, že depresia nie je len ochorenie mysle, ale môže mať oslabujúci vplyv na celé telo. Takže Mulugeta a jeho tím použili to, čo sa nazýva Mendelovská randomizácia, k súboru genomických údajov prevzatých zo záznamov Biobank v Spojenom kráľovstve takmer 340-tisíc jednotlivcov, aby zistili, čo je na prvom mieste.

Ukazuje sa, že vysoké skóre genetického rizika pre veľkú depresívnu poruchu tiež zvyšuje pravdepodobnosť, že pacient bude prijatý do nemocnice s najmenej jedným z 20 rôznych ochorení alebo naň dokonca zomrie.

Tieto gény predisponovali jednotlivcov k vážnemu ochoreniu postihujúcemu takmer každý systém v tele. Patria sem rôzne choroby, ako je astma, vysoký cholesterol, gastroenteritída, ezofagitída, poruchy močového systému a dokonca infekcie spôsobené E.coli.

„Dôležité je, že tento výskum signalizuje, že u jedinca s diagnostikovanou depresiou by sa teraz mal vykonať skríning na definovaný súbor komorbidít (možných ochorení vyskytujúcich sa súčasne s primárnym ochorením, pozn. red.),“ uvádza Mulugeta.

To, ako môžu gény pre depresiu položiť základy pre vývoj ďalších chorôb, nie je úplne jasné. Vzhľadom na počet gastrointestinálnych ochorení na tomto zozname vedci predpokladajú, že lieky používané na liečbu duševných chorôb môžu mať nepriaznivý vplyv na naše črevá.

„Naše výsledky naznačujú, že je dôležité pozerať sa nad rámec toho, čo je zrejmé, a že ak chceme minimalizovať dlhodobé negatívne vplyvy na zdravie, musíme skontrolovať a účinne riadiť komorbidity súvisiace s depresiou,“ doplnila genetická epidemiologička Elina Hyppönenová.

Depresiou trpí viac ako 300 miliónov ľudí na celom svete a patrí medzi jednu z najbežnejších chorôb našej doby.

01 - Modified: 2019-01-16 11:35:17 - Feat.: 0 - Title: Narcizmus, schizofrénia či depresia. Kedy ide o psychické choroby a kedy iba o zľudovelé názvy? 02 - Modified: 2018-06-07 13:17:51 - Feat.: 0 - Title: Sociálne siete a depresia. Vedci zistili, aké správanie s ňou súvisí 03 - Modified: 2017-12-13 11:23:39 - Feat.: 0 - Title: Zimná depresia. Prečo nás postihuje a ako ju zmiernime? 04 - Modified: 2017-11-06 13:37:31 - Feat.: 0 - Title: Útok duševnej poruchy: Sedem príznakov, že trpíte niečím horším ako len stresom 05 - Modified: 2017-09-05 20:39:33 - Feat.: 0 - Title: Cigarety zhoršujú aj psychický stav. Fajčiari trpia depresiami častejšie
01 - Modified: 2024-03-31 08:00:00 - Feat.: - Title: Trpíš sociálnou úzkosťou? Vedci zistili, že to môžu spôsobovať naše črevá 02 - Modified: 2024-03-05 13:36:01 - Feat.: - Title: Zuzana Smatanová otvorene o svojich trinástych komnatách, depresii a uzdravení 03 - Modified: 2024-01-26 07:30:00 - Feat.: - Title: Najznámejšia česká OnlyFans modelka Xholakys si prešla peklom. V minulosti sa pokúsila o samovraždu, dnes žiari 04 - Modified: 2024-01-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Naozaj je toto najdepresívnejší deň v roku? Takto prežiješ Modrý pondelok bez ujmy 05 - Modified: 2024-01-03 14:29:36 - Feat.: - Title: Veľká časť dospievajúcich dievčat je na hranici depresie, varuje psychologička. Chlapci sú väčšinou spokojní
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 13:38