Pixabay
StoryEditor

Vedcom prvýkrát vytvorili embryá ohrozených nosorožcov

11.09.2019, 13:41
Autor:
ČTKČTK
Medzinárodnému tímu vedcov, v ktorom boli aj odborníci zo Zoo Dvůr Králové, sa prvýkrát podarilo v laboratóriu vytvoriť životaschopné embryá nosorožcov bielych severných, ohrozených vyhynutím.

Obe vytvorené embryá sú teraz zamrazené a pripravené na vloženie do náhradnej matky. Na svete žijú v kenskej rezervácii Ol Pejeta posledné dve samice bielych severných nosorožcov. Obe samice patrí zoo v Dvore Králové.

Embryá vedci vytvorili pomocou vajíčok dvoch posledných samíc a zmrazenej spermy už uhynutých samcov. Umelá reprodukcia je podľa vedcov jediným spôsobom, akým možno zabezpečiť prežitie vzácneho druhu nosorožca. Posledný samec totiž uhynul v roku 2018. Embryá by mali byť vložené do samíc nosorožcov bielych južných, pretože žiadna zo samíc v Ol Pejete už nie je schopná mláďa odnosiť.

Embryá sa vyvinuli v talianskom laboratóriu Avantea v talianskej Cremone. Tamojší vedci nechali dozrieť vajíčka zo samíc Nájin a Fatu odobrané 22. augusta v rezervácii Ol Pejeta a potom ich oplodnili zamrazeným spermiami uhynutých samcov Suniho a Saúta. Vajíčka boli z Afriky do Talianska prepravené letecky.

"Z Kene sme doviezli celkom desať oocytov, teda nedozretých vajíčok, po piatich z každej samice. Po inkubácii ich dozrelo sedem, štyri z Fatu a tri z Nájin. Tieto dozreté vajíčka sme následne oplodnili. Po približne desiatich dňoch inkubácie sa z dvoch oplodnených vajíčok od Fatu vyvinuli životaschopné embryá," uviedol vedúci tímu laboratória Avantea Cesare Galli. Vajíčka od Fatu bola oplodnená spermiami Suniho.

Riaditeľ zoo v Dvore Králové Přemysl Rabas označil vznik embryá nosorožca v laboratórnych podmienkach za prevratnú udalosť. "Samotná anatómia tela nosorožca vyžadovala originálny prístup pri odbere vajíčok, a to vrátane dlhého a nákladného vývoja špeciálnych nástrojov," uviedol. Vzniklo podľa neho embryo fakticky vyhynutého druhu. "Sme svedkami unikátneho projektu, ktorý môže zvrátiť osud a zachrániť nie ohrozený, ale vyhynutý druh," povedal.

Samice Nájin a Fatu previezli zoológovia spolu s dvoma samcami do Kene v roku 2009. Veterinári sa domnievali, že africké prostredie bude pre reprodukciu nosorožcov vhodnejšie. Hoci sa však zvieratá nabehali, vedci došli postupom času k záveru, že ani jedna zo samíc už nie je schopná prirodzene počať ani donosiť mláďa. Dva samce, Suni a Sudán, uhynuli v Keni v roku 2014 a 2018. Vo voľnej prírode je druh považovaný za vyhynutý.

Odstránenie vajíčok je jednou zo súčastí projektu "BioRescue", ktorý tiež skúma možnosti vývoja pohlavných buniek z kmeňových buniek nosorožcov. Cieľom je premeniť uchované obyčajné telové bunky, napríklad z kože a srsti, na zárodočné bunky. Z tých by bolo následne možné vyvinúť vajíčko alebo spermiu. Účelom je udržať génovú pestrosť novo vznikajúcej populácie týchto nosorožcov.

01 - Modified: 2024-04-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Fotopasca zachytila mláďa vzácneho druhu nosorožca. Kvôli pytliakom je na pokraji vyhynutia 02 - Modified: 2024-01-24 11:59:35 - Feat.: - Title: Vedci sa priblížili záchrane nosorožca bieleho severného, na svete žijú už len dve samice 03 - Modified: 2021-08-01 13:59:05 - Feat.: - Title: Ohrozeného nosorožca môžu zachrániť nové embryá. Vedcom pomohol sedem rokov mŕtvy samec 04 - Modified: 2021-06-22 07:35:02 - Feat.: - Title: Najväčší suchozemský cicavec v dejinách Zeme bol zrejme nosorožec, ukazuje nový nález 05 - Modified: 2018-03-20 07:34:38 - Feat.: - Title: Posledný samec nosorožca tuponosého severného na svete uhynul
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 05:48