Je pravda, že pravdepodobnosť pôrodu cisárskym rezom je u dvojčiat vyššia ako u samostatne rodených detí, ale nie je to vždy jediná možnosť, ako zdarne dvojčatá porodiť. "Cisárske rezy sú častejšie u dvojčiat ako u jedného dieťaťa, ale vaginálny pôrod môže byť tiež bezpečný," tvrdí doktorka Grevesová. "Ak obe hlavičky smerujú nadol, deti spolupracujú a placenta je v správnej pozícii, radi sa pokúsime o vaginálny pôrod," dodala doktorka Grevesová s tým, že po príchode prvého dieťaťa na svet sa druhé zvyčajne rodí rýchlo, väčšinou menej ako do hodiny. Spôsob vedenia pôrodu dvojčiat sa však v rôznych pôrodniciach líši a rozhodnutie urobí lekár, prípadne lekársky tím danej pôrodnice. K cisárskemu rezu sa pristupuje, keď je jedno z dvojčiat v priečnej polohe, alebo ak je prvé dvojča v polohe koncom panvovým a druhé hlavičkou dole. Existujú aj ďalšie dôvody, ktoré vedú k cisárskemu rezu. Pôrod cisárskym rezom môže prebiehať buď v celkovej anestézii, alebo v epidurálnej anestézii, kedy je rodička pri vedomí a má znecitlivenú len dolnú polovicu tela. Primárka Matoušková súhlasí s tým, že pôrod cisárskym rezom u dvojčiat nie je vždy nutný. "Aj na našom štandardnom pracovisku, kde môžeme odvádzať pôrody od 36. týždňa tehotenstva, sme porodili rad dvojčiat prirodzene. Je nutné však takéto mamičky dobre vybrať, aby ich deti boli zrelé, nemali veľmi malú pôrodnú váhu, alebo veľké rozdiely pôrodnej váhy, aby boli v správnej polohe a aby sa najlepšie pôrod rozbehol sám od seba, nebol vyvolávaný. Najčastejšie tak rodíme prirodzene dvojvaječné dvojčatá s váhovým rozdielom do 500 gramov, ak sú obe deti najlepšie v polohe hlavičkou, "dodala primárka Markéta Matoušková z Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice Slaný.Pixabay
StoryEditor

Deti po cisárskom reze majú v črevách iné baktérie

19.09.2019, 10:53
Autor:
ČTKČTK
Deti, ktoré sa narodili cisárskym rezom, majú v črevách iné baktérie ako bábätka, ktoré prišli na svet prirodzenou cestou. Vyplýva to z rozsiahlej štúdie, počas ktorej vedci skúmali stolicu malých detí. Závery tejto štúdie prinášajú nové poznatky o vývoji ľudského imunitného systému, napísala agentúra Reuters.

Deti po vaginálnom pôrode majú väčšinu črevných baktérií od svojich matiek, zatiaľ čo deti po cisárskom reze majú v črevách baktérie spájané skôr s nemocničným prostredím. Zatiaľ nie je jasné, aké dôsledky na budúce zdravie detí tieto poznatky majú, uvádzajú autori štúdie. Nie je ale vylúčené, že v budúcnosti by mohol pre bábätká po cisárskom reze vzniknúť ten správny bakteriálny "koktail, ktorý by pre nich znamenal dobrý štart vo vzťahu so svetom mikróbov.

„Prvé týždne života sú kritickým obdobím vývoja imunitného systému dieťaťa, ale stále o tom vieme len málo,“ povedal podľa Reuters profesor Peter Brocklehurst z univerzity v Birminghame, ktorý je jedným z vedúcich zatiaľ najrozsiahlejšej štúdie zameranej na črevnú mikroflóru bábätiek. Vedecký tím o výsledkoch svojej štúdie informoval v časopise Nature. „Musíme tieto deti sledovať, až budú vyrastať, aby sme videli, či rozdiely v črevnej mikroflóre viedli k nejakým zdravotným problémom,“ dodal.

Črevná mikroflóra je komplexný ekosystém miliónov mikroorganizmov žijúcich v tráviacej sústave človeka; podľa vedcov hrá dôležitú úlohu pri vývoji imunitného systému.

Výsledky predchádzajúcich výskumov naznačili, že keď nie sú ľudia v ranej fáze života vystavení určitým mikróbom, sú náchylnejší na autoimúnne ochorenie, ako je astma, alergie a cukrovka.

V terajšom výskume vedci z londýnskej univerzity UCL, Wellcome Sanger Institute a Birminghamskej univerzity „čítali“ DNA obsiahnutú vo viac ako 1600 vzorkách črevných baktérií, ktoré pochádzali od 175 matiek a takmer šiestich stoviek bábätiek. Na základe vzoriek odobratých, keď boli deťom štyri, sedem a 21 dní, výskumníci zistili výrazné rozdiely v zložení črevnej mikroflóry dojčiat po vaginálnom pôrode a po cisárskom reze.

„Čo ma zaskočilo aj vystrašilo, bolo množstvo baktérií spájaných so zdravotníckymi zariadeniami,“ povedal britskej BBC o črevnej mikroflóre detí narodených cisárskym rezom Trevor Lawley z Wellcome Sanger Institute. „Môže to byť celkom 30 percent,“ uviedol.

Baktérie, ktoré ženy „odovzdali“ svojim deťom, pochádzali z kontaktu bábätká s matkinými výkalmi počas pôrodu. Autori štúdie preto odrádzajú ženy, ktoré rodili cisárskym rezom, aby novorodenca potierali pošvovým sekrétom. To doteraz niektoré matky robia, aby im odovzdali tie správne baktérie. Alison Wrightová, podpredsedníčka britského združenia gynekológov a pôrodníkov hovorí, že nové poznatky by tehotné nemali odradiť od pôrodu cisárskym rezom. „V mnohých prípadoch ide o zákrok, ktorý zachraňuje život, a môže byť správnou voľbou,“ pripomína.

01 - Modified: 2024-03-28 12:20:58 - Feat.: - Title: Nemocnica AGEL Zvolen otvorila pôrodnicu novej generácie so štyrmi pôrodnými izbami 02 - Modified: 2024-03-05 10:00:00 - Feat.: - Title: Nie, nejde o scenár amerického filmu. V oblakoch sa narodilo dieťa, na svet ho priviedol pilot lietadla 03 - Modified: 2024-02-05 10:27:50 - Feat.: - Title: Známa moderátorka Televíznych novín: Opitá lekárka jej pri pôrode pridusila dcérku 04 - Modified: 2024-01-31 12:08:46 - Feat.: - Title: Tehotenská cukrovka je čoraz častejšia: zvyšuje riziko rozvoja cukrovky 2. typu a s ňou spojených komplikácií 05 - Modified: 2024-01-26 13:20:36 - Feat.: - Title: Herečka Ráchel Šoltésová predviedla mesiac po pôrode štíhlu figúru. Bruško ukázala v crop tope
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 00:19