Null
StoryEditor

Výskum obezity na vínnych muškách a vplyv probiotík na črevnú mikroflóru. Ocenili slovenské vedkyne

03.10.2019, 10:26
Autor:
sansan
Vedeli ste, že vínnym muškám drozofilám vďačíme za mnohé kľúčové objavy v biológii? A aký vplyv majú probiotiká na črevnú mikroflóru u pacientov s nešpecifickými zápalovými ochoreniami čriev? Týmito výskumami sa zaoberajú víťazky tretieho ročníka súťaže Pre ženy vo vede.

V utorok po tretíkrát vyhlásili výsledky súťaže L’ORÉAL-UNESCO Pre ženy vo vede. Do úzkeho finále sa prebojovalo 12 finalistiek a dve z nich získali ocenenie.

V kategórii do 35 rokov uspela Martina Gáliková z Ústavu zoológie SAV v Bratislave a v kategórii do 45 rokov Vlasta Demečková z Ústavu biologických a ekologických vied, Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach. Obe výherkyne získali výhru vo výške 5000 eur, ktorú môžu investovať do ďalšieho výskumu alebo na osobné účely.

Cieľom práce Gálikovej je využiť drozofilu vínnu mušku na štúdium obezity spôsobenej nedostatkom steroidných hormónov produkovaných pohlavnými žľazami. „Tento typ obezity sa u ľudí vyskytuje najmä v súvislosti s nedostatkom estrogénu a testosterónu. K poklesu týchto hormónov dochádza pri starnutí, menopauze alebo pri liečbe rakoviny gonadektómiou. Gonády drozofíl produkujú steroidné hormóny ekdysteroidy, ktoré kontrolujú rozmnožovanie. Náš doterajší výskum ukázal, že podobne ako pohlavné hormóny u ľudí, ekdysteroidy ovplyvňujú metabolizmus u drozofily. Cieľom našej ďalšej práce je zistiť presný molekulárny mechanizmus, ktorým steroidné hormóny regulujú metabolizmus tukov a karbohydrátov. Odhalenie úlohy pohlavných hormónov pri vzniku obezity je dôležité nielen z hľadiska základného výskumu, ale aj z biomedicínskej perspektívy,“ dodáva k svojej práci Martina Gáliková.

Demečková sa zaoberala výskumom účinku probiotík a ich schopnosti znormalizovať imunitné reakcie u pacientov s nešpecifickými zápalovými ochoreniami čriev (IBD). „Ochorenia IBD predstavujú chronické celoživotné zápalové ochorenia tráviaceho traktu postihujúce najmä mladých ľudí vo veku 15 – 35 rokov. Neliečené ochorenie môže viesť k vážnym komplikáciám, napríklad k rakovine hrubého čreva a následne až k smrti. V rámci týchto ochorení zohráva dôležitú úlohu črevná mikroflóra, ako aj abnormálna imunologická reakcia organizmu vedúca k zápalu črevnej sliznice. Súčasný výskum účinku probiotík je vo veľkej miere zameraný práve na ich schopnosti modifikovať intestinálnu mikroflóru s cieľom znormalizovať imunitné reakcie u pacientov s IBD. Vhodne vyselektované probiotiká spolu s nanočasticami môžu predstavovať efektívne modulátory črevnej imunity aj v rámci novej fekálnej mikrobiálnej terapie,“ vysvetľuje Vlasta Demečková.

Cieľom projektu je vyzdvihnúť prácu slovenských vedkýň a upriamiť pozornosť médií na ich talent a úspechy, osloviť mladú generáciu a motivovať ju k zvoleniu vedeckej kariéry, uvádza sa v tlačovej správe.

Slovenská edícia celosvetového projektu Pre ženy vo vede sa koná pod záštitou Ministerstva zahraničních věcí respektive organizácie UNESCO, odborným garantom je Slovenská akadémia vied (SAV) a partnerom je Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA). 

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 05 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 16:56