StoryEditor

Ako deťom oznamovať zlé správy? Toto môže podľa psychologičky uškodiť

16.10.2019, 00:01
Všetci sa snažíme dopriať svojim potomkom pekné, bezstarostné detstvo. Lenže život, ktorý ich neskôr čaká, rozhodne bezstarostný nebude. Pokiaľ deti budeme vynechávať z riešení rodinných problémov, do budúcnosti im nerobíme dobrú službu. Ako totiž hovorí psychologička Alena Plšková, žiadne problémy sa pred deťmi tajiť nedajú.

Podľa brnianskej psychologičky Plškovej pre iDNES.cz sa vysvetľovaniu vážnych problémov žiadna rodina nevyhne. Pred deťmi sa totiž dlhodobo tajiť nedajú.

„Deti možno nevedia, o čo konkrétne ide, zato intenzívne vnímajú nervozitu, ktorá v rodine panuje. A na nepokoj reagujú vlastnom nepokojom.

Mnohým rodičov potom pripadá, že čím viac majú starostí, tým viac potomok nevďačne prikladá pod kotol. Hnevá, otravuje, je drzý, vytvára trapasy. Namiesto toho, aby sa práve teraz správal vzorne a tým im uľavil.

Lenže čo vlastne znamená správať sa vzorne? Že o dieťati nevieme? Podľa psychologičky dieťa nehnevá. Len po svojom reaguje na pre neho stresujúcu hrozbu, ktorej nerozumie. Kým sa hnevá, odvráva a brnká nám na nervy, mali by sme byť naopak radi. Naozaj do tuhého ide, keď sa stiahne do seba.

Rodičia sa možno vyžívajú, aké je poslušné.

Vnútorné užieranie sa je ale oveľa zhubnejšie a má trvalejšie následky než ventilovanie pocitov navonok, aj keď napríklad štvorkami v škole alebo výbuchmi hnevu.

„Každopádne s deťmi - adekvátne ich veku - hovorte. Potrebujú cítiť oporu v dospelých, ktorí sa o nich starajú. A hlavne sa potrebujú cítiť ako súčasť svorky, tímu, komunity. Hovorme tomu, ako chceme. Pocit bezpečia totiž nevytvára majetky, ale vzťahy. Obrazne povedané: dieťa unesie, že sa musí vysťahovať z vily do prenajatej garsónky, pretože sme napríklad nezvládli splácať hypotéku, musí ale cítiť, že ho pri tom sťahovaní držíme za ruku,“ uzatvára Alena Plšková.

Čo je naozajstný prúser a čo len nepríjemnosť, prežíva každá domácnosť inak. A tak sa v jednej rodine považuje za katastrofu celosvetového problému vytečená práčka, kvôli ktorej musíme na svoje náklady nechať vymaľovať susedom, zatiaľ čo inde sa tá istá situácia berie s povzdychom: „Dejú sa aj horšie veci.“

V žiadnom prípade deťom neklamať

Sú však situácie, ktoré sa považujú za malér snáď v každej rodine. Choroba rodiča, ale aj súrodencov ovplyvní chod celej rodiny natoľko zásadne, že už nejde o to, či o nej dieťaťu povedať, ale akou formou. A či zvládne pravdu celú, alebo zjednodušenú a naporcovanú na kúsky. V žiadnom prípade by sme deťom nemali klamať, pravdu však musíme dávkovať primerane veku i okolnostiam.

Že je člen rodiny vážne chorý, by dieťa roz...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 03 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 05 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 17:22