OčkovanieReuters
StoryEditor

Vedci zistili ničivý vplyv osýpok. Imunitu môžu zdevastovať rovnako ako 10 rokov s HIV

04.11.2019, 23:01
Autor:
(am)(am)
Horúčka, nádcha, kašeľ a červená vyrážka. To sú len niektoré zo symptómov, ktorými sa prejavujú obávané osýpky. Toto nákazlivé vírusové ochorenie zvyčajne postihuje deti okolo 5 rokov a patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtia v tomto veku.

Medzinárodný tím vedcov teraz zistil, že osýpky aj po vyliečení dokážu zanechať výraznú stopu v imunitnom systéme. Podľa ich analýzy zabudne, ako reagovať na neznáme patogény a nedokáže sa tak brániť chorobám - a to v dlhodobom časovom horizonte, uvádza Lidovky.cz.

Imunitný systém chráni ľudský organizmus pred vonkajšími i vnútornými vplyvmi, ktoré by mu mohli uškodiť. Má svoju pamäť a vďaka nej dokáže bojovať s už prekonanými chorobami. Ale práve túto pamäť môžu osýpky vymazať. Zničia totiž B-lymfocyty, ktoré produkujú protilátky, zistili podľa serveru BBC, ktorý odkazuje na štúdiu publikovanú v časopise Science vedci zo Spojených štátov, Veľkej Británie a Holandska. Dôjde tak k stavu, ktorý nazvali "imunitnou amnéziou".

Odborníci podrobne skúmali krvné vzorky 77 neočkovaných detí z Holandska a dvoch dospelých žien po vypuknutí epidémie v roku 2013. Sústredili sa na protilátky tvorené bielymi krvinkami. Pomocou nástroja zvaného VirScan získali detailný obrázok imunitného systému detí pred a po prekonaní infekčnej chorobe.

Zistili, že deti, ktoré si prešli osýpkami, prišli v priemere o 20 percent rôznych protilátok, v prípade jedného nakazeného sa číslo vyšplhalo až na 73 percent. Táto strata môže podľa profesora Stephena Elledge spôsobiť minimálne päťkrát viac nepriamych úmrtí ako samotné osýpky. "Stačí vymazať jednu určitú a máte problém," uviedol.

Osýpky majú podobný efekt ako desať rokov s HIV

"Osýpky sú pre ľudské telo ako desať rokov neliečená infekcia HIV vtesnaná do pár týždňov," opísal ďalej pre BBC ničivý dopad ochorenia lekár Michael Mina.

Závery vedeckých tímov podporila aj doktorka Velislav Petrovová z britského Sangerova inštitútu. Podľa jej prieskumu nedochádza len k zničeniu B-lymfocytov pamäťových, ktoré sa už s antigénom stretli, ale aj B-lymfocytov, ktoré ešte neboli protilátke vystavené. Imunitný systém má tak len obmedzený rozsah protilátok, s ktorými môže pracovať a reagovať na patogény.

Okrem B-lymfocytov telo produkuje ešte o nemálo dôležitejšie T-lymfocyty. Aj tie majú svoju pamäť, účinok osýpok na tieto bunky však vedci doteraz neskúmali. Ale aj tie môžu byť infekčné chorobou ovplyvnené, varuje doktor Mina na základe vykonaných štúdií.

Následky môžu byť dlhodobé, varujú vedci

Najnovší výskum sa zaoberal iba následným vplyvom choroby, štúdia z roku 2015 však naznačuje, že dôsledky môžu byť dlhodobé. Imunitný systém sa z infekcie spamätá až po určitej dobe. Jeho úplné "vyliečenie" sa líši. Analýza vedcov ukazuje, že pre obyvateľov chudobnejších krajín, kde sa osýpky šíria ľahšie, sa jedná o dlhší časový úsek. Podľa nich patrí k najrizikovejším oblastiam Subsaharská Afrika.

Najlepším riešením je podľa lekárov očkovanie. To takmer eliminuje riziko nákazy, dôležitá je podľa odborníkov aj opakovaná vakcinácia v prípade, že telo chorôb prešlo.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-03-15 10:02:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ, záškrt, osýpky. Čo treba vedieť a ako sa chrániť 03 - Modified: 2024-03-14 11:54:59 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ, záškrt, osýpky. Aký je ich výskyt u nás? 04 - Modified: 2024-02-27 14:12:24 - Feat.: - Title: Počet prípadov osýpok stúpa a vakcínu mnohí odmietajú. Ohrozené sú najmä deti 05 - Modified: 2024-01-23 17:34:00 - Feat.: - Title: Výskyt osýpok v Európe stúpol takmer tridsaťnásobne. Svetová zdravotnícka organizácia vyzýva k očkovaniu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 22:25