StoryEditor

Tancom k lepšej pamäti. Ako pôsobí na telo a mozog?

Popredná česká neurologička Irena Rektorová z brnianskeho inštitútu CEITEC o účinkoch tanca na ľudský mozog a o tom, v čom je tanec lepší ako monotónny pohyb ako napríklad beh. Jej tím skúmal, ako pravidelné tanečné hodiny ovplyvnia mozgové funkcie seniorov.

Výskum priniesol dobré správy pre všetkých. Nezáleží na tom, či dokonale ovládate predpísané pohyby a správne vnímate rytmus. Svojmu mozgu prospievate aj tak.

Tanečné kurzy sa aj pod vplyvom rôznych televíznych súťaží tešia v posledných rokoch zvýšenému záujmu zo strany mnohých generácií. Je to pre vás ako neurologičku dobrá správa?

Celkom určite. Na základe viacerých štúdií vieme, že tanec pôsobí pozitívne tak na momentálnu náladu, ako aj na celkovú fyzickú zdatnosť, štruktúru mozgu aj kognitívne funkcie, teda napríklad pamäť, pozornosť a schopnosť koncentrácie alebo rýchlosť spracovania informácií. Aby na nás tanec pôsobil takto priaznivo, musíme sa mu venovať pravidelne. Ísť raz ročne na bál nestačí. Pozitívne na náš mozog však nepôsobí len tanec. Ktokoľvek sa pravidelne hýbe, či už napríklad behá, jazdí na bicykli alebo chodí na prechádzky, trénuje tým nielen svoje telo, ale posilňuje aj svoj mozog.

Pre svoje tvrdenia o pozitívnom vplyve tanca na ľudský mozog máte konkrétne vedecké dôkazy. Čo presne ste spolu so svojím tímom skúmali?

Už bolo jednoznačne preukázané, že celoživotná fyzická aktivita zvyšuje fyzickú zdatnosť, zlepšuje tiež kognitívne funkcie a je do určitej miery prevenciou Alzheimerovej choroby a ďalších typov demencie. Naším cieľom bolo zistiť, či to, že sa seniori začnú pravidelne venovať fyzickej aktivite, skutočne zlepší ich kognitívny výkon a dôjde k zmenám v ich mozgu.

Na základe predchádzajúcich štúdií sme predpokladali, že tu bude pozitívny vplyv aj na fyzickú zdatnosť, čo hodnotili naši kolegovia a kolegyne z Fakulty športových štúdií Masarykovej univerzity. Zamerali sme sa na zdravých seniorov starších ako 60 rokov a medzi nich zaradili aj pacientov s miernou kognitívne poruchou, teda jedincov, ktorí sami o sebe hovorili, že sa zhoršuje najmä ich pamäť. Subjektívne cítili zhoršenie oproti minulosti aj v porovnaní so svojimi rovesníkmi.

Prítomnosť miernej kognitívnej poruchy sme u nich overili ešte pomocou neur...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-12-22 09:56:26 - Feat.: 0 - Title: Lekár: Trénovať mozog je ako čistiť divadlo zubnou kefkou 02 - Modified: 2019-11-08 16:42:13 - Feat.: 0 - Title: Každodenné návyky, ktoré môžu poškodzovať váš mozog
01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 03 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 04 - Modified: 2024-04-03 10:46:48 - Feat.: - Title: V Bratislave učí tanec, ktorý vznikol v New Yorku v LGBT komunite. Vďaka nemu zvládam svoje ego, hovorí Monika 05 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 23:25