Náhle alebo stále krvácanie z ďasien, keď si čistíte zuby, je zjavným príznakom nedostatku vitamínu C. Do jedál zahrňte nasledujúce produkty: citrusové plody, špenát, zelenú a červenú papriku, paradajky, kapustu, karfiol a brokolicu.Pixabay
StoryEditor

Bieliace pasty nefungujú. Aké jedlo zubom pomáha a naopak škodí?

25.12.2019, 23:00
Zubnú pastu k dobrému vyčisteniu zubov nepotrebujeme a niektoré pasty nám môžu zuby skôr poškodiť, hovorí dentálna hygienička Markéta Marušanová, lektorka kurzov Swiss Dental Academy.

Každý si snáď čistí zuby, ale nie každý to robí dobre. Aké sú najčastejšie chyby?

Najčastejšou chybou je zlá technika čistenia zubov. Väčšina ľudí si čistí zuby krúživým alebo horizontálnym spôsobom, oba tieto spôsoby nevyčistia dostatočne všetky plôšky zubov. Ďalšia najčastejšou chybou je vynechanie medzizubných priestorov, ktoré tvoria približne tretinu celkovej plochy zubov. Do tých sa používajú špeciálne medzizubné kefky alebo dentálna niť, medzizubný priestor totiž nevyčistí žiadna klasická kefka na zuby. Medzi najčastejšie chyby tiež patrí použitie ústnej vody namiesto čistenia zubov. Povlak, ktorý sa na zuboch vytvárajú, možno totiž odstrániť iba mechanicky, nejde opláchnuť. Ústne vody tak môžu iba tlmiť prejavy ochorenia, ale na odstránenie povlaku nemajú vplyv.

Ako často, ako dlho a ako intenzívne by sme si teda mali čistiť zuby? A záleží na tom, ak je kefka štandardná, alebo elektrická?

Zuby je potrebné čistiť minimálne dvakrát denne, ráno a večer, pričom večerné čistenie je dôležitejšie. Na čase toľko nezáleží, odporúčaná doba dvoch minút je približný čas, ktorý potrebujeme na dôkladné vyčistenie oboch čeľustí. Bez správnej techniky čistenia zubov ale nebude stačiť ani desať minút. Štandardná kefka na zuby by mal mať rovno strihané vlákna, mäkké, s počtom minimálne 1500 vlákien. Pri elektrických kefiek rozlišujeme dva druhy, rotačné a sonické. Sonické kefky napodobňujú manuálne čistenie zubov, sú veľmi efektívne a bezpečné, oproti tomu rotačné kefky môžu spôsobiť poškodenie zubov a ďasien a nie sú také efektívne.

Ako by sme mali zohľadniť stav ďasien?

K jeho posúdeniu je vždy najlepšie navštíviť ordináciu dentálnej hygieničky a poradiť sa, ako sa o svoju ústnu dutinu starať najlepšie. 

Môžeme si zlým čistením zubov tiež ublížiť?

Áno. Nevhodnou technikou čistenia zubov, tvrdou zubnou kefkou alebo príliš abrazívnou zubnou pastou si môžete spôsobiť nenávratné poškodenie zubnej skloviny.

Potrebujeme nutne zubnú pastu?

Zubná pasta slúži len ako doplnok, zuby je možné perfektne vyčistiť aj bez nej. Niektoré zubné pasty môžu naopak svojím zložením zubom uškodiť. U detí je potrebné používať zubné pasty s nižším obsahom fluoridov, pretože ich nadmerné množstvo môže spôsobiť fluorózu stálych zubov, čo je nenávratné poškodenie. U detí do troch rokov odporúčam čistiť zuby bez pasty alebo zubnou pastou bez fluoridov.

Čo bieliace zubné pasty? Fungujú?

Nefungujú. Bieliace zubné pasty obsahujú látky, ktoré odstraňujú zo zubov iba povrchové zafarbenie, aké spôsobujú niektoré potraviny a nápoje (káva, červené víno, cigarety, čaj). Farbu zubov je možné zmeniť iba pôsobením peroxidu vodíka alebo karbamidperoxidu, čo sú látky, ktoré sa môžu používať iba v ordinácii zubného lekára alebo dentálnej hygieničky.

V detstve som často počul - zjedz jablko a ani si zuby čistiť nemusíš. Čo je na tom pravdy?

Jablko čistenie zubov v žiadnom prípade nenahradí. Je pravda, že pri uhryznutí do jablka sa časť zubného povlaku zotrie, takže ako núdzové riešenie vo výnimočných prípadoch je to lepšie ako nič. Jablko ale obsahuje prírodné cukry a kyseliny, ktoré môžu poškodiť zubnú sklovinu, takže je potrebné po konzumácii vypláchnuť ústa vodou.

Čo žuvačky, sú nezdravé?

Nezdravé sú len tie, ktoré obsahujú cukor. Žuvačky bez cukru sú naopak dobrým pomocníkom, pretože žuvaním sa zvyšuje tvorba slín, a ústna dutina sa tak neutralizuje. Doba žuvania by ale nemala presiahnuť päť minút, pretože dlhodobým žuvaním sa preťažujú čeľustné kĺby.

Odporúčate nejaký návyk po jedle?

Po jedle klesá pH v ústnej dutine, a vytvárajú sa tak optimálne podmienky pre baktérie spôsobujúce zubný kaz. Ideálne teda je si po každom hlavnom jedle vyčistiť zuby. Ak to nejde, pre neutralizáciu kyselín môžeme využiť už spomínané žuvačky bez cukru alebo sa napiť pohára čistej vody.

Ako naučiť deti, aby si zuby čistili správne?

Najlepšie tým, že si my dospelí osvojíme správne návyky a naučíme sa perfektne čistiť zuby. Byť dobrým príkladom je totiž pre deti to najlepšie. Ďalšou možnosťou je zviditeľnenie povlaku. K tomu sa používajú špeciálne farbivá, ktorá je možné použiť aj doma. V posledných rokoch sa tento postup čím ďalej, tým častejšie používa aj v ordináciách dentálnych hygieničiek, zafarbia sa totiž všetky miesta, ktoré nie sú dobré vyčistená. Zuby sa potom opieskujú veľmi jemným práškom a vďaka tomu môžu na dentálnu hygienu prísť aj deti od troch rokov, pretože je to veľmi účinné a bezbolestné ošetrenie. Rodičia i deti si potom môžu zuby zafarbiť aj doma a sledovať, či už si čistia zuby správne.

Návod, ako správne čistiť zuby

  1. Priložte kefku pod uhlom 45 ° k predným zubom tak, aby sa štetinky dotýkali zubov i ďasien. Je lepšie držať ju v ruke ako ceruzku než v zovretej pästi, nebudete na zuby toľko tlačiť.
  2. Pohybujte kefkou malými, krúživými pohybmi.
  3. Vyčistite vnútornú stranu zadných zubov malými pohybmi dopredu a dozadu.
  4. Vyčistite vnútornú stranu horných predných zubov pohybom kefky hore a dole.
  5. Vyčistite vnútorné stranu dolných predných zubov pohybmi hore a dole.
  6. Pohybujte kefkou na hryzacej strane zubov dopredu a dozadu. Dočistite zuby medzizubnými kefkami, prípadne zubnou niťou.

01 - Modified: 2019-11-22 14:16:44 - Feat.: 0 - Title: Signály, ktoré sa neoplatí ignorovať. Na aké choroby upozorňuje vaša bolesť? 02 - Modified: 2019-07-16 12:38:03 - Feat.: 0 - Title: Slováci sa v starostlivosti o svoje zuby zlepšujú, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2019-03-29 07:32:30 - Feat.: 0 - Title: Biochemik: Niekomu sa zuby nekazia, a nie preto, že neje cukor 04 - Modified: 2019-02-01 09:05:43 - Feat.: 0 - Title: Ochorenie ďasien môže viesť k alzheimerovi, varujú vedci
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: „Hollywoodsky úsmev“ z Turecka nemusí vydržať. Korunky vypadajú a zo zubov zostanú len zbrúsené pahýle 02 - Modified: 2024-01-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Kanye West na sebe vylepšuje, čo sa dá. Nechal si odstrániť zuby, ktoré teraz nahradil titánovou protézou za 850-tisíc 03 - Modified: 2024-01-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Fakty a mýty o zuboch. Lekár radí, ako sa o ne správne starať 04 - Modified: 2023-12-23 20:33:09 - Feat.: - Title: Umývanie zubov znižuje výskyt zápalu pľúc u hospitalizovaných pacientov, na "JISke" sú kratšie 05 - Modified: 2023-12-08 08:38:20 - Feat.: - Title: Názor: Pribúdajú nekompetentní a nekvalifikovaní zubní technici
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 07:12