StoryEditor

Vedci odnaučili mikróby jesť. Je to, ako by zo zvieraťa urobili rastlinu

14.02.2020, 12:03
Autor:
mlamla
Izraelským biológom sa podarilo presvedčiť bežnú baktériu, aby sa naučila úplne novému kúsku: využívať oxid uhličitý z atmosféry. Nový „umelý“ organizmus by mohol poslúžiť napríklad na výrobu liekov.

Nečakanou premenou sa pochválila skupina biológov z izraelského Weizmannovho vedeckého ústavu v Rehovote. Baktérie, ktorá zvyčajne rovnako ako my ľudia žijú z látok vyrobených inými organizmami, úplne odnaučili od bežného jedla. Je to podobné, ako keby zo zvieraťa urobili rastlinu, píše Technet.cz.

Zmenili ju na tvora, ktorý tak žije zo vzduchu. Uhlík, ktorý všetky organizmy potrebujú k budovaniu vlastných tiel, nová umelá baktérie získava zo vzduchu, konkrétne oxidu uhličitého.

V rámci biologických „škatuliek“ sa tento vedci upravený kmeň bežnej pôdnej baktérie Escherichia coli (E. coli) teda presunul do skupiny medzi tzv. autotrofy, teda organizmy, ktoré dokážu priamo využívať anorganické zlúčeniny, teda napríklad žiť z pôdy či z plynov.

Proti tomu heterotrofovia, kam E. coli bežne patrí, vie spracovávať iba látky, ktoré už vznikli vďaka práci nejakého iného života. (Medzi nimi sú ešte tzv. mixotrofovia, ktorí zvládnu oboje, a sú v prírode pomerne hojne.)

DNA týchto baktérií sa darí upravovať oveľa lepši...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 09:33