StoryEditor

Našli sa pozostatky milióny rokov starých korytnačiek. Boli veľké ako auto

21.02.2020, 08:25
Paleontológovia v Južnej Amerike objavili fosílie sladkovodných korytnačiek, ktoré tu žili pred trinástimi až siedmimi miliónmi rokmi.

Plazy tu mohli dorastať do dĺžky až štyroch metrov a vážili vyše jednu tonu. Práve veľkosť týmto korytnačkám poskytovala ochranu pred ďalšími zvieratami, ktoré v mokradiach žili.

Prieskum vedci vykonávali v Kolumbii a Venezuele. Hoci fosílie týchto korytnačiek veľkých ako osobné auto paleontológovia objavili už v 70. rokoch minulého storočia, nový nález dopomôže k lepšiemu porozumeniu tomu, ako tieto zvieratá žili.

Korytnačka dosahovala dĺžky až štyroch metrov a vážila okolo 1,25 tony. Čo do veľkosti ju predbehne len zástupcovia rodu archelon, ktorí mali takmer dvojnásobnú hmotnosť a žili zhruba pred 70 miliónmi rokmi.

„Stupendemys Geographicus boli obrovské a ťažké korytnačky. Ak započítame hlavu, krk, pancier a končatiny, najväčší zástupcovia tohto druhu sa čo do veľkosti a dĺžky vyrovnali bežnému sedanu,“ uviedol vedúci vedeckého tímu, paleontológ Edwin Cadena.

Na snímke fosílie panciera sladkovodnej korytnačky, ktorú vedci objavili v Južnej Amerike. 

Reuters

Aj napriek svojej veľkosti neboli korytnačky iba mäsožravce. „Stravovali sa rozmanito, jedli malé zvieratá - ryby, kajmany, hady aj mäkkýše či vegetáciu, hlavne ovocie a semená,“ dodáva Caden, podľa ktorého stavba tela korytnačky naznačuje, že zvieratá žili prevažne na dne veľkých riek a jazier.

Veľkosť korytnačkám pomáhala ubrániť sa ďalším ohromným plazom, ktorí vo vtedajších mokradiach žili, vrátane jedenásťmetrového kajmana. Jedna z korytnačích fosílií bola dokonca nájdená s päťcentimetrovým zubom zarazeným v pancieri.

Hlboké šrámy na pancieroch si však mohli pri boji o teritórium či samičky navzájom spôsobiť aj korytnačie samce. V prednej časti panciera mali totiž dva veľké špicaté výrastky, ktoré pravdepodobne používali pri boji.

O objave v odbornom časopise Science Advances informovali vedci z univerzity v kolumbijskej Bogote. Fosílie našli v púšti Tatacoa a v okolí mesta Urumaco na severe Venezuely, ktoré je významným paleontologickým náleziskom.

Druh stupendemys Geographicus tu obýval rozsiahle mokrade, ktoré zaberali veľkú časť Kolumbie, Venezuely, Brazílie a Peru v čase, keď ešte neexistovali rieky Amazonka ani Orinoko.

01 - Modified: 2024-03-11 11:01:40 - Feat.: - Title: Pozor na túto exotickú pochúťku. Korytnačie mäso zabilo v obľúbenom dovolenkovom rezorte osem detí 02 - Modified: 2023-06-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Dožívajú sa viac ako sto rokov. Pozri sa, ktoré zvieratá prežili prvú aj druhú svetovú, či žili v dobe kráľa Juraja VI. 03 - Modified: 2022-08-16 06:12:22 - Feat.: - Title: Svetu hrozí ďalší problém. Z dôvodu klimatických zmien sa už roky rodia iba samice korytnačiek 04 - Modified: 2022-07-18 14:39:00 - Feat.: - Title: Obyvatelia japonského ostrova našli desiatky ubodaných korytnačiek
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 02:50