FotoHN
StoryEditor

Ste hladní, je vám zima a máte bolesti hlavy? Liekom môže byť obyčajný spánok

22.02.2020, 18:00
Autor:
ČTKČTK
Čo sa deje s naším telom, keď trpíme nedostatkom spánku?

Možno nezívate, ale veľmi vám chýba spánok. Túžite po teple, ste celí polámaní, trápi vás pocit hladu.

Takéto signály vysiela váš organizmus, keď to s vaším spánkom nie je v poriadku, píše francúzsky denník Le Figaro.

"Počas jedného storočia sa naše noci povážlivo skrátili," zdôrazňuje lekár a expert na problematiku spánku Philippe Beaulieu.

Podľa nedávnej štúdie spí tretina Francúzov menej ako šesť hodín denne. A ak spíme menej, sú naše noci tiež menej osviežujúce.

Dobrý pocit hneď po prebudení 

U niektorých ľudí sa akumuluje spánkový dlh, bez toho aby si to uvedomovali, a preto trpia rôznymi neduhmi. Ako zistíme, či sú naše noci kvalitné?

Podľa Philippa Beaulieua je nevyhnutné hneď po prebudení mať pocit, že sme sa dobre vyspali. "Za normálnych okolností malá ospalosť veľmi rýchlo zmizne, stačí začať niečo robiť, aby sme si to uvedomili," vysvetľuje špecialista.

Ak sa to nestane, noc bola zlá a dôsledky rýchlo pocítime. "V celom tele pozorujeme celkové spomalenie, najmä po psychickej stránke," opisuje chronobiologička Claire Leconteová.

Keď sa nám ťažko vstáva, najlepším liekom na lenivosť je sprcha. "Naše biologické hodiny fungujú tak, že sa centrálna teplota zvyšuje podľa toho, ako sa budíme. Po prebdenej noci sa tento proces rozvíja menej rýchlo, a preto potrebujeme teplú vodu, aby sme sa prebrali," hovorí Leconteová.

Zívanie je príznakom 

Keď máme za sebou niekoľko zlých nocí, telo sa ani fyzicky, ani psychicky neosvieži. Je pol desiatej a vy ešte zívate.

Mozog tak reaguje na nudu, hlad alebo spánok. Ak zívate niekoľkokrát denne, vaše telo reaguje na intenzívnu únavu.

Ťažko sa udržíte cez deň bdelí a môže sa vám stať, že vás prepadne spánok alebo úplne zaspíte, napríklad počas cesty vlakom, na pracovnej schôdzi alebo v kine.

Ku káve si radi dáte tabuľku čokolády. "Narušený spánok vedie k nerovnováhe v sekrécii hormónov, ktoré kontrolujú chuť na jedlo," hovorí Beaulieu.

Na zeleninu a ovocie takú chuť nemáte, ale zvádza vás kombinácia tuku a cukru. "Cukor zlepšuje našu pozornosť," podotýka Leconteová.

Je to jeho jediná výhoda, ale len krátkodobá. Cukor prispieva k vzniku chorôb ako je cukrovka druhého typu. Americké štúdie ukázali, že epidémia obezity v Spojených štátoch pochádza nielen zo zlého stravovania, ale aj z narušenia biologických rytmov.

Problém s nahromadenou únavou 

Napriek tomu, že nepijete alkohol, bolí vás ráno hlava. Nedostatok spánku dráždi nervy a neuróny na úrovni mozgu, a to môže viesť k nepríjemným bolestiam. Claire Leconteová radí dať si desať minút odpočinku v tichu a tme.

Mozog denne spracováva tisíce informácií. S príchodom noci nie je nečinný, skôr naopak: vyberá a triedi aj tú najnepatrnejšiu spomienku.

Nahromadená únava ale tento mechanizmus brzdí. Poruchy spánku majú negatívny vplyv na našu schopnosť koncentrácie. A tak ľahko zabúdame, čo sme práve čítali alebo počuli.

Počas noci sa trávi nielen večera, ale tiež sa spracovávajú emócie. Sny sú bezpečnostnou poistkou, ktorá umožňuje vyčistiť naše podvedomie počas spánku.

Keď zle spíte, toto "trávenie" je silne narušené. "Sebakontrola, pokiaľ ide o naše emócie, závisí na našej dobrej forme. Bez nej je všetko silnejšie, citlivosť rovnako ako agresivita," zdôrazňuje Leconteová.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku 04 - Modified: 2024-04-03 13:20:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. apríl 2024 06:13