pixabay.com
StoryEditor

Najlepšie tipy na dezinfekciu povrchov. Pozrite sa, čo a ako by ste mali čistiť

13.03.2020, 23:00
Autor:
sansan
Okrem častého a dôkladného umývania rúk, je najlepším spôsobom, ako zabrániť šíreniu koronavírusu aj každodenné dezinfikovanie povrchov okolo vás. Tu je niekoľko osvedčených postupov pre ich vyčistenie.

Novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa môžete nakaziť aj vtedy, keď sa dotknete povrchu alebo predmetu, na ktorom sú vírusové častice, a potom sa dotknete úst, nosa alebo očí.

Preto je dobre, povrchy a predmety v domácnosti ale aj na pracovisku, ktorých sa často dotýkate, každý deň správne vyčistiť.

Životnosť vírusu na povrchu - ako je zábradlie schodiska alebo dokonca peniaze - závisí od mnohých faktorov, vrátane okolitej teploty, vlhkosti a typu povrchu.

Na tvrdých povrchoch sa však udrží „asi hodinu až deň“, povedala pre Business Insider Rachel Grahamová, epidemiologička na Univerzite v Severnej Karolíne.

Najnovšia štúdia naznačuje, že vírus môže prežiť až štyri hodiny na medi, až jeden deň na kartóne a až tri dni na plaste a nehrdzavejúcej oceli. 

​Podľa Grahamovej hladké, neporézne povrchy, ako sú kľučky dverí a dosky stolov, všeobecne lepšie prenášajú vírusy. Porézne povrchy, ako peniaze, vlasy a textílie, neumožňujú vírusom prežiť tak dlho, pretože malé medzery alebo diery v nich môžu mikróby zachytiť a zabrániť ich prenosu.

„Mince prenášajú vírus lepšie ako bankovky, nemali by ste sa však toho veľmi obávať,“ uviedla. „Peniaze by sa vo všeobecnosti mali považovať za špinavé, pretože sú. Prechádza nimi príliš veľa rúk, aby to tak nebolo.“

Ktoré povrchy sú priorita

„Kľučky, povrchy a predmety, ktoré bežne používate, dezinfikujte častejšie prípravkami s obsahom chlóru alebo alkoholu,“ odporúča slovenským občanom Úrad verejného zdravotníctva.

Odborníci pri čistení domácnosti odporúčajú uprednostniť predovšetkým „dotykové“ oblasti, čo sú okrem kľučiek aj stoly, diaľkové ovládače, vypínače, stoly, klávesnice, toalety, umývadlá a mobilné telefóny. 

Pri čistení a následnej dezinfekcii nezabúdajte na rukavice a uistite sa, že miestnosť je dobre vetraná. Tie jednorazové po každom vyčistení vyhoďte. Ak používate opakovane použiteľné rukavice, nepoužívajte ich na iné účely a ruky si po ich zložení ihneď umyte. Prevráťte ich naruby, snažte sa, aby sa ich vonkajšia časť nedotkla pokožky.

Pred dezinfekciou pomocou chemikálii na ničenie choroboplodných zárodkov treba povrchy najprv vyčistiť mydlom a vodou. „Drhnite, ako by ste mali na povrchu niečo lepkavé,“ hovorí Richard Sachleben, organický chemik a člen Americkej chemickej spoločnosti. 

Na dezinfekciu povrchov je vhodný roztok s vyše 60 až 70 percentným obsahom alkoholu vo forme spreja alebo prostriedok na báze chlórnanu sodného (napríklad Savo). Nepoužívajte výrobky s uplynutou dobou spotreby a riaďte sa pri ich používaní pokynmi na obale.

Autori štúdie z Journal of Hospital Infection poznamenali, že ľudské koronavírusy by mohli byť „účinne inaktivované“ na povrchoch v priebehu jednej minúty, ak by boli vyčistené roztokmi obsahujúcimi 62 až 71 percent etanolu, 0,5 percenta peroxidu vodíka alebo 0,1 percenta chlórnanu sodného. „Podobný účinok očakávame aj voči SARS-CoV-2,“ dodali. 

Dezinfekcia na ruky nie je na povrchy ideálna 

Grahamová povedala, že tieto dezinfekčné prostriedky môžu dokonca fungovať do 15 sekúnd. Najlepšie je sa však riadiť informáciami na obale výrobku, čo zvyčajne znamená nechať ho tam niekoľko minút. 

Grahamová uviedla, že pri dezinfekcii povrchu je dôležité, aby sa potenciálna infekčná dávka vírusu dostala pod úroveň, ktorá spôsobí ochorenie.

„Väčšina komerčných výrobkov označených ako dezinfekčné prostriedky uvádzajú mieru usmrtenia 99,9 percenta, to určite znižuje dávku pod hranicu, ktorá by ľudí nakazila.

Dezinfekčné prostriedky určené na ruky na báze alkoholu však nie sú ideálne na dezinfekciu tvrdých povrchov, pretože obsah alkoholu v nich nie je dostatočne vysoký. „Účelom dezinfekčného prostriedku na ruky je znížiť množstvo infekcie na rukách,“ uviedla. 

Takto vyčistíte elektroniku

Telefóny a tablety sú povrchy s vysokým dotykom, takže ich budete chcieť vyčistiť. Grahamová odporúča mobil vydezinfikovať, najmä ak s ním idete do kúpeľne.

Mali by ste sa vyhýbať používaniu alkoholu, dezinfekčných prostriedkov alebo podobných sprejov, čiastočne preto, že ich použitie môže poškodiť ochranný povlak na obrazovke telefónu.

Namiesto toho vypnite zariadenie, mierne navlhčte handričku z mikrovlákna mydlom a vodou a vyčistite obrazovku. 

Perte na najvyššej možnej teplote

Špinavú bielizeň nie je vhodné pretrepať, pretože to môže šíriť vírusy vzduchom. Na práčke nastavte čo možno najvyššiu možnú teplotu, v ktorej sa dá daný materiál prať a potom ju nechajte úplne uschnúť.

Zvážte aj vyčistenie koša na bielizeň, pretože tento povrch môže tiež zhromažďovať baktérie a vírusy.

Snažte sa nedotýkať tváre 

Grahamová zdôraznila aj dôležitosť umývania rúk a nedotýkania sa tváre. To sú najlepšie spôsoby, ako minimalizovať šancu na zachytenie koronavírusu z povrchov.

V nedávnej štúdii sa dospelo k záveru, že ak by sa človek len päť sekúnd dotýkal povrchu, na ktorom žije vírus chrípky A, 32 percent vírusu žijúceho na tomto povrchu by sa mu mohlo preniesť na ruky.

„Ak sa chystáte jesť, líčiť sa, hrať sa s dieťaťom atď., umyte si ruky,“ povedala. Navrhla tiež umyť si vlasy, ak sa na nich kýchne, aj keď vírus na nich dlho nevydrží. 

01 - Modified: 2020-03-13 11:25:18 - Feat.: 0 - Title: Telefón ako potenciálny prenášač. Epidemiológ o tom, kedy sa môžete nakaziť 02 - Modified: 2020-03-14 16:34:52 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus na Slovensku: Hlásia dva nové prípady, počet nakazených stúpol na 32 03 - Modified: 2020-03-13 09:11:42 - Feat.: 0 - Title: Ako zabíja koronavírus. Obsadí pľúca, organizmus sa rozpadá ako domino 04 - Modified: 2020-03-12 17:03:42 - Feat.: 0 - Title: Vedci odhalili, na ktorých povrchoch vydrží koronavírus až 3 dni 05 - Modified: 2020-03-12 15:01:55 - Feat.: 0 - Title: Spomalí teplé počasie koronavírus? Toto si myslia odborníci 06 - Modified: 2020-03-12 11:28:20 - Feat.: 0 - Title: Až na vyše štyri metre. Vírusom sa dá nakaziť aj na väčšiu vzdialenosť, tvrdí štúdia
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 04:47