Reuters
StoryEditor

Ste zdraví alebo ste prišli do kontaktu s infekciou? Manuál, ako sa máte správať

V návode infektológov nájdete to, ako sa má v období epidémie chrániť človek, ktorý je zatiaľ zdravý, či ako má postupovať človek, ktorý má prejavy akejkoľvek respiračnej infekcie.

Dvaja poprední českí infektológovia spísali pre verejnosť manuál ku koronavírusu. „Radi by sme uviedli niekoľko vecí na pravú mieru. Verejnosť by mala poznať všetky informácie o vírusu, s ktorým teraz bojuje. Spolu s kolegom Jiřím Benešom sme preto spísali materiál, ktorý všetko objasňuje,“ povedal profesor Ladislav Machala s tým, že text je voľne k dispozícii, je možné citovať a voľne ho preberať.

My sme z celého textu, ktorý je uverejnený na servere Lidovky.cz vybrali časti o tom, ako by sme mali chrániť seba aj ostatných v rôznych situáciách.

Ako sa má v čase epidémie chrániť človek, ktorý je doteraz zdravý

  • Vyvarovať sa kontaktov s ľuďmi, ktorí majú prejavy infekcie dýchacích ciest, najmä ak ide o situácie, kedy dochádza k vzniku infekčného aerosólu. Riziko prenosu infekcie je väčšie pri dlhotrvajúcom kontakte a vtedy, ak k expozícii došlo v uzavretom priestore. 
  • Pre priamu osobnú ochranu pred infekciou aerosólom je možné použiť rúško; k tomu je vhodné súčasne nosiť okuliare ako ochranu očí. Ochrana je tým lepšia, čím lepšie rúško na tvár dolieha.
  • Ochranou proti prenosu kontaktom je čo najvyššia hygiena rúk. Odporúča sa umývať si ruky dôkladne mydlom vždy po príchode domov. Je nevyhnutné vyvarovať sa v maximálnej možnej miere dotýkaniu sa predmetov, ktorých sa nedávno dotýkalo mnoho iných ľudí (držadlá, tlačidlá, kľučky).
  • Pri častejšom pobyte vo verejných priestoroch sa odporúča používať dezinfekčný prostriedok na ruky v spreji, eventuálne používať rukavice. Osobitnú pozornosť v tomto ohľade treba venovať malým deťom, ktoré by v dopravných prostriedkoch mali mať rukavice. V obchodoch pozor na voľne vyložené potraviny, ktoré sa bez ďalšej úpravy konzumujú (žemle a rožky v kontajneroch). K plateniu je lepšie používať karty a nezabúdať na hygienu rúk i po zadaní PIN.
  • Po dotyku predmetov, ktoré mohli byť kontaminované, si človek nemá siahať na tvár, predovšetkým do okolia očí, nosa a úst skôr, než si dôkladne očistí ruky.
  • Miestnosti, v ktorých sa ľudia zdržujú dlhší čas, je vhodné často vetrať.

Ako príklad z bežného života je možné uviesť, ako by malo vyzerať cestovanie taxíkom: Ohľaduplný taxikár auto po každom zákazníkovi vyvetrá. Sám nosí rúško, pretože nevie, kto si k nemu prisadne. Každý nový cestujúci nastúpi v rúšku, pretože si nemôže byť istý, kto sa v taxíku viezol v poslednej dobe. Po opustení taxíka si cestujúci pri najbližšej príležitosti umyje alebo vydezinfikuje ruky, pretože sa v aute dotýkal sedadla, kľučky alebo iných predmetov.

Čo má robiť človek v karanténe, ktorý bol v kontakte s infekciou a pritom je subjektívne zdravý

  • Človek v karanténe sa nesmie stýkať s inými ľuďmi, najmä nie s tými, ktorým by hrozil ťažší priebeh infekcie (seniori, osoby s poruchou imunity). Ak musí vyjsť z domu, napr. na nevyhnutný nákup, mal by mať rúško. (Je potrebné dodať, že nosenie rúška je dôležité hlavne ako optický signál pre okolie. Kým je človek zdravý a z dýchacích ciest neodchádzajú žiadne sekréty, je riziko prenosu nákazy vzdušnou cestou minimálne.)
  • Človek v karanténe smie sám chodiť do prírody, venčiť psa a pod., ak tomu nebránia nejaké špeciálne ustanovenia alebo obmedzenia.
  • Nemá cenu v tejto fáze usilovať o vyšetrenie na prítomnosť koronavírusu. Prípadný pozitívny výsledok len potvrdí, že človek má v sebe infekciu; kým je však subjektívne zdravý, je jeho režim rovnaký ako v karanténe, nič sa nemení. Ak bude výsledok testu negatívny, znamená to, že v danej chvíli človek vírus nevylučuje; avšak inkubačná doba beží a už nasledujúci deň môže choroba prepuknúť. Negatívny výsledok testu teda nemožno považovať za akési vystavenie bezinfekčnosti; jeho platnosť nie je väčšia ako 24 hodín.

Ako má postupovať človek, ktorý má prejavy akékoľvek respiračnej infekcie

  • V čase epidémie by sa každý takýto človek mal správať tak, ako keby mal infekciu koronavírusu už preukázanú. Predovšetkým teda zostať doma a nešíriť infekciu medzi ostatných ľudí.
  • Ak má človek príznaky koronavírusu (horúčka, kašeľ, dýchavičnosť), podľa súčasných nariadení má kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára alebo operačné stredisko výlučne telefonicky. Tí rozhodnú ďalšom postupe. Kvôli možnému šíreniu nákazy nemá ísť k lekárovi alebo do nemocnice osobne. V prípade akýchkoľvek otázok môžu ľudia na Slovensku kontaktovať odborníkov Úradu verejného zdravotníctva a regionálnych úradov verejného zdravotníctva na nepretržite fungujúcich telefónnych linkách.
  • Základné hygienické opatrenia k zábrane šíreniu infekcie sú všeobecne známe:
    Kašlať a kýchať do vreckovky na jedno použitie alebo lakťovej jamky, nie do dlane. Na smrkanie používať len papierové vreckovky, ktoré sa hneď po použití vyhadzujú do odpadkových nádob alebo do igelitového vrecka; rozhodne by sa nemali vracať späť do vreciek alebo do kabeliek. Umývať alebo dezinfikovať si ruky po smrkaní alebo inej manipulácii so sekrétmi z dýchacích ciest.
  • Ak je z nejakého dôvodu potrebné vyjsť z domu medzi ostatných ľudí, potom jedine s nasadeným rúškom alebo maskou. Je najmä nutné zabrániť priamemu i nepriamemu kontaktu so seniormi a oslabenými osobami.
  • Pretože proti koronavírusom zatiaľ nie je k dispozícii žiadna účinná špecifická liečba, odporúča sa aspoň podporovať stav imunitného systému, tj. dostatočne spať, zdravo sa stravovať, užívať vitamín C a podobne. Treba ešte dodať, že antivirotiká určené na liečbu chrípky (oseltamivir, prípravok Tamiflu) sú voči koronavírusom úplne neúčinné.
  • Lekársku pohotovostnú službu má zmysel volať pri podozrení na komplikácie infekcie, predovšetkým vtedy, ak človek pociťuje narastajúcu dýchavičnosť. V takom prípade je zvyčajne potrebná hospitalizácia.

01 - Modified: 2020-03-18 17:41:56 - Feat.: 0 - Title: Lekárka radí: Umyté ruky si osušte a namažte. Krém nikomu nepožičiavajte 02 - Modified: 2020-03-16 12:18:30 - Feat.: 0 - Title: Ako si ušiť rúško? Pozrite sa na návod krok za krokom 03 - Modified: 2020-03-15 09:11:42 - Feat.: 0 - Title: Neviete v drogérii zohnať dezinfekčný prípravok? Tu je recept, ako si ho vyrobíte sami 04 - Modified: 2020-03-14 08:44:10 - Feat.: 0 - Title: Najlepšie tipy na dezinfekciu povrchov. Pozrite sa, čo a ako by ste mali čistiť
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 16:18