TASR/AP
StoryEditor

Trik, ako predĺžite životnosť rúška. A ako ho nosiť, aby vám neuškodilo?

22.03.2020, 23:00
Začala platiť povinnosť zahrnúť do svojho outfitu novú položku zakrývajúcu nos i ústa. Riešení je hneď niekoľko - od klasických nemocničných rúšok, cez tie ušité doma až po respirátory. Je ale nutné vedieť, ako sa o ne starať a ako presne ich používať.

Formou otázok a odpovedí server Lidovky.cz priniesol cenné rady, ktoré vznikli na základe rozhovoru s riaditeľom českého Štátneho zdravotného ústavu Pavlom Březovským.

Musí rúško úplne priliehať k tvári?

Rúško úplne priliehajúce k tvári je lepší variant, ale nie úplne nutný. Máloktoré klasické rúško prilieha na tvár úplne. Jeho hlavnou funkciou je zachytávať kvapôčkovú infekciu.

Kedy rúško funguje?

Kým je suché. Rúško používaním prirodzene navlhne od dychu, tým ale stráca svoju funkčnosť a je potrebné ho usušiť a sterilizovať, alebo v prípade jednorazových rúšok vymeniť.

Ako predĺžiť životnosť či účinnosť rúška?

Predovšetkým u rúšok domácej výroby možno použiť jednoduchý trik. Aby rúško dychom nevlhlo a neprichádzalo tak o svoju funkčnosť, môžete medzi ústa a rúško vložiť papierovú vreckovku alebo párkrát preložený toaletný papier. Takýto provizórny filter zadrží vlhkosť z dychu a rúško tak bude svoju funkciu plniť dlhšie. Stačí potom meniť improvizované filtre a s balením vreckoviek si tak vystačíte na celý deň.

Možno domáce rúško dezinfikovať alebo sterilizovať?

Áno. Bežné návody ako pranie (ideálne aspoň na 60 ° C) a žehlenie fungujú. O niečo ľahšie je "premáchať" rúško vo vode so saponátom alebo mydlom. Vírus je chránený tukovým obalom, bez ktorého neprežije. Práve saponáty a mydlá tento tukový obal rozpúšťajú. Dodatočné vyžehlenie s pomocou parného nárazu je ideálne dokončenie procesu. Vyváranie je veľmi zdieľaná rada, ktorá síce funguje, ale rozhodne nie je nevyhnutná.

Ako nakladať s podomácky vyrobeným rúškom?

Návodov na výrobu domáceho rúška už koluje po internete veľa. Stále platí základný parameter - musí zakrývať ústa a nos. Pred jeho nasadením si dôkladne umyte ruky, to isté urobte po jej zložení. Chápte ho ako súčasť tváre, ktorého by ste sa podľa hygienikov nemali ideálne vôbec dotýkať. Preto s rúškom manipulujte skrze gumičky či šnúrky, ktoré vám ho pridržujú na hlave.

Ako je to s respirátormi?

U respirátorov sa neodporúča ľudová tvorivosť. Najlepším riešením je rešpektovať životnosť filtrov uvedenú výrobcom. Respirátor, ktorý bol používaný 24 hodín a nebol vydezinfikovaný, spravidla úplne stráca svoju funkciu. Domáca sterilizácia v prípade respirátorov nie je účinným riešením. Je možná iba v podmienkach veľkovýrobcov, pretože sa k nej používa vysoko jedovatý plyn.

Musím mať rúško vždy, keď opustím byt?

Pokiaľ po ceste z bytu stretávate ďalších ľudí, určite je vhodné rúško mať. Na druhú stranu, ak sa dostanete počas vychádzky či prebehnutí do parkov či prírody všeobecne, kde sa nenachádzajú ďalší ľudia, je nosenie rúška prakticky zbytočné.

Som s rúškom pred koronavírusom chránený?

Len čiastočne. Hlavný účel nosenia rúška spočíva v tom, aby sme v prípade, že sme infekční, bez toho aby sme to vedeli, nenakazili ostatných. Úplne zásadné je aj v dňoch, kedy sa rúškom chránime, dodržiavať hygienické postupy odporúčané odborníkmi - starostlivé umývanie rúk, obmedzenie kontaktu s ľuďmi a ďalšie.

Možno nejakým spôsobom obnoviť funkčnosť jednorazového rúška?
Nie. Ako už napovedá názov, rúško je vyrobené na jedno použitie a po jeho zvlhnutí (zvyčajne rádovo niekoľko hodín) je nutné ho okamžite vyhodiť.

01 - Modified: 2020-03-20 09:47:44 - Feat.: 0 - Title: Pozrite si vo videonávode, ako správne nosiť rúško 02 - Modified: 2020-03-16 12:18:30 - Feat.: 0 - Title: Ako si ušiť rúško? Pozrite sa na návod krok za krokom 03 - Modified: 2020-03-17 15:14:47 - Feat.: 0 - Title: Rúška môžete používať aj opakovane, hovorí Kalavská. Musíte však dodržiavať určité zásady 04 - Modified: 2020-03-17 10:20:45 - Feat.: 0 - Title: Treba používať ochranné rúško aj v aute, alebo sme v kabíne v bezpečí?
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 02:46