pixabay.com
StoryEditor

Vírus môže zabíjať aj opice, gorilám či orangutanom hrozí vyhynutie

29.03.2020, 12:31
Autor:
dttdtt
Koronavírus podľa odborníkov predstavuje ohrozenie aj pre ľudoopov. Choroba COVID-19 by mohla vyhladiť populácie šimpanzov, orangutanov či goríl. Naši najbližší žijúci príbuzní, ktorí zdieľajú asi 98 percent ľudskej DNA, sú na ľudské respiračné ochorenia náchylní. Aj patogény vyvolávajúce u ľudí mierne príznaky boli v minulosti pre ľudoopy smrteľné.

Naši najbližší žijúci príbuzní, ktorí zdieľajú asi 98 percent ľudskej DNA, sú na ľudské respiračné ochorenia náchylní. Aj patogény vyvolávajúce u ľudí mierne príznaky boli v minulosti pre ľudoopy smrteľné, informuje iDNES.cz.

Hoci sa chorobou COVID-19 zatiaľ žiadny ľudoop nenakazil, už teraz im hrozí vyhynutie v dôsledku ničenia lesov a pytliactva. Podľa vedcov je preto vhodné zvážiť uzavretie národných parkov, rezervácií a zoologických záhrad.

Svoje dvere pre turistov i vedcov z celého sveta už uzavreli národné parky v Rwande a Kongu. Toto rozhodnutie nebolo vôbec jednoduché, pretože bez ľudskej prítomnosti stúpa riziko pytliactva.

„Pandémia koronavírusu je kritickou situáciou pre človeka. Je to tiež potenciálne nebezpečná situácia pre opice. Kvôli riziku vyhynutia je pre nich v stávke naozaj veľa,“ uviedol prírodovedec Thomas Gillespie z Emory University v USA v liste dvadsiatich piatich odborníkov zverejnenom v časopise Nature.

Mladší ľudia, ktorí sú koronavírusom menej ohrození, sú podľa Gillespieho práve tými, ktorí s väčšou pravdepodobnosťou v najbližších mesiacoch vyrazia do národných parkov Ázie a Afriky, aby videli ľudoopov v prírode.

„Bolo by veľmi ťažké monitorovať, či nemajú COVID-19, pretože nemusia mať zjavné príznaky,“ uviedol Gillespie.

V roku 2008 vedci odhalili prvý priamy dôkaz o prenose vírusu z človeka na divoké primáty. Od tej doby už podľa denníka The Guardian spôsobili ľudské respiračné vírusy niekoľkokrát prepuknutie smrtiacej nákazy medzi zvieratami zvyknutými na ľudskú prítomnosť.

V roku 2016 vedci informovali o prenose ľudského koronavírusu na divoké šimpanzy v národnom parku Taï v Pobreží Slonoviny. Gillespie spolupracoval o rok neskôr na štúdii, podľa ktorej je šesťdesiat percent z viac ako päťsto druhov primátov na celom svete ohrozených vyhynutím.

Gorilám sa v posledných rokoch darí, vírus to môže zhatiť

Jediným ľudoopom, ktorého počet v posledných rokoch pomaly narastá, je gorila horská. Približne tisíc jedincov tohto druhu v súčasnosti žije v Demokratickej republike Kongo a v Ugande. Zo skupiny kriticky ohrozených ju preto vedci presunuli do ohrozených.

„Nedávny nárast by sa však mohol rýchlo prepadnúť, ak by došlo k rozšíreniu koronavírusu medzi primátmi. Ochrana je v tejto kritickej dobe kľúčová,“ uviedla Cath Lawsonová zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

Krok k ochrane ľudoopov podniklo už tiež Rehabilitačné centrum Sepilok na malajskom Borneu, ktoré sa stará o orangutanov. „Táto choroba by mohla byť pre už teraz kriticky ohrozeného orangutana fatálna. Je to riziko, ktoré si nemôžeme dovoliť podstúpiť,“ povedala Susan Shewardová z organizácie Orangutan Appeal.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 02 - Modified: 2024-04-04 07:56:41 - Feat.: - Title: Obľúbená vegánska alternatíva má problém. Pri výrobe kokosového mlieka majú dodávatelia týrať zvieratá 03 - Modified: 2024-03-29 10:03:33 - Feat.: - Title: Ostrov ovládajú tisíce makakov z laboratória. Ako to vyzerá na ostrove, kde je ľuďom vstup zakázaný? 04 - Modified: 2024-02-29 12:01:56 - Feat.: - Title: Vedci možno našli vysvetlenie, prečo ľudia začali chodiť vzpriamene 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 23:15