TASR – Milan Kapusta
StoryEditor

Otázky a odpovede: Ako prebieha nákaza u detí a čo by mali robiť rodičia

04.04.2020, 14:18
Medzi najohrozenejšiu skupinu novým typom koronavírusu patria seniori a chorí ľudia. Vedci sa zaoberajú tým, ako to vyzerá aj v ďalších vekových skupinách. Deti sa podľa doterajších štúdií zdajú byť pred nákazou odolnejšie.

Web okoronaviru.cz spracoval informácie z najzásadnejších štúdií a odpovedá na najčastejšie otázky rodičov. Uverejnil to server iDNES.cz.

Po niekoľkých týždňoch od rozšírenia vírusového ochorenia COVID-19 do celého sveta, sa objavujú výsledky prvých vedeckých štúdií zaoberajúcich sa významom tejto choroby v jednotlivých vekových skupinách.

To, že je priebeh ochorenia COVID-19 závažnejší u starších ľudí, sa vie už od začiatku vypuknutia súčasnej pandémie. Veľmi časté sú však otázky rodičov na priebeh ochorenia COVID-19 u detí. V článku sú odpovede na najčastejšie z nich.

Môžu sa deti nakaziť ochorením COVID-19?

Ako popisujú aktuálne štúdie z Číny, kde epidémia COVID-19 v decembri začala, vírus SARS-CoV-2 môže postihnúť jedincov všetkých vekových kategórií vrátane detí. Všeobecne sú však deti k nákaze menej náchylnejšie ako dospelí.

Z celkového počtu nakazených tvoria deti mladšie desať rokov asi jedno percento. Najmladším pacientom bol novorodenec, u ktorého bola infekcia dokázaná 36 hodín po pôrode.

Je riziko ochorenia infekcií COVID-19 u detí rovnaké ako u dospelých?

Keďže sa ochorenie COVID-19 šíri z človeka na človeka, je riziko nákazy u detí všetkých vekových kategórií porovnateľné s rizikom u dospelých. Celkovo sú však deti touto nákazou postihnuté menej ako starší jedinci.

Menšie percento nakazených detí oproti dospelým pravdepodobne súvisí s ich nižšou expozíciou ochorenia. Veľmi malé deti sú zvyčajne doma s rodinou, majú tak menšiu pravdepodobnosť stretnúť sa s niekým nakazeným. 

U detí školského veku je riziko vyššie, avšak vzhľadom k súčasnej karanténe sú taktiež doma a ich kontakt s okolím je minimálny. Najčastejšie sa deti nakazia od infikovaných príslušníkov rodiny, ktorí môžu mať aj bezpríznakový priebeh ochorenia.

Aký má ochorenie COVID-19 u detí priebeh? Líši sa od dospelých?

Prevažná väčšina sledovaných prípadov ochorenia COVID-19 u detí prebiehala mierne a bez komplikácií. U časti detí bol dokonca detekovaný vírus SARS-CoV-2, bez toho, aby u nich vyvolal akékoľvek príznaky infekcie. Išlo teda o "asymptomatický priebeh".

Pomerne častým príznakom nákazy COVID-19 u detí je podobne ako u dospelých horúčka, kašeľ a začervenanie v krku. Zaznamenané boli tiež nádcha, vracanie alebo hnačka.

Môže mať ochorenie COVID-19 u detí aj závažný priebeh? Ktoré deti sú najohrozenejšie?

Závažný priebeh ochorenia s potrebou intenzívnej starostlivosti je u detí vzácny. Dochádza k nemu skôr u detí, ktoré trpia chronickým ochorením alebo majú nejaké iné zdravotné komplikácie. Pravdepodobnosť závažnejšieho priebehu taktiež mierne rastie s nižším vekom nakazeného dieťaťa.

Podľa čínskej štúdie bol u detí mladších ako jeden rok sledovaný ťažší priebeh o niečo častejšie ako u starších detí. Úmrtia detí sú úplne ojedinelé a väčšinou súvisia s ďalším pridruženým ochorením nakazeného dieťaťa.

Sú nákazou COVID-19 postihnutí častejšie chlapci alebo dievčatá?

Významný rozdiel vo výskyte ochorení COVID-19 u dievčat a chlapcov zaznamenaný nebol.

Ako môžem svoje dieťa pred nákazou najlepšie chrániť?

Najvhodnejším spôsobom, ako svoje dieťa pred ochorením COVID-19 chrániť, je dodržiavať opatrenia nariadené vládou a správať sa podľa odporúčaných zásad prevencie. Deťom treba dôležitosť týchto činností vysvetliť tak, aby ich pochopili, ale zároveň aby ​​nedostali zbytočne strach. Rodičia ich môžu povzbudzovať, napríklad formou hry, a mali by tiež na dodržiavanie zásad priebežne dohliadať.

Nevyhnutné je:

  • Všetky opatrenia by mali dodržiavať dôkladne všetci členovia rodiny
  • Kedykoľvek to je možné, dôkladne si umývajte ruky mydlom, prípadne používajte dezinfekciu na ruky
  • Kašlite či kýchajte do rukáva na predlaktí, nie do dlane
  • Používajte jednorazové vreckovky, ktoré po prvom užití ihneď vyhoďte
  • Von nevychádzajte bez rúška a rúško tiež správne používajte
  • Vyhýbajte sa chorým ľuďom (hlavne tým, ktorí kašlú či kýchajú) a vôbec minimalizujte kontakt s cudzími ľuďmi, ideálne vôbec nechoďte s deťmi do mesta či do obchodu
  • Doma pravidelne upratujte, vysávajte a dezinfikujte povrchy (najmä kľučky, vypínače, diaľkové ovládače, toaletu, umývadlo a stoly) 
  • Pravidelne perte bielizeň, ideálne na vyšších teplotách, pokiaľ to je možné. Vhodné je vyprať aj plyšové hračky
  • Dôkladne vetrajte
  • Posilňujte svoju imunitu zdravou stravou a pravidelným pohybom. Pre deti najlepšie formou hry
  • Buďte deťom v zodpovednom správaní sami príkladom

Ako pripraviť domácnosť a rodinu v prípade, že niektorý z členov rodiny ochorie?

Keďže prevažná väčšina ochorení COVID-19 prebieha mierne, lieči sa väčšina nakazených v domácom prostredí. V takom prípade je úplne nevyhnutné dodržiavať nasledujúce pravidlá, aby sa zamedzilo ochorenie ďalších členov rodiny:

  • Nakazení sa izolujú od ostatných vo vašej domácnosti, ideálne vo vetrateľnej miestnosti s oknom
  • Domov si až na najnutnejšie výnimky nepozývajte návštevy
  • Nakazení musia pri prípadnom pobyte v rovnakej miestnosti s ostatnými členmi rodiny nosiť rúško
  • Ak používate kúpeľňu a záchod spoločne, mal by nakazený jedinec zariadenie používať ako posledný a následne ho riadne upratať. Mal by tiež používať vlastné uteráky
  • Všetci členovia rodiny by si mali kryť ústa pri kašli a kýchaní jednorazovou vreckovkou, ktorú následne vyhodí do plastového vreca. Potom je potrebné si umyť dôkladne ruky mydlom
  • Nakazený by sa mal vyhnúť zdieľaniu domácich potrieb (poháre, šálky, kuchynské náčinie, uteráky, posteľná bielizeň alebo iné predmety) s ostatnými členmi domácnosti. Po použití týchto predmetov niekým nakazeným je potrebné predmety riadne umyť mydlom či jarou a vodou. Na umývanie riadu a príborov možno použiť umývačku riadu.
  • Použitú bielizeň od nakazeného možno prať s bielizňou ostatných členov domácnosti, ideálne na čo najvyššej možnej teplote. Po manipulácii so špinavou bielizňou je potrebné si umyť ruky.
  • Všetok odpad (vrátane rúšok a vreckoviek) od nakazených v izolácii, by mal byť uložený v plastovom vreci na odpadky a po naplnení pevne zaviazaný. Plastové vrece by potom mal byť vložený do druhého vreca a zaviazaný. Až potom môže vrece prísť do kontajnera na odpad.
  • Ak sa zhorší zdravotný stav nakazeného či iného člena domácnosti, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Ak sa nejedná vyslovene o núdzovú situáciu, stačí telefonicky zavolať svojmu praktickému lekárovi či do nemocnice.
  • Pokiaľ sa jedná o stav núdze s potrebou zavolať sanitku, je potrebné okamžite informovať volajúceho alebo operátora, že sa jedná o nakazeného či jedinca, ktorý s nakazeným žije v jednej domácnosti.

Ako sa doma s deťmi vyhnúť panike a stresu?

Oblasť mentálneho zdravia je najmä v prípade karantény kľúčová. Rodičia by ju preto nemali podceniť ako pri sebe, tak aj u svojich detí. Veľmi dôležité je najmä vyhnúť sa panike a stresu:

  • Deti ukľudňujte a celú situáciu im vysvetľujte
  • Udržujte pocit bezpečia, pokoja a pohody v rodine
  • Pravidelne spolu komunikujte
  • Vhodné je vytvoriť "akčný plán" pre domácnosť, ktorý zamedzí nude
  • Užitočné je tiež zavedenie denného režimu. Môžete napríklad vymedziť čas na prácu, učenie či odpočinok.
  • Na zabezpečenie úloh pre deti je potrebné byť v kontakte so školou. Pri učení sa s deťmi buďte trpezliví

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-04-03 09:25:00 - Feat.: 0 - Title: Ako nás zmení kríza? Psychológ aj o tom, čo ho na Slovákoch prekvapilo 02 - Modified: 2020-03-31 11:27:26 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus a tehotenstvo. Čo zatiaľ vieme o dopadoch na plod a dieťa 03 - Modified: 2020-03-24 17:06:08 - Feat.: 0 - Title: Veľký manuál k rúškam. Naučte sa ich nosiť a doprajte im správnu starostlivosť 04 - Modified: 2020-03-21 13:51:35 - Feat.: 0 - Title: Trik, ako predĺžite životnosť rúška. A ako ho nosiť, aby vám neuškodilo? 05 - Modified: 2020-03-20 09:47:44 - Feat.: 0 - Title: Pozrite si vo videonávode, ako správne nosiť rúško 06 - Modified: 2020-03-14 08:44:10 - Feat.: 0 - Title: Najlepšie tipy na dezinfekciu povrchov. Pozrite sa, čo a ako by ste mali čistiť
01 - Modified: 2024-04-19 11:58:00 - Feat.: - Title: Klára Issová je single takmer 20 rokov: „Vycvičila som sa samote.“ Prečo si myslí, že vzťah nevydrží? 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 04 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 15:36