Reuters
StoryEditor

Pozrite sa, ako vyzerajú príznaky koronavírusu deň po dni

12.04.2020, 00:00
Autor:
sansan
Po infikovaní sa novým koronavírusom sa môže prvý príznak objaviť za dva alebo až 14 dní. Symptómy sa líšia v závislosti od toho, do ktorej kategórie pacienti spadajú.

Podľa spoločnej misie Svetovej zdravotníckej organizácie a Číny bolo k 20. februáru 80 percent laboratórne potvrdených prípadov miernych až stredne závažných, 14 percent bolo závažných a 6 percent bolo kritických. 

Aby bolo jasné, mierny prípad Covidu-19 nie je ako mierne prechladnutie. Príznaky budú stále dosť závažné. Príznaky pri ktorých nepotrebujete kyslík, vás zaradia do tejto kategórie. Závažné prípady vyžadujú doplnkový kyslík a kritické prípady sú definované zlyhaním dýchacích ciest alebo viacerých orgánov.

Horúčka sa objavuje skoro

Symptómy, liečba a časové rozvrhnutie choroby sa líši v závislosti od toho, do ktorej kategórie pacienti spadajú. Business Insider sa teda pozrel na to, ako vyzerá priebeh ochorenia Covid-19 deň po dni pre každú úroveň závažnosti.

Po infikovaní sa novým koronavírusom sa prvý príznak môže objaviť už za dva dni ale aj za 14 dní. Ten by sa mohol prejavovať ako nachladnutie alebo bežná chrípka. U mnohých pacientov sa horúčky objavia skoro. Spoločná misia Svetovej zdravotníckej organizácie a Číny zaznamenala, že asi 88 percent ľudí, ktorí mali Covid-19, malo horúčku.

Existujú však aj prípady, ktoré viedli k gastrointestinálnym symptómom. Hnačka, nevoľnosť, zvracanie a/alebo bolesti brucha sa môžu objaviť pár dní pred respiračnými príznakmi. Toto však nie je pravidlom, pretože Covid-19 je ochorenie dýchacích ciest. 

V prvých dňoch infekcie vírus napadne pľúcne bunky. Zápal spôsobuje poškodenie a poškodenie spôsobuje viac zápalu a tento cyklus môže pokračovať, až kým nezostane žiadne zdravé tkanivo. Zápal môže vysvetliť, prečo je suchý kašeľ jedným z najbežnejších symptómov. To isté platí pre dýchavičnosť a tvorbu hlienu.

Problémy s dýchaním do piatich dní

Ďalšie príznaky, ktoré sa môžu objaviť v tom čase, sú únava, bolesti v krku, bolesti hlavy, bolesti kĺbov alebo svalov, zimnica a výtok z nosa. Do piateho dňa môžu pacienti s inými ochoreniami zistiť, že majú problémy s dýchaním, a zvyčajne trvá asi sedem dní, kým človek skončí v nemocnici.

​Mierne prípady sa však do tejto doby zvyčajne dajú do poriadku. Ale u tých, ktorí majú stredne závažné až kritické prípady, sa vyvinie zápal pľúc. Čas zotavenia u týchto pacientov môže byť od niekoľkých dní do týždňov. V niektorých závažných a kritických prípadoch však môžu príznaky prepuknúť v syndróm akútnej respiračnej tiesne.

Pri tomto často fatálnom ochorení sa v pľúcach nahromadí tekutina. V kritických prípadoch to môže viesť k zlyhaniu dýchania a pacienti väčšinou smerujú na JISku. Liečba zahŕňa doplnkový kyslík a mechanický ventilátor. Cieľom je získať viac kyslíka do krvného obehu, pretože pľúca to nedokážu. Ak táto liečba nefunguje, sú pľúca v podstate príliš zaplavené, aby sa do krvného riečišťa dostal akýkoľvek kyslík.

To je príčina väčšiny úmrtí na Covid-19. A aj keď pacient prežije túto fázu, mohol by mať trvalé poškodenie pľúc. Prvé štúdie zistili, že väčšina ľud zomrie do 14 až 19 dní. A ľudia, ktorí sa zotavia, sú prepustení z nemocnice v priemere po dva a pol týždni. Ale v najkritickejších prípadoch môže zotavenie trvať mesiace. Je možné, že aj pacient vo fáze zotavenia by mohol byť stále nákazlivý. 

Podľa čínskeho CDC sa symptómy vyvíjajú takto:

  • Prvý deň (po inkubačnej dobe): Pacienti majú horúčku. Môže sa tiež vyskytnúť únava, bolesť svalov a suchý kašeľ. Malá menšina môže mať hnačku alebo nevoľnosť jeden až dva dni predtým.
  • Piaty deň: Pacienti môžu mať problémy s dýchaním - najmä ak sú starší alebo majú iné zdravotné problémy.
  • Ôsmy deň: V tomto okamihu sa u pacientov s ťažkými prípadmi (15 percent, podľa štúdie z čínskeho CDC) môže vyvinúť syndróm akútnej respiračnej tiesne, čo je ochorenie, ktoré sa objaví, keď pľúca nahromadí tekutina. ARDS je často fatálne.
  • Desiaty deň: Ak majú pacienti zhoršujúce sa príznaky, je to čas progresie ochorenia, keď sú najpravdepodobnejšie prijatí na jednotku intenzívnej starostlivosti. Títo pacienti majú pravdepodobne viac bolesti brucha a nechutenstvo ako pacienti s miernejšími prípadmi.
  • Sedemnásty deň: V priemere sú ľudia, ktorí sa zotavia z vírusu, prepustení z nemocnice po 2 a pol týždni. Príznaky tohto ochorenia sú závažnejšie pre starších ľudí a pre osoby s už existujúcimi chorobami, ako sú srdcové choroby, cukrovka, vysoký krvný tlak a rakovina.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-04-06 13:48:49 - Feat.: 0 - Title: Prečo koronavírus zabíja aj niektorých mladých ľudí? Pozrite sa, čo si myslia vedci 02 - Modified: 2020-04-03 08:00:09 - Feat.: 0 - Title: Príznakom nákazy môžu byť aj neurologické problémy 03 - Modified: 2020-03-28 19:42:09 - Feat.: 0 - Title: Príznaky začínajú pomaly a rýchlo sa zhoršujú, hovoria lekári o víruse 04 - Modified: 2020-03-27 12:35:49 - Feat.: 0 - Title: Kýchanie nie je častým príznakom koronavírusu. Takto ho rozlíšite od sezónnej alergie
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 23:22