Aj obyčajná prechádzka vo svižnejšom tempe vám môže pomôcť znížiť krvný tlak. Postupne skúste zvyšovať rýchlosť a dĺžku prechádzok a trénovať tak svoje srdce. Ako všetci lekári aj doktorka Štěpánová považuje pravidelný pohyb za veľmi užitočný. Záleží však na tom, ako závažná je hypertenzná choroba, ktorou pacient trpí. "U ľahkých foriem hypertenziou môžeme športovú aktivitu odporučiť, pretože pri fyzickej námahe je veľmi malá pravdepodobnosť, že by krvný tlak stúpol nad nebezpečnú úroveň. U ťažkých foriem hypertenzie je naopak veľmi pravdepodobné, že sa tlak dostane nad uvedenú kritickú hranicu. Ak má v pokoji taký pacient krvný tlak napríklad 190/100, stačí už nízka intenzita športovej záťaže a tlak stúpne nad hranicu, ktorá by pre pacienta mohla byť nebezpečná. V takom prípade je dobré pod dohľadom lekára vykonať záťažový test, "vysvetľuje doktorka Štěpánová. Zároveň navrhuje pohybovú aktivitu aspoň 5x týždenne (svižná chôdza, plávanie, jazda na bicykli, beh). Pravidelná fyzická aktivita totiž posilňuje srdce, ktoré je potom schopné pracovať s oveľa menším úsilím. "Nájdite si takú fyzickú aktivitu, ktorá vám bude vyhovovať. Niekto má rád individuálne športy (plávanie, beh, cyklista), niekto kolektívne (loptové hry). Niekto má rád rýchle cvičenie (zumba, aerobik), inému vyhovuje joga alebo pilates. Striedajte svoje športové aktivity, aby vás stále bavili. Anaeróbne aktivity a silové športy vždy doplňte aeróbnym cvičením. Napríklad silové športy, zdvíhanie činiek, apod. by som hypertonikov rozhodne neodporúčala. "Pixabay
StoryEditor

Cvičenie môže chrániť pred smrteľnou komplikáciou koronavírusu, uvádza výskum

27.04.2020, 00:00
Autor:
sansan
Syndróm akútnej respiračnej tiesne je najčastejšou príčinou úmrtia pacientov s COVID-19. Výskum naznačuje, že cvičenie môže chrániť pred touto komplikáciou stimuláciou určitého antioxidantu.

Je všeobecne známe, že v období koronavírusu treba udržiavať medzi vami a ostatnými ľuďmi bezpečnú vzdialenosť, často si umývať ruky a dezinfikovať dotykové povrchy.

Syndróm v 45 percentách končí smrťou

Vedec z University of Virginia School of Medicine podľa Business Insider však navrhuje pridať do zoznamu opatrení aj cvičenie, a to nielen z hľadiska výhod pre pľúca, imunitný systém a náladu.

Zhen Yan, profesor kardiovaskulárnej medicíny v novom preskúmaní staršieho výskumu preukázal, že toto cvičenie zvyšuje produkciu antioxidantu známeho ako extracelulárna superoxiddismutáza alebo EcSOD, ktorý zase chráni proti akútnym ochoreniam pľúc a iným chorobám.

Yan povedal, že antioxidant môže chrániť najmä pred syndrómom akútnej respiračnej tiesne, ktorý je v 45 percentách smrteľný. Postihuje až 85 percent pacientov, ktorí ležia na JIS-kách s chorobou COVID-19.

Cvičenie je podľa neho kľúčovou stratégiou na ochranu pred vážnymi komplikáciami spôsobenými COVID-19. „Pravidelné cvičenie má oveľa viac zdravotných výhod, ako vieme. Ochrana pred týmto závažným ochorením dýchacích ciest je len jedným z mnohých príkladov.“

Výskum nezahŕňal pacientov s COVID-19

Yan a kolega sa pozreli na 120 minulých štúdií, z ktorých mnohé sa uskutočnili na zvieratách a na niektorých z jeho vlastného laboratória, aby zistili, ako EcSOD na molekulárnej úrovni chráni tkanivá pred oxidačným stresom, čo prispieva k rozvoju mnohých chorôb.

Obzvlášť ich zaujali výhody kostrového svalu EcSOD, ktorý sa vytvára prirodzene, ale zvyšuje sa kardiovaskulárnym cvičením. Cvičenie môže tiež pomôcť antioxidantu cirkulovať v tele do iných tkanív postihnutých ochorením.

Yan uviedol, že ich zistenia silne podporujú možnosť, že cvičením sa dá zabrániť alebo aspoň znížiť závažnosť syndrómu akútnej respiračnej tiesne. Zatiaľ čo aeróbne cvičenie najlepšie stimuluje EcSOD, je dôležitý aj silový tréning, pretože viac svalov pravdepodobne povedie k väčšej produkcii EcSOD, a tým aj viac výhod.

Aspoň 30 minút cvičenia

Každý deň odporučil aspoň 30 minút cvičenia, ak ste ešte neochoreli na COVID-19. Už infikovaní ľudia by sa mali pokúsiť o mierny pohyb, pretože dlhodobý odpočinok na posteli môže tiež zhoršiť infekciu pľúc a spôsobiť ďalšie komplikácie.

„Na toto preskúmanie by sa malo pozerať opatrne, pretože sa zameriavalo iba na minulý výskum, nie nevyhnutne na ľuďoch, a neporovnávalo výsledky syndrómu akútnej respiračnej tiesne medzi pacientmi s COVID-19, ktorí cvičia s tými, ktorí necvičia,“ povedala Helen Kolliasová, vedecká riaditeľka z firmy Precision Nutrition.

„Povedal by som, že existuje len málo dôkazov na podporu cvičenia ako preventívneho faktora proti tomuto syndrómu,“ uviedol Craig Weinert, pulmonológ z Minnesotskej univerzity.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-04-25 10:21:44 - Feat.: 0 - Title: Fajčenie možno pôsobí proti koronavírusu, tvrdí lekár. Objavujú sa aj ďalšie prekvapenia 02 - Modified: 2020-04-24 11:41:12 - Feat.: 0 - Title: Americkí experti prezradili, čo oslabuje koronavírus. Trump šokoval nápadom s dezinfekciou 03 - Modified: 2020-04-23 08:57:00 - Feat.: 0 - Title: Prečo koronavírus ohrozuje viac mužov? Možno preto, že preniká do semenníkov 04 - Modified: 2020-04-21 10:24:34 - Feat.: 0 - Title: Znečistené ovzdušie môže zvyšovať riziko úmrtia na COVID-19 05 - Modified: 2020-04-20 15:00:55 - Feat.: 0 - Title: Život ohrozujúcou komplikáciou COVID-19 sú aj krvné zrazeniny 06 - Modified: 2020-04-19 08:16:10 - Feat.: 0 - Title: Klamstvo o vitamínoch. Kedy škodí aj obyčajné céčko?
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 03 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 04 - Modified: 2024-04-06 09:57:33 - Feat.: - Title: Jogalates je pre vás ako stvorený: Vďaka tomuto cvičeniu schudnete, zabavíte sa a budete zdravšie 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Presvedčí vaše svaly, že cvičia. Tabletka má simulovať účinky telesnej aktivity
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 04:20