StoryEditor

Pandémia zmenila názor niektorých odporcov očkovania. Koronavírus ich vystrašil

26.04.2020, 16:20
Autor:
dttdtt
Hoci mnoho ľudí odsudzujúcich vakcináciu kvôli koronavírusu zmenili názor, časť z nich ďalej trvá na svojom.

Vedci po celom svete sa snažia v bezprecedentnom časovom horizonte prísť na vakcínu proti novému koronavírusu. Niektorí politici už varovali, že obmedzenie životov miliónov ľudí sa nemusí skončiť až do chvíle, kým bude k dispozícii.

Hoci pre mnoho odporcov očkovania je to príležitosť poukázať na možné nebezpečenstvá, iné pandémie prinútili k zásadnej zmene názoru.

Odpor k očkovaniu

Keď sa 26-ročnej Haley Searcyovej z amerického štátu Florida pred rokom narodila dcéra, bola úplne proti očkovaniu. "Videla som veľa správ, že deti po ňom umierajú na syndróm náhleho úmrtia dojčiat a majú na očkovanie nebezpečné reakcie," opísala s odkazom na vedcami nepodporované teórie.

Po naliehaní pediatra nakoniec nechala svoju dcéru "s odporom" naočkovať, ale stále sa domnievala, že očkovanie je zbytočné a nebezpečné.

Jej názor zmenila až pandémia. "Na vlastné oči som videla, čo choroba covid-19 dokáže ľuďom urobiť. Musíme zakročiť vakcínou," uviedla pre CNN.

Searcyová si vyhľadala, ako sa svet v minulosti vysporiadal s pandémiami, a zistila, že očkovaním. "Dozvedela som sa, ako prísne je testovanie vakcín, ako ich lekári môžu podať verejnosti," hovorí Searcyová s tým, že si uvedomila, že argumentácia odporcov očkovania nie je založená na vedeckých poznatkoch.

A nie je sama. Podľa Heidi Larsonovej, riaditeľky projektu Európskej únie Dôvera v očkovanie, sa ukazuje, že so zvyšujúcim sa počtom úmrtí na koronavírus a rastúcim povedomím verejnosti o jeho závažnosti, sú ľudia ochotnejší vakcínu prijať.

"Myslím, že táto situácia rozhodne núti ľudí k tomu, aby prehodnotili množstvo vecí," uviedla. Už v predošlých rokoch sa v mnohých krajinách Únie strach niektorých ľudí z očkovania zmiernil.

Dokladá to prieskum verejnej mienky uskutočnený v rámci projektu. Podľa neho vakcinácii najviac veria Portugalci, Fíni alebo Dáni, naopak najmenej Bulhari, Litovčania a Francúzi.

Pripustila však, že niektorí ľudia idú opačnou cestou a potenciálnej vakcíne proti chorobe covid-19 neverí. "Je to dôležitá doba k zamysleniu nad hodnotou vakcín. Keby sme ju na koronavírus mali, neboli by sme zatvorení doma, ekonomika by sa nerozpadala, žili by sme v inom svete," hovorí Larsonová.

Ľudia si na očkovanie zvykli, nevidí hrozbu chorôb

Podľa Larsonovej začínajú byť ľudia voči očkovaniu viac skeptickí po tom, čo sa rozšíri a oni už nevidia takú hrozbu choroby. Hoci väčšina detí na svete dostáva v súčasnosti život zachraňujúce vakcíny, zdravotnícke úrady v posledných rokoch zaznamenali klesajúcu úroveň zaočkovanosti.

USA vlani zažili najväčší počet prípadov osýpok od roku 1992, najčastejšie u ľudí bez očkovania. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potom vlani na jeseň zrušila Británii, Česku, Grécku a Albánsku status krajín, kde boli osýpky vymiznuté.

WHO navyše pred týždňom varovala, že mnohé krajiny kvôli koronavírusu zastavili vakcinačné kampane a očkovanie proti osýpkam tento rok vynechá najmenej 117 miliónov detí.

Hoci mnoho ľudí odsudzujúcich vakcináciu kvôli koronavírusu zmenili názor, časť z nich ďalej trvá na svojom. Niektorí americkí odporcovia dokonca tvrdia, že vláda chce súčasné obmedzenia využiť na to, aby zakotvila povinnosť očkovania v zákone.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-11 07:49:39 - Feat.: - Title: Experiment, ktorý môže zmeniť svet. Vedci úspešne vstrekli pacientovi do tela kašu, z ktorej mu narastie nová pečeň 02 - Modified: 2024-04-07 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili neviditeľný štít, vďaka ktorému zmizneš ako Harry Potter. Budeš prekvapený, ale stojí len pár stoviek eur 03 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 04 - Modified: 2024-04-03 06:00:00 - Feat.: - Title: Piesočný červ podobný tým z filmu Duna na Zemi skutočne existoval. Dokonca omnoho dlhšie, ako si vedci pôvodne mysleli 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 19:40