Reuters
StoryEditor

Koronavírus vydrží v uzavretých priestoroch dlho. Výskum zistil, kde to bolo najhoršie

29.04.2020, 10:50
Nový vírus SARS-CoV-2 sa zdržiava v preľudnených priestoroch či v miestnostiach, ktoré nemajú ventiláciu. Zistenie ázijských vedcov podporuje teóriu, že choroba COVID-19 sa okrem iného šíri aj pomocou aerosólu a je nutné rizikové miesta dezinfikovať.

V dvoch wu-chanskych nemocniciach a ich okolí prežíval vírus vo forme mikroskopických čiastočiek dlhú dobu. Zle z testu podľa serveru Lidovky.cz vyšli toalety, dobre na tom naopak boli otvorené priestranstvá.

Otázka, ako ľahko sa nový koronavírus môže šíriť vzduchom bola námetom mnohých vzrušených debát. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) spočiatku tvrdila, že riziko prenosu je limitované špecifickými podmienkami, ktoré musia byť dodržané.

Hovorilo sa napríklad o zdieľaní priestoru s nakazeným dlhšie ako 15 minút či o bližšej vzdialenosti ako 2 metre. Lenže tým, ako sa choroba šírila po svete a infikovala ďalších a ďalších ľudí, sa spresňovali aj vedecké závery.

Skúmali wuchanské nemocnice

WHO sa odvolávala na prieskum uskutočnený začiatkom roka v Číne na 75-tisícoch pacientoch s koronavírusom. Jeho výsledkom bolo, že choroba COVID-19 bola klasifikovaná ako šíriaca sa troma spôsobmi.

Po prvé cez blízky kontakt s nakazeným, po druhé dotykom z povrchu, ktorý bol infikovaný či po tretie vdýchnutím kvapôčok, podobne ako sa šíri napríklad chrípka, mumps alebo tuberkulóza. Otázka aerosólu zostala nevyriešená.

​Ľudia všeobecne tým, ako hovoria, kašlú či len dýchajú, produkujú dva typy miniatúrnych častíc. Jedny z nich sú väčšie, to sú kvapôčky. Tie - kým sa nevyparia - padajú na zem, čím infikujú prevažne objekty, na ktorých priľnejú.

Naopak druhé - menšie - sú klasifikované ako aerosól. A práve tieto môžu podľa novej štúdie vo vzduchu nevetranej miestnosti vydržať hodiny.

Tím vedcov vedený Číňanom Ku Lanom z Wuchanskej univerzity objavil aerosól poletujúci okolo dvoch tamojších nemocníc, teda v mieste pôvodného ohniska choroby COVID-19.

Tím skúmal celkovo 30 miest, na ktorých zbieral vzorky, ktoré následne podrobil PCR metóde. Vyhodnotenie potom prebiehalo na základe nameraného množstva vírusovej RNA v daných vzorkách.

Najviac na toaletách

Testované miesta boli rozdelené do 3 zón. Prvé bolo oddelenie pre pacientov, kde je vírus logicky prítomný. Tu vedci pozorovali najväčšie množstvo drobných čiastočiek na toaletách. Druhou zónou boli verejné miesta okolo a vo vnútri nemocníc.

Tie vyšli z testu dobre: ​​na väčšine z nich bola nameraná len veľmi malá alebo nebola vôbec zaznamenaná zasiahnutá dávka aerosólu s výnimkou miesta blízko vonkajšieho vstupu do nemocničného obchodu, kadiaľ pravidelne prechádzalo veľké množstvo ľudí, a jedného otvoreného priestoru, kadiaľ chodili aj nemocniční pacienti.

„Hoci obe miesta boli mimo budovy, je možné že infikovaní prenášači vírusu SARS-CoV-2 schovaní v dave boli zdrojom vírusom prekypujúceho aerosólu,“ píšu v štúdii vedci.

Veľmi vysokú koncentráciu aerosólu potom zaznamenali v miestnostiach, kde si zdravotníci nasadzujú ochranné pomôcky, čo môže okrem iného naznačovať, že aerosólové častice sa potom, čo kontaminujú ich odevy, rukavice a okuliare, stanú opäť vzduchom poletujúcimi, keď sú pomôcky odložené.

Štúdia zverejnená v pondelok v prestížnom vedeckom časopise The Nature sa ale nezaoberala možností, či môžu dlho vyčkávajúce aerosólové častice spôsobiť ochorenie.

„Naše zistenia len podčiarkujú nevyhnutnosť dezinfekcie priestorov, ventilácie miestností a obmedzovania veľkých zhromažďovaní,“ sumarizujú vedci.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-04-15 18:44:32 - Feat.: 0 - Title: Špeciál o ochorení COVID 19: Šíri sa koronavírus vzduchom? Pomáha pitie alkoholu? 70 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2020-04-08 16:25:51 - Feat.: 0 - Title: Môže sa vírus šíriť vzduchom? Na toto všetko doteraz prišli vedci 03 - Modified: 2020-04-01 11:00:10 - Feat.: 0 - Title: Nová štúdia: Koronavírus sa vo vzduchu udrží dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo 04 - Modified: 2020-03-14 08:44:10 - Feat.: 0 - Title: Najlepšie tipy na dezinfekciu povrchov. Pozrite sa, čo a ako by ste mali čistiť
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 18:10