StoryEditor

Experti sa desia novej pohromy z Ázie. Vražedné sršne ohrozujú včely

05.05.2020, 11:44
Autor:
khkh
Invazívny druh sršňov mandarínských z Japonska je najväčším na Zemi. Vybraný roj včiel zdecimujú za pár hodín a ich trupmi potom nakŕmia svoje mladé.

V Spojených štátoch a Kanade vôbec prvýkrát zaznamenali výskyt sršňov mandarínských. Invazívny druh pochádzajúci z Japonska je najväčším na Zemi a ak sa rozšíri, bude predstavovať obrovské ohrozenie pre už tak oslabené americké včelstvá, píše iDNES.cz.

Práve na ich roje totiž sršne útočia, keď hľadajú potravu. Ako keby toho v roku 2020 nebolo málo, píšu americké médiá.

Našli sa včelie hlavy bez tiel

„Jednoducho utečte,“ radia americkí entomológovia ľuďom, ktorí novú pohromu z Ázie uvidia. Jedným dychom však občanov nabádajú, aby každý výskyt okamžite hlásili, napríklad cez túto aplikáciu.

„Musíme ich zničiť, kým máme ešte šancu,“ hovorí Todd Murray z Washingtonskej štátnej univerzity.

Vôbec prvýkrát na americkej pôde sa sršne mandarínske (vespa mandarinia) zrejme objavili v decembri, a to práve v štáte Washington. Experti tam potvrdili štyri prípady výskytu.

Dvakrát hmyz prezývaný "vražedné sršne" potom zaznamenali tiež v Kanade. Ako sa invazívny druh z Japonska do Severnej Ameriky dostal, nie je jasné. Jedným z variantov je, že prišiel ako nechcený bonus na nákladných lodiach.

Ohrozením je teraz predovšetkým pre domáce včelstvá, ktoré sú pritom už teraz na zozname ohrozených tvorov.

„Napadajú včelie úle, zabíjajú dospelé včely a požierajú larvy a kukly. Obsadenú kolóniu tiež agresívne bránia,“ vysvetľuje hovorca spomenutej univerzity Seth Truscott pre CNN.

Hromadu včelích hláv bez tiel a tiel bez hláv objavil u svojich úľov napríklad washingtonský včelár Ted McFall. Ďalšie tisíce bezhlavých včiel potom boli vnútri. Muž hovorí, že za celý svoj život nič také nevidel. Útok sa podľa denníka The New York Times stal už v novembri, nie je teda isté, že za ním stoja mandarínske monštrá.

Ako keď horúce železo prejde do kože

Ale presne toto podľa expertov japonské sršne robia. Na jar sa kráľovné prebúdzajú zo zimného spánku a začínajú stavať hniezda, najčastejšie v zemi. Vybraný roj hmyz zdecimuje za pár hodín a včelími trupmi potom nakŕmi svoje mladé. Najaktívnejšie sú sršne na konci leta a na jeseň, keď hľadajú výživu pre nové kráľovné.

Na človeka primárne neútočia, aj tak však nie je radno prísť s nimi do styku. V Japonsku na ich bodnutie každý rok zomrie v priemere päťdesiat ľudí. A kvôli ich dlhým žihadlám už americkí vedci objednali špeciálne včelárske kombinézy, ktoré sú hrubšie.

Tými bežne používanými totiž žihadlá prejdú akoby nič. „Ako keď vám horúce železo prejde do kože,“ prirovnávajú niektorí, ktorí zažili bodnutie.

Menším, ale o to agresívnejším druhom potom je sršeň ázijský (vespa velutina), ktorý býva s mandarínskym príbuzným často zamieňaný. Tento hmyz už sa objavil aj v niekoľkých európskych krajinách. V minulých rokoch ho zaznamenali vo Francúzsku, Španielsku, Veľkej Británii či Nemecku.

01 - Modified: 2020-04-27 07:55:22 - Feat.: 0 - Title: Vedci začínajú so svetovým sčítaním včiel, prispieť môže každý 02 - Modified: 2019-02-22 12:32:30 - Feat.: 0 - Title: Takto vyzerá najväčšia včela sveta. Schovávala sa 38 rokov, teraz ju znova našli 03 - Modified: 2018-06-14 07:58:22 - Feat.: 0 - Title: Nielen papagáje a opice. Aj včely chápu koncept nuly
01 - Modified: 2024-04-14 18:30:00 - Feat.: - Title: Sršňa ázijského je potrebné zachytiť na začiatku, nebezpečný je najmä pre včely 02 - Modified: 2024-03-01 13:17:18 - Feat.: - Title: Ochranári: Je vysoká pravdepodobnosť, že invázny sršeň bude zaznamenaný na Slovensku 03 - Modified: 2024-02-20 12:56:43 - Feat.: - Title: Do Česka sa v kamióne z Francúzska opäť dostal invazívny ázijský sršeň 04 - Modified: 2024-02-20 11:21:55 - Feat.: - Title: Nebezpečný ázijský komár je oficiálne na Slovensku. Usídlil sa v Bratislave, prenáša až 22 exotických vírusov 05 - Modified: 2023-12-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Včelár Tibor Vargapál: Svet finančníctva ho zrazil na kolená, včely a med ho však zachránili
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 14:48