Reuters
StoryEditor

Niektorí mladí ľudia majú príznaky COVID-19 viac ako mesiac. Opisujú, aké to je

06.05.2020, 00:00
Autor:
sansan
Mladí Američania definovaní ako mierne prípady koronavírusu uviedli, že po viac ako mesiaci stále trpeli príznakmi. Rodiny a kolegovia niektorých z nich sú voči pretrvávajúcemu ochoreniu skeptickí.

Americkí pacienti pre server Business Insider popisujú, ako prežívali dlhotrvajúce príznaky nového koronavírusu.

Keď Lauren Nicholsová v hrdle pocítila suchý pocit pálenia, jej prvým inštinktom bolo zasmiať sa tomu. „Na začiatku som žartovala, že som ako dračie mláďa a chystala som sa zúčastniť Hry o tróny,“ povedala.

O niekoľko hodín neskôr sa objavila hnačka. Nasledujúci deň mala nižšiu horúčku sprevádzanú bolesťou tela a búšiacimi bolesťami hlavy.

O týždeň a pol neskôr začala mať Nicholsová skrátený dych. Len obyčajné vystúpenie po rebríku ju prinútilo lapať po dychu.

„Väčšinou chodím asi 8 až 10 kilometrov denne a som veľmi aktívna, veľmi zdravá. To bol pre mňa budíček, že sa niečo deje,“ povedala.

Už 51 dní

32-ročnú Nicholsovú na koronavírus otestovali 17.marca v Bostone v štáte Massachusetts, kde žije. Jej test bol pozitívny, ale v čase vydania článku na Business Insider, čo bolo v sobotu 2.mája, príznaky stále nezmizli. V piatok to teda bol 51 deň.

Nicholsová sa zotavovala doma. Neuplynul ani jeden deň, kedy nemala hnačku. Stratila chuť do jedla, cez noc sa potila a chvela a v hrudi jej chrčí. Jej druhý test sa vrátil pozitívny 20. apríla.

Je jednou z rastúceho počtu mladých pacientov s koronavírusom s miernymi alebo stredne ťažkými príznakmi, u ktorých bolo hlásené ochorenie dlhšie ako mesiac.

​Traja ďalší pacienti do 40 rokov poskytli serveru podobné informácie o svojom priebehu COVID-19. Ich dlhé trvanie je v rozpore z tým, čo naznačuje americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Podľa neho mierne príznaky koronavírusu zvyčajne trvajú 14 dní. U závažných alebo kritických pacientov podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môže zotavenie trvať až šesť týždňov

​Ale doteraz obmedzená povaha údajov o pacientoch v zotavení znamená, že nemáme veľa informácií o tom, ako dlho príznaky zvyčajne trvajú. Vo vedeckých štúdiách sa za zotavených považujú zvyčajne pacienti, ktorí boli prepustení z nemocnice. 

„Určite sa stretávame s ľudí, ktorých príznaky trvajú dlhšie ako dva týždne,“ uviedol lekár Nate Favini z americkej firmy Forward, ktorá zhromažďuje údaje o pacientoch s koronavírusom po celej krajine.

„Ťažko povedať, aké percento ľudí má príznaky, ktoré trvajú dlhšie ako dva týždne, ale určite to pozorujeme ako neobvyklý jav. Vírus spôsobuje vo vašom tele všetky druhy zápalu a po jeho vymiznutí môže trvať ešte dlhšie, kým sa všetko vráti do normálu.“

Práca cez bolesť

Nicholsová povedala, že jej príznaky dosiahli najvyššiu intenzitu asi týždeň od začiatku ochorenia. „Prežila som aj chvíle úplnej hrôzy. Zobudila som sa uprostred noci a lapala po dychu. Musela som si položiť hlavu na štyri vankúše, aby som sa mohla nadýchnuť.“

Počas choroby Nicholsová pracovala z domu. Často to však prerušovala potreba sedieť na záchode aj niekoľko hodín. Priatelia a rodina len ťažko verili tomu, že je stále chorá. „Ľudia, ktorí nemali koronavírus, jednoducho nechápu, ako dlho môžu jeho príznaky pretrvávať,“ povedala.

27-ročná Caroline z Houstonu mala príznaky 48 dní a tiež sa snažila prekonať nepríjemné pocity. Caroline uviedla, že po celý ten čas trpela únavou a cítila nutkanie spať 18 hodín denne. 

Caroline príznaky začali 15. marca, keď dostala horúčku. O osem dní bola pozitívne testovaná na vírus. Mala kašeľ, dýchavičnosť a stratila čuch. „Ľudia v práci mi neveria, že ochorenie trvá tak dlho,“ opísala v sobotňajšom článku.

Príznaky sa vracajú vo vlnách

U mnohých pacientov s koronavírusom sa závažnosť symptómov môže meniť zo dňa na deň. „Niektoré dni sa cítim dobre, a potom dva dni doslova nemôžem vyjsť z izby,“ povedala Caroline.

36-ročná právnička Kelsey Meeksová, ktorá žije v Louisiane, uviedla, že počas jej najhoršieho záchvatu príznakov sa zdalo, že sa menili každú minútu. „Každý deň to vyzeralo asi takto: Teraz môžem dýchať, ale budem o päť minút v poriadku? Bolo to naozaj strašidelné."

Meeks sa cítila chorá od 30. marca, piatok bol teda 32 dňom jej choroby. Medzi jej hlavné príznaky do toho dňa patrili bolesti tela, bolesti hlavy a upchatý nos.

Na asi dva týždne stratila čuch a chuť a tiež zažila tlak na hrudi, akoby mala na sebe príliš tesné šaty. Snívalo sa jej, že je pod vodou, potom sa zobudila a lapala po dychu.

Meeks uviedla, že päť jej členov rodiny bolo pozitívnych na COVID-19, ale ich príznaky boli miernejšie a rýchlo vymizli. „Bolo ťažké pochopiť, prečo sa mi nepolepšilo tak rýchlo ako im,“ uviedla.

Pretrvávajúce príznaky môžu mať aj tí, ktorých testy sú negatívne

Podľa Faviniho je príliš skoro na to, aby sa dalo predpovedať, ako dlho príznaky pretrvajú u typických pacientov. U pacientov, ktorí trpeli vážnymi komplikáciami koronavírusu, ako je zápal pľúc, syndróm akútnej respiračnej tiesne alebo mŕtvica, by mohol vírus spôsobiť trvalé poškodenie orgánov.

​Koronavírus môže mať tiež za následok krvné zrazeniny v pľúcach, ktoré sa pri CT vyšetrení neukážu. Favini povedal, že by to mohlo spôsobiť pokračujúcu dýchavičnosť.

V poslednej dobe videl pacientov s pretrvávajúcim kašľom a hnačkou. „Existujú aj ľudia, ktorí popisujú, že sa necítia dobre po dlhú dobu.“ 

Príznaky trvajúce dlhšie ako dva týždne môžu byť výsledkom prebiehajúcej vírusovej infekcie, ale môžu byť tiež spôsobené sekundárnymi účinkami vírusu, ako je pretrvávajúci zápal. „To môže vysvetľovať, prečo človek môže stále vykazovať príznaky aj po negatívnom testovaní,“ dodal Favini.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-04-30 10:07:41 - Feat.: 0 - Title: Štúdia skúmala dvojčatá. A odhalila účinok génov na príznaky COVID-19 02 - Modified: 2020-04-30 08:37:33 - Feat.: 0 - Title: Zmeny na prstoch môžu byť ďalším nezvyčajným príznakom COVID-19 03 - Modified: 2020-04-27 10:14:14 - Feat.: 0 - Title: COVID-19 môže zaútočiť na takmer akýkoľvek orgán v tele. Odborníci popísali priebeh nákazy 04 - Modified: 2020-04-16 14:07:08 - Feat.: 0 - Title: Ako si máme doma liečiť mierne príznaky koronavírusu? Tu sú rady odborníka 05 - Modified: 2020-04-12 08:39:57 - Feat.: 0 - Title: Pozrite sa, ako vyzerajú príznaky koronavírusu deň po dni 06 - Modified: 2020-04-03 08:00:09 - Feat.: 0 - Title: Príznakom nákazy môžu byť aj neurologické problémy 07 - Modified: 2020-03-27 12:35:49 - Feat.: 0 - Title: Kýchanie nie je častým príznakom koronavírusu. Takto ho rozlíšite od sezónnej alergie
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 07:09