Reuters
StoryEditor

Chráni fajčenie pred koronavírusom? Je to nezmysel, varuje WHO

15.05.2020, 14:04
Cigaretami proti koronavírusu. Aj takéto nápady sa šíria po internete. Teória o údajnej prospešnosti cigariet v otázke odolnosti voči COVID-19 má dokonca čiastočnú podporu francúzskych vedcov. Podrobnejší pohľad na štatistiky však ukazuje, že ide o nezmysel. Fajčenie naopak všetko zhorší, varuje WHO.

Fajčenie cigariet škodí zdraviu, spôsobuje rakovinu pľúc a spôsobuje predčasné úmrtia. To je informácia verejne známa už od roku 1964 (a indície boli už od 30. rokov).

Desiatky rôznych škodlivých vplyvov na ľudské zdravie - od rakoviny cez chronickú obštrukčnú chorobu pľúc až po srdcové problémy a cukrovku - robia z cigariet jeden z najškodlivejších zlozvykov z pohľadu verejného zdravia.

Preto bolo prinajmenšom prekvapivé, keď francúzski vedci navrhli, že by nikotín mohol fungovať ako „ochrana pred nákazou koronavírusu“, uvádza Technet.cz.

Ich štúdia je od 21. apríla dostupná v tzv. preprintovej podobe, teda neprešla recenziou a nebola publikovaná vo vedeckom časopise. (To ale v čase koronavírusu nie je výnimka, preprintové publikácie sa kvôli záujmu o rýchle správy dostávajú do popredia. Niekedy je to k prospechu, inokedy na škodu.)

Štvorčlenný tím vedcov (traja z nich z Pasteurovho inštitútu v Paríži) vo svojom článku predstavujú hypotézu o prospešnosti nikotínu v boji s nákazou: „Je dôležité nájsť liek na základe dostupných vedeckých údajov. Preto skusmo navrhujeme hypotézu, ktorá by, ako dúfame, mohla zachrániť životy.

Na základe nových epidemiologických dát vidíme, že fajčiari sa zdajú byť chránení pred infekciou SARS-CoV-2. Domnievame sa, že by to mohlo byť spôsobené nikotínovým acetylcholínovým receptorom (nAChR), ktorý hrá dôležitú úlohu v patofyziológii infekcie COVID-19.“

Svoju hypotézu založili vedci na údajoch z Francúzska (ide rovnako o preprintovú štúdiu, ktorá zatiaľ neprešla recenziou a publikáciou, dvaja z autorov sú rovnakí u oboch štúdií). V skupine 343 francúzskych pacientov, u ktorých bol diagnostikovaný nový koronavírus, bolo iba 15 fajčiarov, teda 4,4 percenta.

To je o poznanie menej, než je podiel fajčiarov vo francúzskej populácii (25,4 percenta). Z toho vedci vyvodili, že fajčenie chráni pred infekciou novým koronavírusom. Podobné čísla si vedci všimli aj u správ z Činy a USA.

Pozor na zbrklé závery

Vopred je potrebné povedať, že nie je nič zlé na tom, že vedci na základe svojich pozorovaní predkladajú hypotézy k následnému zváženiu. Ak by skutočne fajčenie cigariet nejakým spôsobom pomáhalo bojovať proti infekcii COVID-19, rozhodne by stálo za to takú súvislosť preskúmať.

Ostatne francúzski vedci nikde nehovoria, že by snáď mali ľudia začať fajčiť, aby sa pandemickej nákaze vyhli. Namiesto toho navrhujú, že by sa využili rovnaké prostriedky, ktoré fajčiarom pomáhajú s odvykaním - nikotínové náplasti.

Ohlas na štúdiu bol taký, že francúzska vláda pristúpila k zákazu predaja nikotínových náhrad z obavy, že ich záujemcovia vykúpia a nezostane na používateľov, ktorí sa liečia zo závislosti na cigaretách.

Než ale pobežíte do lekárne nechať sa polepiť, mali by ste vedieť, že ide iba o hypotézu, ktorá vychádza z z hypotézy, ktorá ďalej vychádza z nesystematického pozorovania. To všetko navyše v preprintových publikáciách.

Zvlášť, ak fajčíte, môže byť lákavé vybrať si z tejto štúdie to, čo vám vyhovuje. Teda „fajčenie ma chráni pred koronavírusom“. Ale to by bola naozaj neopatrná, vyberavá a neprofesionálna práca s dátami. Celý obrázok vyzerá trochu inak.

Fajčenie zvyšuje riziko vážneho priebehu COVID-19

Preprintová publikácia francúzskych vedcov vyvolala dostatočný ohlas na to, aby sa k nej 11. mája vyjadrila Svetová zdravotnícka organizácia. „Fajčenie tabaku je známym faktorom, ktorý zhoršuje priebeh mnohých respiračných ochorení. Experti WHO dospeli k záveru, že u fajčiarov je väčšia pravdepodobnosť, že u nich dôjde k ťažkému priebehu choroby COVID-19 ako u nefajčiarov.“

„COVID-19 je infekčné ochorenie, ktoré primárne napáda pľúca. Fajčenie ochromuje funkciu pľúc, a tým sťažuje telu boj s infekciou koronavírusu,“ píše panel WHO vo vyhlásení.

„Neustále posudzujeme dostupné vedecké informácie, vrátane informácií o odlišnom priebehu v závislosti na užívaní tabaku alebo nikotínu. Apelujeme na vedcov, výskumníkov a novinárov, aby boli opatrní vo svojich vyjadreniach a nešírili nepodložené informácie, že tabak alebo nikotín mali znižovať riziko COVID-19. Teraz neexistujú dostatočné informácie o tom, že by tabak alebo nikotín boli účinné ako prevencia alebo liečba.“

Napríklad štúdia publikovaná v The New England Journal of Medicine (PDF) zistila, že fajčiari mali skoro dvakrát väčšiu šancu, že na COVID-19 zomrú v porovnaní s nefajčiarmi, ktorí ochoreli rovnakou chorobou. Dát o ​​zomrelých fajčiaroch nebolo toľko, takže je tu celkom veľký interval neistoty, ale trend bol každopádne jasný: to, že bol niekto fajčiar, mu pri boji s COVID-19 rozhodne nepomáhalo. Naopak.

A aj keby...

O čom naopak existujú úplne dostatočné dôkazy? O škodlivosti fajčenia. Približne polovica fajčiarov nakoniec zomrie na chorobu, ktorá súvisí s fajčením. V Európe zomrie na choroby súvisiace s fajčením 16 percent ľudí (údaje z roku 2004, PDF). Fajčenie zvyšuje riziko rakoviny, a to nielen rakoviny pľúc, ale aj rakoviny hrubého čreva, pažeráka, žalúdka, pankreasu alebo úst (PDF). Nehovoriac o cukrovke, zlyhaní srdca a ďalších rizikách.

Zrátané a podčiarknuté by bol zlý nápad začať fajčiť, aj keby fajčenie pomáhalo chrániť pred koronavírusom. Fajčenie - keby sme sa na neho pozerali ako na chorobu - má väčšiu "úmrtnosť" ako nový koronavírus. Ťažký fajčiar sa dožije v priemere o 13 rokov menej ako nefajčiar.

Takže aj keby malo fajčenie ponúkať nejakú ochranu pred koronavírusu - a zopakujme, že doterajšie dáta to presvedčivo neukazujú - celkový vplyv fajčenia na ľudské zdravie je tak devastujúci, že by ho ani tento údajný bonus nemohol vyvážiť.

Ako prestať fajčiť počas pandémie?

Naopak, pandémia respiračného ochorenia bude zrejme pre rad fajčiarov motiváciou sa svojho zlozvyku zbaviť. Ak by k tomu chceli využiť vedecky overený postup, majú šťastie. Cochrane Library - zdroj dôkladných vedecky overených metaštúdií - vydala analýzu práve pre tých, ktorí chcú prestať fajčiť počas pandémie.

Hlavnými nástrojmi, ktoré sa fajčiarom po celom svete osvedčili pri prekonaní ich návyku, sú podľa metaštúdií:

  • nikotínové náplasti, žuvačky a pod. zvyšujú šancu úspechu o 50 až 60 percent
  • internetové návody a služby majú mierne pozitívny efekt
  • prestať fajčiť zo dňa na deň je podobne ťažké, ako prestať fajčiť postupným znižovaním vyfajčených cigariet
  • niektoré lieky na predpis majú veľký potenciál pomôcť fajčiarom prestať fajčiť (PDF)       

„Už po dvanástich hodinách od poslednej cigarety sa vráti hladina oxidu uhoľnatého v krvi do normálu,“ povzbudzuje WHO fajčiarov konkrétnymi číslami. „Do dvoch až dvanástich týždňov sa vám zlepší obeh krvi i činnosť pľúc. A do jedného až deviatich mesiacov sa zbavíte dýchavičnosti a pokašliavania.“              

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-05-13 12:06:30 - Feat.: 0 - Title: Koľko vyliečených pacientov má protilátky proti koronavírusu? Nový výskum prináša odpoveď 02 - Modified: 2020-05-10 17:49:18 - Feat.: 0 - Title: Nádej pre ľudstvo: Vakcína a liek proti covidu-19 sú na ceste, výskum sa neuveriteľne zrýchlil 03 - Modified: 2020-05-05 12:06:37 - Feat.: 0 - Title: "Zaručené lieky", ktoré vám proti koronavírusu určite nepomôžu 04 - Modified: 2020-04-25 10:21:44 - Feat.: 0 - Title: Fajčenie možno pôsobí proti koronavírusu, tvrdí lekár. Objavujú sa aj ďalšie prekvapenia
01 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 02 - Modified: 2024-03-21 10:30:00 - Feat.: - Title: Táto európska krajina už čoskoro definitívne zakáže fajčenie. Stopku dostanú bežné cigarety aj vapovanie 03 - Modified: 2024-03-08 13:50:30 - Feat.: - Title: Revolučná novinka Ploom X pre jedinečné ženy so štýlom 04 - Modified: 2024-03-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Rešpektuj seba aj okolie. JTI dáva možnosť voľby a prichádza na trh s revolučnou novinkou Ploom X 05 - Modified: 2024-02-29 11:30:00 - Feat.: - Title: Súčasná generácia sa už nikdy nemala dostať k cigaretám. Novozélandský parlament prelomový zákaz fajčenia nakoniec zrušil
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 03:53